NE rudnik! NE referendum! DA moratorijum!

“NE rudnik!”, “NE referendum!”, “DA moratorijum!”, glavne su poruke koje je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću iz Valjeva juče uputio novoformirani opozicioni front udružen u zajedničkoj borbi protiv otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u dolini Jadra kod Loznice. Predstavnici  nekoliko različitih opozicionih partija, pokreta i udruženja građana, poručili su Vučiću da je svaki govor o referendumu čin izdaje Srbije, da nema pregovora o otvaranju rudnika litijuma bilo gde u zemlji, ne samo u Loznici. Udružena opozicija izjednačava referendum sa “ubistvom Srbije” i “kapitulacijom države” i ne želi da bude “saučesnik u tom zločinu” protivu sopstvenog naroda. Takođe je poručeno da će cela Srbija braniti Loznicu i da se prekopavanje i dalje uništavanje naše zemlje mora zaustaviti. Predstavnici članica ovog opozicionog fronta zahtevaju i pokretanje istrage protiv svih učesnika u realizaciji projekta Jadar, bez obzira na stranačku propadnost. Pozvali su građane Srbije, ostale političke partije, udruženja, pokrete i pojedince, da stanu zajedno sa njima u “široki front borbe protiv Rio Tinta”.

Valjevo – Sa konferencije za medije opozicionog fronta protiv rudnika litijuma / Foto: Valjevska posla

Gradski odbor Narodne stranke Valjevo bio je domaćin ovog zajedničkog obraćanja u Valjevu, a njegov predsednik Miloš Milivojević istakao je da je ovaj opozicioni front jedinstven u stavu da ne postoji cena o kojoj bi mogli da pregovaraju ako je tema prodaja života.

“Okupili smo se danas za jednim stolom neopterećeni ideologijom i razlikama, jedinstveni, čvrsti i isključivi u stavu da iskopavanje rude litijuma i prekopavanje i uništavanje Srbije mora da se zaustavi. Aktuelna vlast je besmisao danas pretvorila u jedini smisao. Njihova iluzionistička politika gura Srbiju u samoubistvo, u sunovrat. Apsurdno je danas govoriti o ekonomskom prosperitetu kada Srbija u 21. veku postaje sve više kolonija i sve više zavisi od nekih moćnih zamalja, t.j. njihovih moćnih kompanija. Paradoksalno je pričati o dobiti u desetinama milijardi evra ako za to prodajemo život”, kazao je Milivojević.

Ivana Parlić (NS) između Duška Kuzovića, Pokret “Oslobođenje” (levo) i Igora Radoševića (SSP) / Foto: Valjevska posla

Ivana Parlić iz Narodne stranka istakla je da će borba protiv rudnika litijuma u dolini Jadra biti duga, ozbiljna i sa dosta “trojanskih konja”. Poručila je da će cela Srbija braniti Loznicu “jer se Srbija upravo u Loznici brani”.

“Danas se nalazimo bukvalno na ivici jednog ambisa, na rubu ekološke i svake druge katastrofe, a da građani Srbije o tome ne znaju dovoljno. Aleksandar Vučić je rešio da potpiše smrtnu presudu za Zapadnu Srbiju, pominje referendum, traži da mu ozakonimo zločin. Odavde iz Valjeva mu poručujemo da to sigurno od nas neće dobiti. Nema referenduma, nema pregovora o ubistvu Srbije”, naglasila je Parlić.

Ona je upozorila da će otvaranjem rudnika Rio Tinta Mačva postati “nesaglediva džinovska deponija naotrovnijih tokisna” i “maligna rana” u Srbiji.

“Rio Tinto planira da otvori rudnik litijuma na površini najmanje 1.250 ha na najplodnijoj zemlji Mačve. Tehnologija izdvajanja rude koja bi se kopala i do 700 m dubine je pogubna za život u Zapadnoj Srbiji i inače nigde nije primenjena. Za izdvajanje rude bi se koristilo 1.000 tona koncentrovane sumporne kiseline dnevno, zatim stotine tona koncetrovane hlorovodonične kiseline, natrijum hidroksida i drugih otrova. Koristila bi se ogromna količina vode iz Drine, trajno bi se zagadili Jadar, Drina, Sava, Dunav i čitava Mačva. U tom procesu razdvajaće se ekstremno toksični gasovi i odlaziće u atmosferu, za šta ne postoji ekološko rešenje. Tako nastaje 2 miliona 680 hiljada tona godišnje kancerogene jalovine ili 7.646 tona na dan. Prečnik štetnog uticaja bio bi 200 km oko Loznice”, predočila je Parlić i istakla da ovaj formirani opozicioni front zahteva odgovornost i istragu svih učesnika u projektu Jadar bez obzira na njihovu političku pripadnost.

Porfesor Duško Kuzović prilikom prezentacije “Nema referenduma o kapitulaciji”

Profesor Duško Kuzović iz Pokreta “Oslobođenje” istakao je da oni ne žele da budu saučesnici u zločinu protiv sopstvenog naroda.

“Aleksandar Vučić treba da zna da ni policija, ni vojska, ni službe, neće dići ruku na svoj narod. Vučić i njegova ekipa su u ovoj izdaji sami. Nema referenduma o kapitulaciji. Nijedan narod, nijedan predsednik, niko ne sme da potpiše kapitulaciju. Referendum o rudniku bi bio jedna velika prevara kao svi prethodni izbori za mesne zajednice, lokalne i gradske skupštine, republički parlament, tako da bi ovaj referendum ustvari bio legalizacija zločina nad sopstvenim narodom”, naglasio je Kuzović.

Kuzović je više puta ponovio reč “moratorijum” i decidno istakao da se traži zabrana istraživanja i ekspolatacije rude.

“Ni Rio Tinto, ni Kinezi, ni Kanađani, pa čak ni Srbi. Ne treba nam to. Ne zanima nas ko je na vlasti. Ako donesemo tu odluku sada, svaka vlast je mora poštovati. Ukoliko se u profesionalnoj istrazi utvrdi da je bilo koji opozicioni političar uestvovao u izdavanju istražnih ili eksploatacionih dozvola za Rio Tinto i njegove srodne kompanije, biće procesuiran, pa makar se zvao Vuk Jeremić, Dragan Đilas i Mlađana Đorđević”, kazao je Kuzović.

Profesor Kuzović je na konferecniji za medije održao prezentaciju “Nema referenduma o kapitulaciji” u kojoj je prikazana uporedna analiza šta gubimo, a šta dobijamo od projekta izgradnje rudnika litijuma u dolini Jadra. Kako je rečeno, izračunato je da nema ekonomske računice, niti nacionalnog opravdanja, niti zdravorazumske logike da se realizuje taj projakat, a sve to je potkrepljeno podacima i proračunima iznetim u prezentaciji. U prezentaciji je, između ostalog, naveden podatak da prihod od rudnika iznosi 6 miliona evra godišnje, a da se na toj istoj površini zemljišta, bez pomoći države, danas ostvaruju neto prihodi od 12 miliona evra za jagodu, 10 miliona evra za malinu, za kupinu 18 miliona evra, da povrtarstvo donosi prihod od 6 miliona i rakija 11 miliona evra…

Igor Radošević, predsednik Odbora za životnu sredinu Stranke slobode i pravde, izneo je podatak da se u Srbiji rudnici litijuma planiraju u trouglu Loznica-Vranje-Zaječar, što je površina od preko 22.000 km2, naglasivši da je rešenje zabrana svih rudnika litijuma na teritoriji Srbije.

“Biološki fakultet je dao negativnu studiju uticaja na životnu sredinu koja se ignoriše. Angažuju se drugi fakulteti, koji su pod ugovorima o poverljivosti dostavili svoje ekspertize uticaja na životnu sredinu. Neke su negativne, međutim zbog ugovora o poverljivosti ne mogu da se objave. Zato mi tražimo da sudovi ponište sve ugovore o poverljivosti. Takođe, tražimo javan spisak svih stručnjaka koji su učestvovali u izradi studija uticaja na životnu sredinu. Svi ti stručnjaci moraju da budu itekako svesni da će, u slučaju da su obmanuli narod, protiv njih biti podnete krivične prijave, da će moći da dobiju do 20 godina zatvora zbog ugrožavanja zdravlja građana Srbije”, kazao je Radošević.

Sanja Stošić (PSS) između Đorđa Stevanovića, GrO SSP Požega (desno) i Igora Radoševića (levo) / Foto: Valjevska posla

Sanja Stošić, predsednik Ekološkog odbora Pokreta slobodna Srbija ukazala je da je ceo proces sa Rio Tintom netrasparentan, da ta kompanija ima negativnu reputaciju u celom svetu, da se vezuje za izazivanje kriza, čak i ratova svuda gde posluje. “Srbija je idealan poligon za Rio Tinto i njegovu igru koju je već usavršio u svetu”, rekala je Stošić.

Đorđe Stevanović, predsednik GrO Stranke slobode i pravde Požega poručio je “NE” referendumu, jer smo se “uverili” kako se u Srbiji sprovode izbori i referendumi.

“Nemaš mandat i nemaš ustavna ovlašćenja Aleksandre Vučiću da donosiš takve odluke. Ne možeš da radiš u interesu multinacionalne kompanije, već moraš da radiš u interesu građana. I pored toga što ne radiš u interesu građana, dajemo ti priliku da konačno uradiš jednu stvar u životu, da doneseš pravu odluku, da proglasiš moratorijum na bilo kakve više razgovore o rudunicima i istraživanjima”, poručio je predsedniku Vučiću Đorđe Stevanović.

Marin Krešić iz Pokreta slobodna Srbija istakao je da je protivnik Srbiji u ovoj borbi sopstvena vlast, a ne kompanija Rio Tinto kojoj je posao da sebi obezbedi profit.

“Rio Tinto je samo probna stepenica, sledi otvaranje destine rudnika, sledi prekopavanje ogromnog dela Srbije. Zagađena voda preplaviće celu Srbiju. Da bi svi ti rudnici mogli da rade, oni su u Nacrt Prostornog plana Srbije ubacili 4 nove i 2 rekonstruisane termoleketrane i to će dodatno zagađivati i nas i Evropu. Ova vlast je to sve nacrtala u tom dokumentu koji će biti usvojen u Skupštini Srbiji. Od ključne važnosti je da se ovo zaustavi, a to može samo ako su svi složni”, kazao je Krešić.

S leva na desno: Dušan Ostojić (Dveri Obrenovac), Zoran jakovljević (Gro DS Valjevo), Miloš Milivojević (GrO NS Valjevo) / Foto: Valjevska posla

Zoran Jakovljević, predsednik GrO DS Valjevo podsetio je da su valjevske demokrate na konferenciji za medije početkom godine upozorile svoje sugrađane na opasnost ekspolatacije litijuma koja im preti potencijalnim otvranjem površinskog kopa na potezu od Valjeva do Divaca. On je istakao i da treba napraviti razliku između dozvola za istražne bušotine i dozvola za ekspolataciju.

“Kad date dozvolu za istražene bušotine vi ste, da kažem, pametno postupili, jer hoćete da znate šta imate tu i ti podaci mogu da se koriste i u naučne svrhe. To što ste dali dozvolu za istražne bušotine, ne znači da se dali dozvolu za eksploataciju. Mi smo analizirali Nacrt Prostornog plana. Na mapi postoji mnogo tih zona koje su predviđene, ali ne za ekspolataciju. Svako ko podnese zahtev Ministarstvu energetike za istražne bušotine i ako dobije takvu dozvolu, to se registruje na mapama u Prostornom planu. Naravno da se treba boriti protiv toga. Mi u Valjevu imamo opasnost da su mapirane valjevske planine za neke istražne bušotine, a istovremeno imamo podatak da su valjevske planine u postupku zaštite, što je kontradiktorno”, kazao je Jakovljević i naglasio da će DS uvek podržavati i biti na strani ovakve borbe.

Prema rečima Dušana Ostojića iz Srpskog pokreta Dveri iz Obrenovca, jedina podela koja danas postoji u Srbiji je podela na one koji vole i koji mrze ovu zemlju.

“Citiraću jednog naprednjačkog lokalnog lidera koji kaže: “Bolje da narod umre od zagađenja nego od gladi”. To se može tretirati kao svojevrsna paradigma odnosa ove vlasti prema sopstvenom narodu. Bahato, bezobrazno i tipično narednjački. Dok sve više dece lečimo SMS porukama od raznoraznih boleština, a lečićemo ih sve više, ukoliko ovo zlo uđe u Srbiju, reći ću samo jedno: Dragi drugovi naprednjaci, članska karta i puni džepovi ne leče od raka, tu  nema povlašćenih”, poručio je Dušan Ostojić.

Valjevo – Sa konferencije za medije opozicionog fronta protiv rudnika litijuma / Foto: Valjevska posla

Dejan Jovanović iz GG “Bitka za Košutnjak” podsetio je na prošlogodišnju pobunu i pobedu građana na Košutnjaku.

“Narod se probudio i tzv. investiciju od 4 milijarde evra zaustavio za samo 4 dana. Ključna rečenica zbog kojeg se narod odazvao bila je “Ne damo vam ni metar”. To možemo i ovde da poručimo: “Ne damo vam ni metar Srbije”. Došlo je vreme da konačno cela Srbija ustane, da se, ako treba, napravi Prva armija, Druga armija, Stepina, Mišićeva, a onda na kraju Jurišić, koji će da juri i da reši problem”, kazao je Jovanović.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.