(Ne)namerna nepravda?

Među 747 učenika medicinskih škola u Srbiji, koji su od Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja dobili zahvalnice za volontiranje u procesu vakcinacije protiv korona virusa, nažalost nema đaka valjevske Medicinske škole. Uprkos zvanično evidentiranim podacima same škole, Crvenog krsta i gradskog Štaba za vanredne situacije da je u procesu imunizacije građana u našem gradu u periodu od 6 meseci volontiralo više stotina đaka ovdašnje Medicinske škole, zvanične pohvale od Ministarstva nije bilo. Direktor Medicinske škole u Valjevu Aleksandar Maravić smatra da je prema toj našoj deci napravljena (ne)namerna nepravda i da će otići lično u Ministarstvo da odnese kompletnu dokumentaciju o učenicima koji su svakodnevno pomagali društvenoj zajednici i medicinskim radnicima na dva vakcinalna punkta u Valjevu.

Medicinska škola Valljevo / Foto: Valjevska posla

“Očigledno je napravljen propust, da li nameran ili ne od strane Udruženja medicinskih škola Srbije, ili nekoga u samom Ministarstvu prosvete, ko možda nije poverovao da su naša deca u tolikom broju učestvovala u celoj proceduri vakcinacije. Udruženje medicinskih škola ne funkcioniše od početka pandemije pa naovamo. Profunkcionisali smo preko Viber grupa i putem mejlova. Predsednica je iz Kraljeva i tražila je da joj prosledimo koliko učenika je volontiralo. Video sam podatke koje su škole dostavljale na tim Viber grupama i da su imali samo po tridesetak učenika volontera. Takve škole su od Ministarstva prosvete dobile pohvale, a naša ne. Strahovito mi je žao i osećam veliku nepravdu ako je neko namerno zaturio te naše podatke”, kazao je za Valjevska posla direktor Medicinske škole Aleksandar Maravić.

Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole Valjevo / Foto: Valjevska posla

Od 20. januara do 20. juna, učenici od I do IV razreda Medicinske škole su svakodnevno, bez obzira da li je praznik ili vikend, volonterskim radom pomagali zdravstvenim radnicima na vakcinalnim puntovima. Najčešće su obavljali administrativni deo posla i to su radili maksimalno posvećeno i odgovorno. Prošli su vatreno krštenje u ovoj specifičnoj situaciji u kojoj se ceo svet nalazi. Što je najvažnije, kako kaže direktor Maravić, snašli su se odlično i na samim punktovima tretirani kao budući medicinski radnici.

“Ne mogu da istrpim tu nepravdu i ja lično kao direktor Medicinske škole bih da se zahvalim svoj deci, njihovim roditeljima, našim zaposlenima i svima koji su bili uključeni u ceo taj proces prethodnih 6 meseci, koji ćemo mi nastaviti dalje da radimo. Pokazali smo jedan visok stepen socijalne inteligencije, odgovornosti, humanosti i želje za opstankom. Ovo je prekretni momenat u našim životima gde smo mi ispoljili i humanost, solidarnost i sve ono što treba da nas krasi. Naša deca su sve to uradila i mislim da im, narodski rečeno, treba skinuti kapu. Tako se rađaju dobri ljudi, požrtvovanjem, radom, maksimalnom odgovornošću”, naglasio je direktor Maravić.

Aleksandar Maravić, direktor Medicinske škole Valjevo / Foto: Valjevska posla

Maravić je pojasnio da su škola, Crveni krst i Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, imali obavezu da evidentiraju sve učenike volontere. Upravo te podatke planira da prosledi Ministarstvu prosvete.

“Prikupljamo celokupnu dokumentaciju, jer moram otići u Ministarstvo, odneti te dokaze i na svaki način ljudima tamo objasniti da ne možemo da se poredimo sa drugim Medicinskim školama. Dali smo kao škola, a i naši đaci, sve od sebe, a neki su dozirali na kašičicu i dobili sve moguće pohvale. Naši učenici su volontirali i išli na vakcinalne punktove u okviru blok nastave i vežbi iz Zdravstvene nege. Zbog situacije sa pandemijom bili su hendikepirani nemogućnošću odlaska na vežbe u nastavne baze  – Dom zdravlja, Opštu bolnicu i Zavod za javno zdravlje”, istakao je Maravić.

Volonteri Medicinske škole Valjevo / Foto: Valjevska posla

Jedni od učenika Medicinske škole u Valjevu koji su u prethodnih 6 meseci svojim volontiranjem na vakcinalnim punktovima iskazivali svoju humanost i požrtvovanost su Kristina Jovanović (II-6, smer Zdravstveni negovatelj) i Aleksandra Colić iz (III-3). Ovi volonteri, budući medicinski radnici, zahvalili su se Medicinskoj školi i profesorima na dragocenom iskustvu koje im je omogućeno.

“Volonter sam 4 meseca, kako preko škole tako i preko Crvenog krsta. Imala sam veliku želju da pomognem zdravstvenim radnicima i da im olakšam rad, jer su oni za mene heroji. Odrekli su se svojih navika i radili pod maskama po nekoliko sati, kako bi spasili nekome život. Jedini način da im se zahvalim je da im pomognem kao budući zdravstveni radnik i kolega. Motivaciju za volontiranje sam, takođe, pronašla u želji da pomognem starijim i mlađim sugrađanima i da dam mali doprinos svom gradu u borbi protiv korona virusa. Za mene je ovo iskustvo jako dragoceno, jer me je postaklo pre svega da poboljšam kominikaciju sa pacijentima, što će mi biti od velikog značaja u daljem profesionalnom radu”, rekla je Kristina Jovanović.

Učenica Medicinske škole Valjevo Kristina Jovanović tokom volontiranja / Foto: Valjevska posla

“Volontiranje ima veliki značaj zbog pripreme za dalji rad i komunikaciju sa ljudima. Prvenstveno sam želeo da na neki način pomognem svojim sugrađanima i zdravstvenim radnicima u vreme pandemije i da osetim ne terenu kako izgleda moj budući posao. Taj posao uopšte lak posao, ali ipak je puno srce kada znate da nekome možete da pomognete ili mu spasite život”, kazao je Aleksandar Colić.

Medicinska škola Valjevo / Foto: Valjevska posla

Medicinska škola Valjevo će svojim učenicima volonterima dodeliti posebne Pohvalnice, koje predstavljaju samo mali znak pismenog priznanja vrlina poput humanosti, solidarnosti, plemenitosti, požrtvovanosti i kolegijalnosii, koje ih krase i koje su iskazali u procesu volontiranja, jačanja medicinske etike i profesionalnog osposobljavanja.

“To je nešto najmanje što mi kao škola možemo da uradimo za tu decu. Ostao je gorak ukus u ustima, jer bi deci mnogo značilo za dalji podstrek da su dobili Zahvalnice od Ministarstva. Bez obzira na to, ta deca će se opet prijavljivati i želeti da volontiraju”, poručio je direktor valjevske Medicinske škole Aleksandar Maravić.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.