Nova znanja i prijateljstva mladih elaboranata

Mladi eLaboranti valjevske IRevolucije prilikom predstavljanja ostvarenih rezultata, na skupu održanom u Kući istraživača, naznačili da su osvojili drugo mesto na ADRIA takmičenju za kategoriju Osnovne vrednosti. Nakon toga, stigao im je poziv za nadmetanje u Libanu na koje neće otići zbog fininsijskih sredstava, obaveza članova tima i tamošnjeg stanja. Obzirom da su prvi put učestvovali, ostvarili su odličan rezultat, u izuzetnoj konkurenciji timova od koji se pojedini nadmeću već deset godina.

Prema rečima Vladimira Radosavljevića, predsednika Udruženja IRevolucija iz Valjeva, zadovoljni su ostvarenim rezultatima, preciznije četvrtim mestom osvojenim u Srbiji i drugim, u kategoriji Osnovne vredsnosti, na ADRIA skupu u Sloveniji, gde su, pored domaćina učestvovali timovi iz: Hrvatske, Makedonije i Srbije. Tim rezultatom Valjevski eLaboranti su ostvarili plasman u deset najboljih ekipa u regionu, od ukupno 130, od kojih se neke takmiče već deset godina.

“Specifično je to što smo mi prvi put na takmičenju. Bili smo debitanti u Srbiji, tako i u Sloveniji, i zato je ovaj uspeh znatno visok za nas, obzirom da se ove ekipe takmiče preko deset godina i da je naša konkurencija, i u Srbiji bila velika jer smo se takmičili sa gimnazijalcima iz drugih gradova i drugim udruženjima, a tek na nivou ADRIA regije. Dobili smo pozivnicu za Liban, ali ne za Hjuston – tamo je svetsko prvenstvo. Mi, na žalost, nismo dobili taj slot za Hjuston, bili smo prvi ispod crte, odnosno Kragujevčani su u ime Srbije otišli. Mi smo dobili pozivnicu da odemo u Liban na takmičenje koje treba da bude održano, mislim u junu. Sticajem okolnosti mi nećemo otići u Liban zbog stanja u zemlji i redovnih obaveza članova tima, kao i zbog finansijskih sredstava. Uostalom to takmičenje u Libanu nije stepenica iznad, nego je otvoreno prvenstvo svih ovih zemalja koje sada imaju priliku da nastave da se takmiče, a da ne odu na Setsko prvenstvo” – pojašnjava Vladimir Radosavljević napominjući da počinju pripreme za narednu sezonu.

“Misija i cilj su nam da mladi eLaboranti koji su se ove godine istakli, poput Stevana Marjanovića i Katarine Petrović, da nastave da predvode ekipu. U septembru počinje novi takmičarski ciklus za koji se oni pripremaju. Od sledeće, odnosno 2020. godine, mogu da učestvuju u takmičenju tako da oni sada treba da razviju strategiju, dok ne budemo dobili novi set tj. novu misiju u kojoj će se oni takmičiti.”

Prema Radosavljevićevim rečima najbitnije je da je ovo neformalan vid učenja i da članovi tima, sami kroz istraživačke procese stiču znanja I veštine, počev od programiranja i tehničke specifikacije robora do prezentacije. Kao tim stiču vrednosti, ali i dizajnerske veštine, koje moraju da predstave sudijama jer svaki detalj osmišljavaju deca. Oni taj svoj projekat osmisle, istraže, koncipiraju. Ove godine koristili su znanja iz matematike, fizike, hemije, astronimije, programiranja i objedinjujući sva ta znanja mladi eLaboranti su se hrabro takmičili. Na početku bilo je osmoro članova tima, a u sadašnjem sastavu su: gimnazijalci Stevan Marjanović i Katarina Petrović, zatim učenici osmog razreda Valjevske gimnazije Marko Marković i Nikola Nikolić i Jug Savić, učenik sedmog razreda OŠ Andra Savčić.

Pored obimnog znanja koja stiču tokom priprema, izuzetna su i nova prijateljstva koja ostvaruju upravo na takmičenjima, zapažanja su Stevana Marjanovića, učenika drugog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja u Valjevskoj gimnaziji. Kao vođa tima bio je zadužen za grafički dizajn i promociju svakog obavljenog segmenta pripreme za takmičenje, pa je zbog toga napravio web stranicu i brinuo o svim objavama video snimaka kojima su prikazivali ostvareno.

“Sve to mi je mnogo značili da vidim kako funkcioniše menadžment u stvarnom životu. Kao vođi tima značilo mi je i da vidim kako je moguće rešiti neke situacije u ljudskim odnosima jer ako se pojavi neki problem, ne samo između članova tima već i izvan tima, meni su se obraćali. Ipak, najlepši utisak je način na koji je takmičenje osmišljeno jer ima mnogo ekipa i mnogo ljudi se upozna. Pričali smo o raznim temama, razmenjivali iskustva, stekao sam nove prijatelje i sve to uz takmičarski duh i pozitivnu atmosferu” – priča Stevan čiji je cilj da studira softversko inženjerstvo na ETF-u.

Vladimira Radosavljevića, predsednika Udruženja IRevolucija rezimira da je STEM /Scientific Technology Mathematical Engineering/ akronim koji upućuje na nekoliko disciplina, tačnije edukativni sistem razvijen u SAD gde je dao odlične rezultate u obrazovanju mladih, kao dodatni vid nastave. Takođe naglašava da Udruženje IRevolucija radi na tome da obezbedi mogućnosti da što veći broj mladih pohađa ovakve programe.

 

S.J.K.

FOTO Dragan Krunić

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.