Nove pronatalitetne mere doprinose podsticaju rađanja

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije saopštilo je da će izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, čiji je predlog juče usvojen na sednici Vlade, znatno unaprediti podršku porodici s decom, što je jedan od prioriteta državne politike s obzirom na lošu demografsku sliku.

Porodica-Deca-Srbija-Podsticaj-

U saopštenju se podseća na to da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju predlagač tih promena, zahvaljujući kojima će, ako budu usvojene u Skupštini Srbije, jednokratna finansijska pomoć za rođenje prvog deteta u porodici umesto 100.000 dinara, iznositi 300.000 dinara.

Odredba o povećanju roditeljskog dodatka, kao i druga bitna izmena kojom će majke steći pravo na učešće države za kupovinu prvog stana ili kuće, ukoliko zakon prođe proceduru, stupiće na snagu od 1. januara 2022. godine.

Nove mere pronatalitetne politike Ministarstvo i Vlada Republike Srbije donose u nameri da se zaustavi negativan trend stope nataliteta i da se značajno doprinose podsticaju rađanja.

Mera populacione politike za učešće prilikom rešavanja stambenog pitanja je nova i u Predlogu zakona definisana je kao pravo na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu kuće ili stana, po osnovu rođenja deteta.

Vlada Srbije će posebnim aktom utvrditi bliže uslove i način ostvarivanja ovog prava, odnosno kriterijume za određivanje visine sredstava, dokumentaciju koju je potrebno pribaviti, kao i način isplate.

Da bi majka ostvarila pravo svojine stana ili kuće, pored uslova da je dete rođeno posle 1. januara 2022. godine, neophodno je da bude državljanin Republike Srbije, da ima prebivalište u Republici Srbiji i da prvi put stiče svojinu u porodično-stambenoj kući ili stanu na teritoriji Srbije.

Brak nije uslov za ostvarivanje ovog prava.

Pravo može ostvariti i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca, ako je dete rođeno na teritoriji Republike Srbije ili je državljanin Republike Srbije.

Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom i izmenama koje su na snazi od 1. jula 2021. godine, država je već povećala izdvajanja za porodice s decom, navodi se u saopštenju.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.