Novi gradonačelnik Lazar Gojković poručio u ekspozeu: “Uveren sam da je Valjevo na novoj prekretnici”

Odmah nakon jučerašnje konstitutivne sednice održana je i radna sednica, na kojoj su odbornici za novog gradonačelnika Valjeva izabrali Lazara Gojkovića, koji je kao nestranačka ličnost bio prvi na listi SNS-a na junskim izborima. Za zamenika gradonačelnika izabran je Nemanja Petrović. Vladimir Blagojević, Vladimir Mišković, Nenad Patjarević, dr Dušan Ružičić, Dragana Terzić, Marko Jevtić, Srđan Ilić, Miroljub Milovanović i Velimir Arsenović novi su članovi Gradskog veća. Pored njih devetorice, članovi Veća su po svojim funkcijama i gradonačelnik i njegov zamenik. 

Sa jučerašnje sednice Skupštine grada Valjeva u Centru za kulturu / Izvor: Valjevo grad

Lazar Gojković (36) je 63. po redu valjevski gradonačelnik i ujedno i naš najmlađi gradonačelnik do sada. N atajnom glasanju podržan je sa 48 odborničkih glasova. Za njega su glasali i odbornici SPS-a, koji su u ovom mandatu opozicija samostalno vladajućem SNS-u, dojučerašnjem koalicionom partneru u rukovođenjuj gradom.

Kao novoizabrani gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković je u svom ekspozeu istakao da pred građane izlazi sa ciljevima koji su potpuno jasni i da će u narednom periodu svoje vreme, energiju i poznanstva usmeriti ka stvaranju novih vrednosti za naš grad. On je izrazio uverenje da je Valjevo na novoj prekretnici. Naglasio je da će veliki teret i odgovornost deliti sa svojim timom, u kojem neće biti mesta za one koji hoće sebi lično da doprinose.

“Svako ko misli da može biti kompromisa sa onim što je potrebno Valjevu i građanima greši. Nema kompromisa. Valjevcima je potrebno da vide rad, posvećenost, ljudski odnos prema njihovim potrebama i poštovanje. Poštovanje prema činjenici da oni od svoje zarade izdvajaju novac za ovaj grad. Republika nam u tome pomaže. Količina i kvantitet obećanih investicija jasno govori o rešenosti države i predsednika Aleksandra Vučića da pomognu da naš grad uhvati korak sa ostalim gradovima koji su se razvili i postali dobro mesto za život”, kazao je Gojković i naglasio da lični interesi i sukobi moraju postati ružna istorija našeg prostora i da napokon mora da zavlada politička kultura i progresivni mir.

Lazar Gojković, novi gradonačelnik Valjeva / Izvor: Grad Valjevo

“Imam priliku da ovaj put lično doprinesem svom gradu i jako sam srećan zbog toga. Dodatnom optimizmu i samopouzdanju doprinosi snaga mog tima, kojem čvrsto verujem. Na kraju, zamolio bih i poštovane građane da nam pomognu, da nas koriste, da osete pripadnost našoj ideji, da budu pohvaljeni i nagrađeni kao oni koji su najviše učinili. Zato je širimo dalje i hajde da zajedno uradimo sve kako bi život u Valjevu postao statusni simbol najboljih. Ja drugog cilja nemam, zato počnimo”, poručio je novi gradonačelnik Valjeva.

Novoizabrani gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković tokom izlaganja ekspozea / Izvor: Grad Valjevo

Sa 36 glasova za, za zamenika gradonačelnika Valjeva izabran je Nemanja Petrović (33) – diplomirani ekonomista. Za članove Gradskog veća odabrani su Vladimir Blagojević (1972) – diplomirani ekonomista i programer, Vladimir Mišković (1978) – diplomirani menadžer u sportu i diplomirani košarkaški trener, Nenad Patijarević (1982) – diplomirani ekonomista, Dušan Ružičić (1985) – specijalista interne medicine, Dragana Terzić (1960) – advokat, Marko Jevtić (1990)- diplomirani ekonomista, Srđan Ilić (1976) – diplomirani inženjer arhitekture, Miroljub Milovanović (1967) – poljoprivrednik iz Gornjeg Taora i Velimir Arsenović (1956 ) – penzioner. 

Dragomir Vitorović, odbornik Narodne seljačke stranke, koja je koalicioni partner SNS-a, pohvalio je za govpornicom i podržao izbor Lazara Gojkovića za gradonačlenika, rekavši da je on pravi izbor za naš grad. On je istakao i to da je malo iznenađen predlozima za članove Gradskog veća, jer nije bio upoznat sa njima, ali i da će uprkos tome ipak podržati njihov izbor.

“Gospodo, potrudite se da ubuduće ne servirate predloge na Skupštini, nego da se to održi na odborničkoj grupi predlagača. Posebno ću tražiti da vidim ko je dao predlog člana Gradskog veća za poljoprivredu i da taj član Veća iznese svoj program rada. Za članove Veća ću tržiti da se izjasne da li su završili prestižne državne fakultete, da li su rukovodili privatnim ili državnim preduzećima, da li su vodili neku kompaniju uspešno, jer nisam za to da se iko uči vođenju na teret ovog naroda”, kazao je odbornik Vitorović.

Đorđe Pavlović, odbornik SPS-a rekao je da socijalisti, poštujući fer-plej i rezultate na junskim izborima, podržavaju predlog kandidata za gradonačelnika, ali da ne mogu podržati predloge kandidata za zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća, jer nisu učestvovali u konsulutovani oko toga. 

“Mi ćemo biti opozicija vladajućoj partiji, ali ni slučajno građanima Valjeva, tako da ćemo podržati  i glasati svaki dobar predlog i sve ono što je dobro za građane Valjeva. Glasaćemo protiv onoga šta budemo smatrali da nije u interesu naših sugrađana, ili što bi po našem mišljenju moglo bolje i kvalitetnije da se uradi. Socijalistička partija je  partija koja je učestvovala u građenju ove države i ovog grada i nikada neće ni na koji način učestvovati u destabilizovanju države, a još manje našeg grada. Ona politička organizacija koja je dobila najveći broj glasova srazmerno tome nosi i najveću odgovornost i sa tim će morati da se suoči i polagati račun građanima Valjeva koji su ih birali”, poručio je Đorđe Pavloviću. 

Na sednici je doneta odluka da novi članovi Gradskog veća Vladimir Blagojević, Vladimir Mišković i Nenad Patjarević budu u radnom pravnom statusu u Gradskoj upravi.

Pred kraj skupštinskog zasedanja za reč se javio odbornik kolacije SPS-JS Dragan Popović koji je izneo nekoliko “ne zlonamernih” primedbi želeći, kako je rekao, da ukaže na određene propuste koji su konstatovani na sednici. On je, između ostalog, kazao da po Statutu na listiću nisu smela da budu objedinjena imena kandidata za gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća. Popović je skrenuo pažnju da bi valjalo proveriti informaciju da je jedan od novoizbranih članova Gradskog vlasnik nekoliko firmi i da ta osoba ne može biti član Veća zbog sukoba interesa. 

Sa jučerašnje sednice Skupštine grada Valjeva u Centru za kulturu / Izvor: Valjevo grad

Biografija gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića:

Rođen je 1984. godine u Valjevu. Završio je Fakultet za sport i turizam u Novom Sadu i ima zvanje master profesor fizičkog vaspitanja i sporta. Košarkaški je trener sa crvenom licencom. Vodio je mlađe selekcije u KK Metalac. Bio je pomoćni trener prvog tima Vladimiru Đokiću u sezonama kada je Metalac beležio najveće rezultate u svojoj istoriji. U sezoni 2014/2015 Metalac je izborio plasman u Evro Kup, a godinu kasnije opstanak u ABA ligi. Protekle godine je u firmi Sport agent bio direktor košarkaškog kampa Miloša Teodosića na Srebrnom jezeru. Predvodio je listu Srpske napredne stranke na junskim izborima u Valjevu. U izbornu trku ušao kao nestranačaka ličnost. Oženjen je i ima jedno dete.

Biografija zamenika gradonačelnika Valjeva Nemanje Petrovića:

Nemanja Petrović rođen 1987. godine u Valjevu. Po struci je diplomirani ekonomista. Završio je Valjevsku gimnaziju i Ekonomski fakultet u Beogradu. Zaposlen je u Elektrodistribuciji Valjevo u Sektoru za ekonomsko- finansijsko poslovanje.

Biografije članova Gradskog veća: 

Vladimir Blagojević, diplomirani ekonomista i programer, rođen je 1972. godine u Valjevu. Poslednjih dvadeset godina vlasnik više privatnih firmi iz oblasti softera, sporta, ugostiteljstva, građevine i investiranja. Tvorac više projekata iz oblasti kulture, označenih kao projekti od državnog značaja u više zemalja.

Vladimir Mišković, diplomirani menadžer u sportu i diplomirani košarkaški trener, rođen je 1978. godine u Valjevu. Bio je profesionalni košarkaš četrnaest sezona u zemlji i inostranstvu. Od 2012. profesionalni košarkaški trener.

Nenad Patjarević, diplomirani ekonomista, rođen je 1982. godine. Veliki broj uspešno organizovanih koncerata i kulturnih manifestacija kao i saradnja sa najvećim regionalnim i svetskim izvođačima bile su najbolja preporuka da 2016. u Beogradu sa svojim saradnicima osnuje Udruženje Gitarijada fest koje će u narednim godinama postići značajne uspehe u oblisti kulture. Kao potvrda svega dolazi i velika nagrada odnosno prijem u Evropsku asocijaciju festivala i “Effe etiketa” za doprinos kulturi .

Dušan Ružičić, specijalista interne medicine, rođen je 1985. godine u Valjevu. Zaposlen je u Opštoj bolnici u Valjevu. Doktorsku disertaciju iz oblasti kardiologije odbranio na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Dragana Terzić, advokat, rošena je 1960. godine u Čačku. Završila je Pravni fakultet u Beogradu. Bila je član Gradskog veća i u prethodnom sazivu.

Marko Jevtić, diplomirani ekonomista, rođen je 1990.godine u Valjevu. Zaposlen je u HK Krušik. Jedan je od osnivača Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Holding korporaciji Krušik i generalni sekretar Gradskog odbora Valjevo.

Srđan Ilić, diplomirani inženjer arhitekture, rođen je 1976. godine u Valjevu. Predavao je u Tehničkoj školi u Valjevu. Godinama se uspešno bavi projektovanjem u struci u sopstvenom projektnom birou.

Miroljub Milovanović, poljoprivrednik iz Gornjeg Taora, rođen je 1967. godine. Bavi se voćarstvom i stočarstvom. Uspešan je i poštovan domaćin. Preko 30 godina bavi se profesionalno lovom i obukom lovačkih pasa. Više puta je biran za delegata u Skupštini lovačkog udruženja.

Velimir Arsenović, penzioner, rođen je 1956.godine. Radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i u Saveznom ministarstvu inostranih poslova u diplomatskom predstavništvu. Za ostvarene rezultate u radu pohvaljivan je i nagrađivan.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.