Novinar Nenad Kulačin i pisac Marko Vidojković sa protestnog skupa „Valjevo protiv nasilja“: “Ne smemo zaboraviti zašto smo na ulicama!”

Smena Ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, šefa BIA Aleksandra Vulina, ukidanje dozvola za rad televizijama Pink i Hepi, smena članova REM-a, kao i uprave RTS-a, zahtevi su građanskih protesta „Srbija protiv nasilja“. Ukoliko do njihovog ispunjenja ne dođe do 1. septembra, kao oblik radikalizacije protesta koji je predložio novinar Nenad Kulačina, a podržao novinar i njegov kolega Marko Vidojković, autori emisije „Dobar, loš, zao“, je da 1. septembra roditelji ne pošalju decu u školu.

1691238465754-1

„Ne smemo da zaboravimo da smo na ulicama zato što smo dočekali da živimo u zemlji u kojoj je moguće da neko uzme pištolj i da ubije devetoro dece i čuvara škole, da neko uzme automatsku pušku i poseje smrt u dva sela. Ako ovi zahtevi ne budu ispunjeni do 1. septembra, ja ne vidim razlog i način da mi našu decu 1. sept pošaljemo u školu. Hoću da apelujem na opoziciju da iskoristi sve što ima da se to ne desi. Školska godina je prikinuta zato što se nasilje u školama posle zločina u Ribnikaru drastično povećalo. Bez ispunjenja ovih zahteva nema školske godine. Ja kao roditelj nisam siguran da ću svog sina pustiti da krene u školu“, poručio je sa Gradskog trga Nenad Kulačina na protestnom skupu „Valjevo protiv nasilja“.

1691238465744-1

Pisac Marko Vidojković, koji je već šest meseci relociran iz Srbije, jer mu je, kako je procenjeno, bezbednost ugrožena, na tribinu održanu na Gradskom trgu uključio se putem video bima.

„Govorimo u Va iz jednog vrlo važnog razloga zato što je Valjevo primer kako treba ustati protiv ove vlasti, kako treba raditi protiv ovog režima. Srbija je rasparana po šavovima i ona mora da se krpi šav po šav, ali ne može da se krpi tako što će da dolaze nalozi iz centrale. Nema Valjevo centralu, centrala Valjeva je Valjevo i zato je Valjevski pokret otpora odličan primer kako se bori. Zbog toga Nenad i ja podržavamo vas i ostatak Srbije i ostale pokrete otpora koji se još nisu rodili, da vide da može“, poručio je Vidojković i dodao da ovo nisu protesti opozicije, već protesti naroda!

„Tačno su tri meseca od ubistva u Ribnikaru, uskoro i od masovnog ubistva u okolini Mladenovca. Gde smo danas? Bojim se da smo danas mnogo dalje i u mnogo dubljoj rupi od one u kojoj smo se nalazili 3. maja i pre tog datuma, i zato mora da se nađe nov, arfimativan način, vi sami morate da osetite kako treba da se borite protiv ove pošasti“, poručio je građanima Vidojković.

1691238465763-1

Valjevo je jedini grad u kome su Marko i Nenad pristali da govore, a kao razlog za to naveli su da je u našem gradu ove proteste organizuje jedna nova grupa ljudi, ne preterano vezana za bitisanje političkih stranaka.

„Kad je bio protest „1 od 5 miliona“ Marko i ja smo govorili u više od 30 gradova, uključujući i Beograd, i ti protesti su završeni onako kako nisam hteo da se završe. Ovo mi daje nadu da će biti drugačije, jer je povod mnogo jeziviji nego bilo šta što smo imali do sada i mislim da je ovoga puta snaga u narodu, da je sve u našim rukama i mnogo se lepše osećam kada sam sa ljudima na ulici nego na bini da držim govore. Ovo što se dešava poslednjih meseci prevazišlo je svaku stranku, opoziciju, priču i drago mi je što je i u Valjevu takva situacija, jer Valjevo je za vreme vladavine Aleksandra Vučića postalo grad heroja. Vi imate dva izuzetna borca za slobodu i demokratiju kakve maltene niko nema u Srbiji, a to su Aleksandar Obradović i Katarina Popović i meni puno srce da iz Šapca već ne znam koji put dolazim na proteste u Valjevo“, rekao je Kulčina, a na pitanje novinara pre početka protesta, kako da se izborimo u ovakvom vrmenu, odgovorio je:

1691238465739-1

„Mali čovek jedino ima šansu da opstane ako pobedi strah od sebe. Onog trenutka kada kaže dosta, što sam ja uradio pre mnogo mnogo godina, jer sam radio u redakcijama koje su me ohrabrivale da formiram takav stav, to je jedino rešenje. Niko neće doći sa strane i nama pomoći, čarobnim štapićem od Srbije napraviti slobodnu i demokratsku zemlju, moramo da pobedimo strah u sebi. Ako ovo što se desilo i posledice toga koje se i dan danas dešavaju, ako nas to ne probudi i ne natera da se zapitamo za budućnost svoje dece, plašim se da nam nema pomoći!“

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.