Obeležen Dan grada Valjeva

Dodelom Nagrada grada Valjeva, danas je na Svečanoj akademiji, koja je održana u Centru za kulturu, obeležen Praznik grada – 20. mart. Svečana akademija je otpočela himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora „Abrašević“, pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića. Gradski hor „Abrašević“ je ovogodišnji dobitnih Nagrade grada Valjeva u oblasti umetnosti i kulture.

Hor-Abrasevic

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, pozdravio je dobitnike nagrada i mnogobrojne goste, među kojima su i predstavnici Vojske, gosti iz okolnih opština, predstavnici svih najvažnijih institucija u gradu, kao i jedan od naših najboljih rvača svih vremena, olimpijski šampion u rvanju, a danas i predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek.

Gradonacelnik-Lazar-Gojkovic-2

„Dve godine borbe sa korona virusom, sada i ova godina puna izazova na globalnom nivou, ipak su nam doneli nešto dobro! A, to je da smo postali svesni koliko vrednih Valjevaca radi i stvara u raznim oblastima života, jer biti uspešan u ovako teškim godinama, može samo veoma posvećen i vredan čovek! Zbog toga sam i danas pun optimizma da napori koje ulažemo da unapredimo naš grad, da otvorimo nove fabrike, izgradimo puteve, obdaništa, parkove, dečja igrališta, smanjimo zagađenje vazduha, razvijemo turizam na prelepim valjevskim planinama, pre svega na Divčibarama, da svi ti naši napori nisu uzaludni! Imamo se za šta i za koga boriti! Poklonimo se dostignućima naših sugrađana kojima danas odajemo priznanje! U godinama koje dolaze, biće prilike da nagradimo najbolje od najboljih samo ako smo živi, zdravi i slobodni! I zato, slavimo slobodu u kojoj živimo, a koju simbolizuje današnji dan, 20. mart – Dan oslobođenja Valjeva od Turaka, u Prvom srpskom ustanku“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

Nakon obraćanja gradonačelnika Valjeva, hor „Abrašević“ je izveo moto „Abraševića“, nakon čega su u čast današnjih dobitnika i svih gostiju Svečane akademije, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“ Simon Bojičić, u klasi profesora Dimitrija Tomića, na klaviru izveo Korsakov Bumbarov let, a potom duo gitara koji čine Anđela Mišić, učenica 3. razreda u klazi Dragana Nikolića i Anđelka Dragić učenica prvog razreda u klasi Luke Jezdića, izvele Abreov Tiko tiko.

Srpski pozorišni i filmski glumac, Milorad „Miki” Damjanović, svojim recitacijama oduševio je pristutne goste u Centru za kulturu, nakon čega je usledilila svečana dodela priznanja dobitnicima Nagrade grada Valjeva za 2021. godinu.

Glumac-Milorad-Damjanovic

U oblasti obrazovanja i vaspitanja dodeljene su dve nagrade, a one su uručene Katarini Ćosić i Draganu Vilotiću, nastavnicima razredne nastave i Nikoli Saviću, nastavniku Zdravstvene nege.

U oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata dodeljene su dve nagrade: Sari Janevskoj, učenici i Tini Petrović, učenici.

U oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva: dr Mirjani Antonijević, postdoktorandu FF Univerziteta u Notingemu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

U oblasti medicine i brige o zdravlju dodeljene se dve nagrade: dr Dejanu Ćesareviću, hirurgu specijalisti i primarijusu i dr Živani Vitorović Jovanović, pulmologu.

U oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada takođe su dodeljene dve nagrade: Pravoslavnoj Hrišćanskoj zajednici Valjevo „Vozdviženje časnog krsta“ i Dejanu Drajiću, predsedniku Udruženja obolelih od multiple skleroze Kolubarskog okruga Valjevo.

U oblasti poljoprivrede: Mališi Pajkoviću, poljoprivredniku.

U oblasti umetnosti i kulture: Gradskom mešovitom horu „Abrašević“ Valjevo“.

U oblasti čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja: Udruženju Zavičajno bratstvo „Mali korak“ iz Oglađenovca.

U oblasti sporta dodeljuju se dve nagrade: Plivačkom klubu „Valis“ i Aleksandru Kovačeviću, vaterpolisti.

Dodeljene su i dve specijalne nagrade:

Za životno delo – Tomislavu Jovančiću, međunarodnom košarkaškom sudiji

i Za afirmaciju Grada – Aleksandru Njegovanu, direktoru hotela „Omni“.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.