“Obmana od 102 kilometra i 163 metra!”

“Projekat “Čista Srbija” koji se odnosi na Valjevo je obična obmana”, tvrde aktivisti Lokalnog fronta, ukazujući da naš grad nema ni jedan kilometar izgrađene kanalizacione infrastrukture, kao i da naš grad nije Regionalni centar ovog projekta u nadležnosti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako inače piše na zvaničnoj stranici projekta (cistasrbija.rs).

Lokalni front

Sa konferencije Lokalnog fronta

Frontovac Željko Trifunović podsetio je da je početak projekta najavljen krajem februara prošle godine kada su ministar Tomislav Momirović i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković potpisali ugovor koji se tiče prve faze projekta u Valjevu. Trifunović je naveo da je Momirović tada najavio da radovi počinju odmah, i da će biti završeni u roku od godinu i po dana. Napomenuo je da je u međuvremenu, sredinom maja ove godine, potpisan i ugovor o drugoj fazi radova.

“Na zvaničnoj stranici projekta “Čista Srbija” (cistasrbija.rs), najavljena je gradnja 102,163 kilometra kanalizacione mreže na području našeg grada. Pored ovoga postoje još dva projekta – za 66,351 km mreže u Divcima i 13,801 km u Leliću. Lokalni front je pažljivo proučio rubriku “Aktuelnosti”, koja postoji na pomenutoj zvaničnoj stranici i do najmanjih detalja dostignuća projekta “Čista Srbija”. Jedna od najsvežijih vesti objavljena je 5. juna ove godine pod naslovom “Jabučje dobija 20 km kanalizacione mreže”. Dobra vest za susednu opštinu Lajkovac. Ali, idemo unazad prema početku projekta, ne bismo li doznali kako napreduje gradnja 102,163 km kanalizacione mreže u našem gradu. U prolazu nailazimo na vest od 4. marta da se Mionica menja na bolje. Malo ranije, 16. februara, ispod divne slike Taorskih vrela nalazi se tekst koji nas ispravno poučava da od kvaliteta vode zavisi kvalitet naših života. Valjeva, međutim, nigde nema u vestima o projektu “Čista Srbija”… Ponovo Mionica, 13. decembar 2022. Malo pre toga, 10. decembra, lista od 16 mesta u kojima se izvode radovi na kanalizacionoj mreži. Ni tu Valjeva – nema”, istakao je Trifunović.

 

Željko Trifunović

Željko Trifunović, odborik Lokalnog fronta u Skuptšini grada

Ivan Manić je u svom obračanju novinarima ukazao na “dugo očekavnu video vest” sa naslovom “Regionalni centar Valjevo – Radovi u šest Opština”, koja je objavljena 10. novembra.

“Pogledali smo video i ostali razočarani. Nije nas utešio ni tekst koji prati sliku, jer glasi: “Regionalni centar Valjevo projekta “Čista Srbija” prati izvođenje radova u čak šest Opština: Lajkovac, Lazarevac, Obrenovac, Krupanj, Mionica, Veliki Crljeni”. Baš je lepo biti u regionalnom centru, zar ne? Pratite sve što se događa oko vas, a pritom ne morate da prljate ruke kopanjem kanalizacije. Uzgred, Veliki Crljeni nisu “Opština” (a ni opština). A to, izgleda, nije više ni Valjevo, jer ponosni Regionalni centar projekta “Čista Srbija”naš grad ne pominje ni kao opštinu”, naglasio je Manić uz podsećanje da je od  februara prošle godine proteklo 16 meseci.

Ivan Manić

Ivan Manić, Lokalni front

Na konferenciji za medije je predočeno da je odbornik Željko Trifunović po pravu koje mu garantuje Poslovnik skupštine grada pre mesec dana zamolio gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića za kopije relevantnih dokumenata iz projekta “Čista Srbija” koji se odnose na kanalizaciju planiranu za Valjevo, ali da odgovora nije bilo.

“Imamo sva prava da zaključimo kako je projekt Čista Srbija u delu koji se odnosi na naš grad obična obmana! Možda i ne tako obična, recimo, obmana duga 102 kilometra i 163 metra. Za ovu tvrdnju dobili smo potvrdu sa najvišeg mesta u gradu, sa prvog sprata zgrade u Karađorđevoj 64, iz kabineta mladog gradonačelnika, g. Gojkovića… Hteo-ne hteo, gradonačelnik je morao priznati da Valjeva nije bilo u prvoj fazi izvođenja projekta, pa se naš grad i dalje nalazi u onom drugom delu države koji s punim pravom možemo nazvati “Prljava Srbija”. Zašto? Ko je odgovoran što nismo dobili ni tri metra kanalizacije od obećanih stotinu kilometara? Ministar Momirović? Gradonačelnik Gojković? Neki gradski službenici koji nisu radili posao za koji uredno primaju platu? Čija odluka je da se od odbornika Skupštine grada krije dokumentacija o projektu “Čista Srbija“ u Valjevu? Gde se u našem gradu nalazi fantomski regionalni centar projekta”, pitanja su koje je postavio Ivan Manić uz napomenu da će Lokalni front u danima koji dolaze učiniti sve da dođe do odgovora na ta pitanja, “baš zato što je odgovor reč u korenu reči odgovornost…”

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.