Obustava nastave i protest prosvetnih radnika na Gradskom trgu

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je potpunu obustava rada škola članica Unije u četvrtak, 1. decembra, a toga dana u 11.30 časova biće organizovan i protest na Gradskom trgu u Valjevu zbog u znak podrške kolegama koji su bili žrtve nasilja na svom radnom mestu. Planirano je da sa Trga okupljeni prosvetni radnici oko podneva krenu ka Školskoj upravi, kako bi zvanično uručili papir sa zahtevom za regulisanje zakona koji štiti nastavno osoblje i pravilnika vezano za nasilje prema svim zaposlenima u  školama, kao i među decom.

Vesna-Andric-1

Vesna Andrić, predsednica Foruma osnovnih i srednjih škola Valjava / Unija sindikata prosvetnih radnika /

“Prema informacijama koje smo upravo čuli, načelnica Školske uprave je baš u vreme kada organizujemo protest zakazala u Poljopivrednoj školi sastanak Radne gupe, na koji treba da idu i svi predstavnici sindikata. To je vrlo zanimljivo”, rekla je na konferenciji za medije Vesna Andrić, predsednica Foruma osnovnih i srednjih škola Valjava Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ona je kazala da je resorni ministar, nakon štrajka organizovanog na Dan prosvetnih radnika, pozvao predstavnike sindikata 21. novembra na sastanak u Ministarstvo prosvete, na koji su bili pozvani i “miritelji” iz  Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

“Ništa se nije promenilo od štrajka 8. novembra kada smo zahevali povećanje plate, regulisanje tužbi tetkica vezano za topli obrok i regres, ujednačavanje koeficijenta nenastavnom osoblju sa VI stepenom. Na pomenutom sastanku koji je usledio posle štrajka, ministar nam nije ništa obećao, tako da su ti naši zahtevi još uvek neispunjeni. A, pošto se tog dana,21. novembra, kada samo imali sastanak sa ministrom, dogodilo to što se dogodilo u Trsteniku, Unija je najavila ministru da će 1. decembra biti štrajk i da su se i drugi sindikati solidarisali”, kazala je Vesna Andrić.

Kako je pojasnila, sutrašnji štrajk se organizuje samo sa jednim zahtevom, a to je regulisanje pravilnika i zakona vezano za nasilje, odnosno koji štite nastavno osoblje.

“Tražimo izmenu zakona koji štiti nastavnika, da dete koje napravi prekršaj mora snositi posledicu, kao i roditelji, jer je reč o maloletnom licu. Ta procedura je kod  nas vrlo rastegljiva i dugo traje. Kada se desi nasilje, prosvetni radnici dobiju da roditelji dete koje treba da snosi određenu kaznu bude ispisano iz škole. Tom detetu se uopšte ne važi ta disciplinska mera kad pređe u drugu školu, jer su ga roditelji ispisali pre nego što dođe do kažnjavanja. Taj proces se rešavao tako što roditelji decu koja su pravila probelem ispišu iz škole ili donesu papir da su neuračunljiva. Pravilnikom i zakonom mi ništa nismo dobili, a prilog tome da su pravilnik i zakon loši, govori porast nasilja u školama. U zakonu su preskočeni odgovornost i sankcija”, istakla je Vesna Andrić.

Vesna-Andric-2

Vesna Andrić, predsednica Foruma osnovnih i srednjih škola Valjava / Unija sindikata prosvetnih radnika /

Prema njenom mišljenju problem je nastao onda kada je rečeno da deca imaju svoja prava

“Ono što se zaboravlja je da svako pravo ima svoju obavezu. A, to nismo zapamtili, zapamtili smo samo deo da imamo svoja prava. To se najbolje negovalo u osnovnim školama, jer je obavezna i ne možete tako lako da izbacite dete iz osnovne škole. Ti loši pravilnici i zakoni vam kažu da vi i dalje zadržavate to problematično dete, da sa njim treba da radite tako da imate empatiju i da budete nenasilni. Mi prosvetni radnici smo samo išli na obuke, doškolovavanje i edikacije gde nam se govori da treba da imamo razumevanja zašto i iz koje potrebe je deto uradilo nešto loše. A, problem prvo kreće iz kuće gde nema postavlljanja granica i ogrničenja. Nisi ti loš roditelj ako si stavio granicu detetu. E, onda smo došli do toga da ni u školi nema granica. Ne može sve da bude dozvoljeno”, naglasila je Vesna Andrić.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.