Od početka godine u Srbiji ubijeno 26 žena

U porodičnom i partnerskom nasilju u ovoj godini ubijeno je 26 žena u Srbiji, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

To je značajno smanjenje u odnosu na 35 žena ubijenih u 2016. godini, ali je i dalje užasan i neprihvatljivo veliki broj”, rekao je Stefanović.

Istakao je da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici početkom juna pa do 15. novembra, policija izrekla 10.504 hitne mere zabrane kontakta i prilaska žrtvi nasilja, odnosno udaljavanja nasilnika iz stana.

On je dodao da su od juna do novembra registrovana 3.424 krivična dela nasilja u porodici, a da je samo u avgustu izrečeno 2.215 hitnih mera prema nasilnicima.

“Ovi podaci pokazuju koliko je problem ozbiljan. Nećemo biti zadovoljni dok i jedna žena trpi nasilje i dok ne dođemo do toga da niko ne bude ubijen u porodičnom i partnerskom nasilju”, kazao je Stefanović, dodajući da država ima “nultu toleranciju prema nasilju”.

Po njegovim rečima, društvo u Srbiji je predugo odbijalo činjenicu da nasilje u porodici postoji i da je izraženo.

Najavio je da će još 450 policajca iz 27 policijskih uprava sutra završiti obuku za postupanje u slučajevima porodičnog nasilja, kao i da će fokus borbe protiv porodičnog nasilja u narednom periodu biti na osnaživanju žena u ruralnim podučjima da prijave slučajeve nasilja.

“U tim sredinama vladaju stereotipi po kojima niko ne treba da se meša u ono što se smatra unutrašnjim odnosima u nekoj porodici, čak i kada je reč o nasilju. Zato želimo da osnažimo te žene jer nije sramota prijaviti nasilje, sramota je vršiti nasilje”, kazao je Stefanović.

Najavljujući početak kampanje “16 dana aktivizma” protiv rodnog nasilja, direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milena Rikanović kazala je da je poruka ovogodišnje akcije da niko ne sme biti zaboravljen.

“Bez obzira da li se radi o ženama na selu, devojčicama koje prerano stupaju u brak, ženama koje su na poslu izložene seksualnom uznemiravanju, nijednu od njih ne smemo da zaboravimo”, kazala je Milena Rikanović.

Odlukom UN iz 1999. godine, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra, u znak sećanja na dan kada je diktator Dominikanske republike Rafael Truhiljo naredio ubistva sestara Mirabal, političkih aktivistkinja u toj zemlji.

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.