ODRŽAN 7. HORFEST – Zdrava ambicija koja okuplja ljubitelje horske muzike

U konkurenciji 24 hora i vokalne grupe koji su nastupili na 7. Valjevskom festivalu horova HORFESTu održanom proteklog vikenda u našem gradu, za apsolutnog pobednika festivala proglašen je leskovački Dečji crkveni hor “Branko” predvođen dirigentom Sinišom Stamenkovićem! Za najboljeg dirigenta proglašena je Ana Ivanović, vođa Hora Hrama Sv. Georgije iz Beograda.

FB_IMG_1713778596070

Valjevo je predstavljalo sjajnih 14 horova koji su otvorili manifestaciju nastupom na sceni Muzičke škole, od kojih je Devojački hor SMŠ “Živorad Grbić” pod rukovodstvom Milice Stepanović Babamilkić proglašen za pobednika druge kategorije, dok je u kategoriji solo izvođenje pobednik kategorije bila Julija Bogićević, učenica valjevske Muzičke škole. Visoke prve nagrade osvojili su Vokalna grupa “Grbinovke” koju vodi Milena Urošević i Dečji hor CZNTK “Abrašević” pod rukovodstvom Ane Tomić, dok je hor OMŠ koji vodi Božana Divac osvojio drugu nagradu!

Sastave je ocenjivao stručni žiri sastavljen od eminentnih srpskih umetnika, profesora i dirigenata: Vesna Šouc, redovna profesorkana FMU u Beogradu (predsednik žirija), Rade Radović, kompozitor, dirigent i redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, Božidar Crnjanski, dirigent i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Bojana Nikolić Petričković, etnomuzikolog.

FB_IMG_1713778602256

“Moji su utisci fantastični! Pevanje je bilo tako dobro da čovek može da zažmuri, da uživi u muzici, besprekornoj. Sve je više horova i sve su bolji. Oni besprekorno izgledaju, divna garderoba, ulazak i izlazak na scenu, odabir programa apsolutno svih ansambala je bio prilagođen mogućnostima, veličini i uzrastu ansambla. Imali smo i diskusiju sa dirigentima, individualno, gde smo pohvalili ono što treba i davali sugestije za napredak. Takmičenje se održavalo u četiri prostora, što je veliki napredak, a onda poslednje večeri nema mesta ni za stajanje ni za sedenje u koncertnoj sali. To je uspeh, uspeh Valjeva kao grada, uspeh Muzičke škole koja se odvažila da ovaj festival pokrene, a ni jedna muzička škola u Srbiji se nije prihvatila da organizuje veliki festival. Ovo je jedna zdrava ambicija koja okuplja ljubitelje horske muzike, to je izvan školoskog sistema”, ocena je predsednice žirija Vesne Šouc uz napomenu da su horovi pokazali visok umetnički nivo i da su detalji odlučivali o pobednicima.

Nastao na inicijativu i ideju profesorki valjevske muzičke škole, Vanje Urošević i Nikoline Ninić, 2016. godine, već naredne godine pretočen je u prvi festival horova koji je pored valjevskih, privukao i veliki broj horova iz zemlje i naišao na podršku i interesovanje najvećih dirigenata srpske scene.

IMG_20240421_203722

“Moj utisak je da smo misiju koju smo imali od početka na neki način prevazišli nekoliko puta, prvo pre korone, a sa ovim festivalom drugi put. Nama je generalno cilj bio da pokrenemo ljude koji bi mogli da se bave horoskom muzikom da preuzmu na sebi inicijativu, da ne čekaju priliku, već da je sami stvaraju, da napravimo više prilike za nastupe, jer smatramo da je horosko pevanje vrlo važno za razvoj zajedničkog duha, za zdravije odrastanje dece, a kasnije za neku socijalizaciju odraslih, posebno u nekim kriznim periodima života, to imamo svi od rođenja pa sve do smrti. Još pre osnivanja festivala uočili smo da decenijama u osnovnim školama nije bilo horova, ostali su bez motiva, bez prostora za rad i iz brojnih drugih razloga. Pre pandemije su narasli horovi osnovnih škola, osnovani su novi sastavi u našem gradu koji su vrlo uspešno radili, a pokazatelj ostvarenosti našeg cilja vidimo svake godine na koncertu Valjevskih horova, gde su horovi sve boljeg kvaliteta i sve brojniji”, ocena je umetničkog direktora festivsla Vanje Urošević.

Najuspešniji, najbrojniji i najkvalitetniji do sada, ocena je ovogodišnjeg festivala koju je dala direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić” mr Suzana Radovanović Perić. Podsećajući na nedaće koje su nas zadesile, u prvom redu pandemija, a koje su se odrazile u velikoj meri na horski život i na samo održavanje festivala, direktorka konstatuje da su te okolnosti rodile inat u stvaraocima i navele ih da se okrenu pozitivnom i kreativnom u sebi, da se bore za lepo i kvalitetno u sredinama u kojima žive, o čemu svedoči i ovogodišnji odziv.

“Ukupno 24 hora i vokalnih grupa je ove godine posetilo Valjevo, što je najveći odziv do sada. Specifičnost ovogodišnjeg Horfesta je da mi nekako ne dozvoljavamo sebi da uđemo u rutinu, pa smo se ove godine proširili čak na četiri lokacije. Programi su organizovani na koncertnoj sceni muzičke škole, u koncertnoj sali Valjevske gimnazije, galeriji Narodnog muzeja fenomenalno su zvučale kategorije etno grupa i ansambala, dok je u Pokrovskoj crkvi je zvučala kompletna kategorija horova duhovne muzike. Upravo u toj spremnosti drugih institucija da pomognu u održavanju hor festa vidimo prepoznavanje važnosti održavanja ovakvih festivala i rada Muzičke škole uopšte kao jednog značajnog pečata kulture grada Valjeva”, istakla je Radovanović Perić uz podsećanje da su pored generalnog pokrovitelja Grada Valjeva, festival pomogli i privrednici i ugostitelji iz grada, uz posebnju zahvalnost Manastiru Ribnica, Ocu Arseniju i celoj Valjevskoj eparhiji koji su obezbedili smeštaj za članove Kamernog hora Muzičke akademija u Istračnom Sarajevu koji je zvanično otvorio ovogodišnji Horfest.

IMG_20240421_203501

Pored takmičarskog dela, sve četiri večeri trajanja festivala održani su sjajni koncerti za valjevsku publiku, koncert Valjevskih horova, koncert Kamernog hora iz Istračnog Sarajeva i koncerti nagrađenih učesnika poslednje dve večeri, a održani su i masterklasovi profesora vokalne tehnike i dirigovanja sa Muzičke akademije u Novom Sadu, Agote Vitkaj i Božidara Crnjanskog.

“Svim tim programima želeli smo da ukažemo na važnost kolektivnog delovanja, kolektivnog duha i da na neki način ukažemo na činjenicu da najbolje zvučimo, radimo, dišemo, živimo kad se ujedinimo. A upravo hor, kao jedna muzička formacija, jeste jedan vrlo, vrlo očigledan i efektan primer za to!”, smatra direktorka Muzičke škole “Živorad Grbić”.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply