Održani “Ljubini dani” u Brankovini

U Brankovini je u utorak, 19. septembra, u čast Ljubomira Nenadovića, održana manifestacija „Ljubini dani“ i tom prilikom je dodeljena nagrada „Ljubomir P. Nenadović“ pesniku, romanopiscu, pripovedaču i esejisti Laslu Blaškoviću za najbolju putopisnu knjigu „Gle! Bedeker jedenog lakomislenog Kanta“.

Valjevo

Ljubomir Nenadović  je svoje ime nastavljanjem modernog putopisnog rodoslova začetog sa Dositejem Obradovićem primerio nagradi koja se dodeljuje i zadužio buduće generacije srpske pisane reči da održavaju jedan od najlepših tokova srpske književnostiNagradu je Laslu Blaškoviću uručila direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Violeta Milošević, koja je rekla da se Biblioteka poslednje četiri godine posvetila predanom sakupljanju  srpskih putopisa Ljubomiru Nenadoviću u čast.

„Naš uvaženi žiri svake godine ima težak zadatak da među mnogim zapisima sa putovanja iz celog sveta izabere jedinstveno delo koje će biti ovenčano nagradom. Ponosni smo na činjenicu da je  kulturna i intelektualna javnost Srbije prepoznala značaj našeg posla.“

Valjevo

Grad Valjevo značajno je podržao ovu manifestaciju, a u ime gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića, član Gradskog veća Dejan Bogojević pozdravio je sve prisutne i čestitao dobitniku.

„Pod okriljem institucije kulture našeg grada koja dostojno nosi ime ovog književnog i putopisnog velikana, književna nagrada se dodeljuje u čast žanra, ovog puta putopisa i u čast umetnika čije ime nosi. Dodeljuje se umetničkom delu koje se izdvojilo po ocenama žirija, pa tek onda umetniku koji ovaj krug stvaralaštva zaokružuje. Značajno je da književna nagrada sačuva kontinuitet dodeljivanja, a grad Valjevo da uvek podrži ovakve manifestacije koje kvalitetom to i zavređuju“ izjavio je Bogojević.

Valjevo

Od samog početka dodeljivanja nagrada u žiriju su prof. dr Radivoje Mikić i prof. dr Mihajlo Pantić, kao i urednik časopisa „Putopis“ Vladimir Šekularac.

Vladimir Šekularac obrazložio je ovogodišnji izbor nagrade „pesnik, pripovedač, romansijer i esejista Laslo Blašković je knjigom  „Gle! Bedeker jedenog lakomislenog Kanta“ u svoj književni opus uključio još jednu žanrovsku komponentu-putopis. I kao što je kao pesnik i prozni pisac voleo da se kreće mimo uobičajenih književnih puteva, tako je i u knjizi putopisne proze Blašković odlučio da istražuje nove izražajne mogućnosti. Ono što čitalac Blaškovićeve knjige, bez obzira na to kom tipu čitalaca pripada, nikako ne može da mimoiđe u ovoj knjizi je književnost. „Gle! Bedeker jedenog lakomislenog Kanta“ je izraz uverenja da se knjige danas pišu i zbog toga da se pokaže razumevanje duha svog vremena.“

Valjevo

„Poezija je kao i svako putovanje bekstvo  od ličnog, a povratak mora biti spor. Čitava moderna čitalačka doktrina kao i život  zasnovana je na brzini, do informacije kao do kraja puta morate stići što pre kao da nema čari u odlaganju u pismu pisanom celom rukom u porukama koje čekaju na dnu boca bačenih u okean u pismima bez adrese primaoca. Čovek prosto putuje i ne pita za cilj svoga puta jer bi se u tom času zaustavio“ poručio je ovogodišnji laureat Laslo Blašković.

Valjevo

U ovogodišnjem programu učestvovao je hor i orkestar KUD „Abrašević“, a Ljubin portret na licu mesta je izradio Milan Milosavljević. Povodom ovog događaja je organizovana izložba u prirodu „Laureati u fokusu“.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.