Oglasio se Predrag Kon uoči sednice Kriznog štaba: “TRAŽIĆEMO ZATVARANJE NA 10 DANA I PROPUSNICE 24 SATA”

Predrag Kon ističe da će danas biti doneta odluka o raspustu za školarce i da je upravo sada pravi trenutak za zatvaranje.

Predrag Kon

Danas u 15 časova i 30 minuta održaće se sednica Kriznog štaba. Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon ističe da je uveren da će odluka o produžetku raspusta biti doneta, ali ističe da bi više efekta imalo kada bi istovremeno bilo usvojeno važenje kovid propusnica 24 sata, kao i zatvaranje na deset dana.

“Mi na tome insistiramo, jer će jedino tako moći da se vidi ozbiljan pad broja novozaraženih”, poručuje dr Kon.

Predrag Kon naglašava da Medicinski deo Kriznog štaba insistira da odluka o produženju raspusta, oko koje su saglasni, treba da bude doneta istovremeno sa restrikcijom, jer će se time smanjiti i kontakata izvan škola.

Epidmiolog ističe da se utvrdilo da se prvenstveno uliva virus u škole, ali da se on vraća i nazad, te je neophodno onda smanjiti frekvenciju kontakata i izvan škole.

“To je ono što smo od početka tražili – to je da bude 10 dana zatvaranja u smislu skraćenja radnog vremena i da rade objekti samo za hranu, lekove i gorivo i to da ide paralelno sa raspustom”, dodaje Kon.

Kako smatra, upravo je sada trenutak za to, kao i da je apsolutni minimum uvođenje kovid propusnica 24 sata.

“To bi kao što smo ranije govorili trebalo da ide nakon deset dana zatvaranja da bi se obezbedilo da se to potpuno kontroliše”, navodi epidemiolog i ukazuje da je sada već uhodano važenje kovid propusnica od 22 sata i da razmišljanje da se pređe na 24 sata je potpuno logično.

 

Izvor : Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.