OŠ “Andra Savčić” odobrena petogodišnja akreditacija u okviru Erazmus programa

Osovnoj školi “Andra Savčić” odobrena je akreditacija za sprovođenje Erazmus projekata na period od 5 godina. Nakon uspešno realizovanog prvog kratkoročnog projekta mobilnosti u okviru Erazmus programa, u toku je realizacija i drugog projekta “Identifikacija i adaptacija učenika sa teškoćama u učenju”. U okviru tog projekta, čija je tema inkluzija, planirano je da troje zaposlenih putuje u Arad na stručno usavršavanje u “Okružnom centru za resurse i pomoć u obrazovanju”, a troje zaposlenih pohađaće stručni kurs na ovu temu u Barseloni.

OS-Andra-Savcic-3

OŠ “Andra Savčić” / Foto: Arhiva Valjevska posla

“Erazmus tim škole je zajedničkim snagama radio na prijavi za akreditaciju koja je predata u oktobru 2023. godine, a vest o doobrenoj akreditaciji stigla je u januaru tekuće godine. Akreditacijom su obuhvaćene tri oblasti: inkluzija, ekologija i komunikacija. Inkluzijom kao temom bavićemo se u toku prve godine akreditacionog perioda, konkretno adaptacijom učenika iz socijalno-osetljivih grupa i učenika pripadnika manjinskih grupa. Tokom 2025. godine planirano je pohađanje čak tri stručna kursa. U toku druge i treće godine, akcenat će biti na ekologiji, kada ćemo uključiti veliki broj učenika naše škole u različite aktivnosti i kada će najmanje 20 učenika naše škole u pratnji nastavnika, imati priliku da boravi u nekoj od partnerskih škola u Evropi”, kaže Aleksandra Milosavljević, koordinator projekta.

U okviru projekta, prema njenim rečima, planirane su i kombinovane aktivnosti, koje će se jednim delom sprovoditi on-line preko eTwinning mreže, a deo aktivnosti biće u partnerskoj organizaciji.

“Cilj nam je da kod učenika razvijamo kritičko mišljenje, da budu u stanju da prepoznaju ekološke probleme u svom okruženju i lično se angažuju u rešavanju istih. Oni će dalje biti u stanju da edukuju svoje vršnjake ne samo u školi već i u okviru lokalne zajednice. Tokom četvrte i pete godine ciljna oblast je komunikacija sa posebnim osvrtom na komunikaciju posredstvom digitalnih tehnologija. Planirane su aktivnosti i za nastavnike i za učenike u okviru ove oblasti i očekujemo da će najmanje deset učenika posetiti neku partnersku školu u Evropi”, naglašava Aleksandra Milosavljević.

Erazmus - OŠ Andra Savčić Valjevo

Tim projekta OŠ “Andra Savčić” – “Job shadowing” Barcelos, Portugal, Školska 2022/2023. godina / Foto: OŠ “Andra Savčić”

Za OŠ “Andra Savčić”, kako ističe koordintorka projekta, posebno je značajna činjenica da će na ovaj način učenici biti direktno uključeni u aktivnosti u okviru Erazmus programa.

“Učenici naše škole će unaprediti svoja znanja iz oblasti ekologije i komunikacije, ali i svoje digitalne i jezičke veštine. Izbor učenika, kao i nastavnika, sprovodiće se po konkursu koji će škola raspisivati tako da će svi zainteresovani imati priliku da se jave na konkurs. Sva sredstva za put, boravak i usavršavanje u inostranstvu finasira Fondacija Tempus i Evropska Unija. Nova znanja i veštine primenićemo na časovima redovne i izborne nastave, kroz tematske dane, ogledne i ugledne časove, kao i kroz raznovrsne aktivnosti i performanse, čiji će inicijatori biti učenici”, kazala je Aleksandra Milosavljević uz napomenu da će rezultati projekata biti predstavjeni kroz tribine, konferencije i Info dane, na kojima će prisustvovati predstavnici drugih škola i organizacija koje se bave edukacijom dece i mladih.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.