Ostavka Božića iz potrebe zaštite integriteta IS Petnica, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta

Upravni odbor Istraživačke stanice Petnica prihvatio je ostavku Nikole Božića na mesto direktora te obrazovne ustanove. Nakon šestočasovne sednice Upravnog odbora, na zvanićnom sajtu IS Petnica objavljeno je saopštenje za medije u kojem se navodi da Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Do imenovanja novog direktora, IS Petnica upravljaće Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević.

Foto: IS Petnica

“Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom Petnica, do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad”, piše između ostalog u ovoj informaciji za javnost.

U saopštenju se najpre kaže da Upravni odbor Istraživačke stanice Petnica izražava bezrezervnu podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama i osuđuje svaki oblik nasilja i diskriminatornog ponašanja, te da se devojkama koje otvoreno govore o svojim iskustvima zahvaljuje na hrabrosti i odlučnosti u borbi za obrazovanje bez nasilja i uznemiravanja.

“Istraživačka stanica Petnica nije u potrebnoj meri razvila mehanizme prevencije, prepoznavanja i uzbunjivanja koji bi sve učesnice i učesnike seminara u Petnici zaštitili od svakog oblika nasilja. Upravni odbor u aktuelnom sazivu je, na predlog saradnika IS Petnica i u saradnji sa njima, otpočeo rad na novim procedurama i edukativnim programima kao i mehanizmima poverljivog prijavljivanja. Radi očuvanja kontinuiteta poverenja roditelja i javnosti, Upravni odbor je odlučan da pruži podršku u utvrđivanju odgovornosti pojedinaca i preduzimanju neophodnih koraka kako bi se Petnica spremnije suočila sa mogućim rizicima ove vrste i kako bi svoju misiju nastavila na najbolji mogući način”, navodi se u saopštenju.

Nikola Božić (levo) i Vigor Majić / Foto: IS Petnica

Nikola Božić preuzeo je kormilo IS Petnica od Vigora Majića u maju ove godine sa pozicije Programskog direktora, na kojoj je bio od 2017. godine. Božić je “petničko dete” od svojih gimnazijskih dana. Prevalio je put od polaznika seminara astronomije, preko mlađeg saradnika, do rukovodioca seminara astronomije. Svoj puni profesionalni angažman u IS Petnica započeo je 2008. godine kao rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.