Otvorena “ambasada” Petnice u Beogradu

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti juče je Istraživačka stanica Petnica otvorila izložbu “Korak u nauku”. Ova svojevrsna ambasada u Beogradu naše prestižne obrazovne institucije omogućiće svim zainteresovanima da se do 3. marta upoznaju sa programima Istraživačke stanice i rezultatima malih naučnih projekata njenih polaznika u 2019. godini.

Na otvaranju Izložbe “Petnica – korak u nauku: istraživački radovi polaznika obrazovnih programa” govorili su akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije SANU, Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, i Ronald Zeliger, direktor kompanije Hemofarm.

“Da se na predstavljenim naučnim posterima može videti sva ozbiljnost mentorskog rada, posvećenost srednjoškolaca u razumevanju naučni fenomena, i temeljnost u istraživanju i radu. Što može biti za primer i nekim starijim pojedincima”, kazao je Akademik Zoran Petrović na svečanom otvaranju izložbe.

“Petnica je jedno posebno mesto, koje na kvalitetan način radi sa mladim talentima. Nama je veliko zadovoljstvo da možemo da pomognemo rad ove institucije. Pozivamo i sve druge kompanije da pronađu način da pomognu Istraživačkoj stanici Petnica”, rekao je Ronald Zeliger, direktor kompanije Hemofarm, koja je i sponzor IS Petnica.

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić čestitao je svim polaznicima i njihovim mentorima na velikom trudu, marljivosti, i rezultatima koji se sada nalaze i pred širom javnosti, u svojevrsnoj ambasadi “Petnice” unutar SANU i Beograda.

Na izložbi će do 3. marta biti predstavljeno preko 80 istraživačkih radova mladih polaznika petničkih obrazovnih programa realizovanih tokom 2019. godine. Srednjoškolci su se bavili temama iz oblasti antropologije, arheologije, astronomije, biologije, biomedicine, geografije, geologije, društveno-humanističkih nauka, elektronike, istorije, lingvistike, matematike, psihologije, računarstva, fizike i hemije.

Istraživačka stanica Petnica čuvena je, već više od tri decenije, po posebnom pristupu naučnom obrazovanju mladih, a naročito srednjoškolaca. Tokom jednogodišnjeg ciklusa, u okviru kojeg se održavaju seminari i naučni kampovi, učesnici sami iniciraju i razrađuju istraživačke teme, obavljaju ispitivanja, merenja i analize, izvode odgovarajuće zaključke i potom pišu naučni rad gde će prikazati rezultate. Poslednji korak predstavlja konferencija na kojoj mladi autori prezentuju te radove.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.