Otvorena izložba “Umetnost kao terapija”

Kolektivna izložba slika pod nazivom “Umetnost kao terapija” otvorena je u četvrtak, 19. oktobra 2023. godine u Galeriji Narodne biblioteke Osečina. Postavku čine radovi slikarki-amaterki Gordane Vasić, Vesne Gavrilović, Brankice Živanović i Dragice Janković, a cilj Biblioteke bio je upavo da otkrije i osnaži dar za likovno stvaralaštvo ove četiri umetnice, koje nemaju akademsko likovno obrazovanje, već se slikarstvom bave iz hobija.

71111

“Amaterizam, kako u mnogim, tako i u našoj sredini uspostavlja prvi korak sa umetnošću, sa svetom i tajnama koje čoveka uvode u kulturno stvaralaštvo i umetničko delo. Likovni amaterizam predstavlja dragoceni izvor stvaralačkih snaga kulture i umetnosti uopšte i likovna umetnost bila siromašnija ako bismo izostavili likovni amaterizam. Zajednički sadržalac svih radova na ovoj izložbi su dubina i iskrenost. Nadamo se da je publika osetila ove umetničke vibracije, koje ih sigurno nisu ostavile ravnodušnim”, istakli su organizatori izložbe.

Dragica Janković, jedna od autorki radova, u svom obraćanju naglasila je da je umetnost nepresušni izvor duše i zagrljaj čiste ljubavi koji čini ovaj svet boljim mestom za život!

“Svaka od vas je izvor nepresušne duhovne snage. Svaka stanuje u mojem srcu. Zajedno činite mene boljim čovekom! Naši talenti su krivi što smo se srele. Te niti duše i osećanja, one nas spajaju. Svesne smo da smo samo posrednici onog božanskog u nama koje traži da stvaramo! Umetnost je nepresušni izvor duše. Što bi ga krili pored toliko žednih… Goca pretvara piljevinu u umetnost! Daruje novi život drvetu. Vesna se igra bojama vodeći nas u daleka mesta na moru, u svetinje gde molitva odjekuje toplinom. Brankica nas upoznaje sa kosovkom devojkom, daruje nam snagu i lepotu duše srpske devojke! A, ja sam pokušala da prenesem muziku vode, sumraka na brdu Bojčica i suvom bilju dam novi život kroz ikebanu od lekovitog bilja… Želimo da ohrabrimo naše Podgorce u odluci da iskažu svoje talente! Umetnost je zagrljaj čiste ljubavi i taj zagrljaj čini ovaj svet boljim mestom za život! Nije važno imati skupe boje, atelje, podršku porodice, studirati i učiti skupe škole, važno je povući prvu liniju, pustiti boje da se igraju”, kazala je Dragica Janković.

Muziku podšku programu dali su vokal Marija Đurđević, Slobodan Vitalis na gitari i Dragan Arsenović na harmonici.

Ova grupna izložba biće otvorena do sredine novembra.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.