“Otvorena vrata pravosuđa” u Valjevu na temu “Koja su moja prava ukoliko suđenje traje nerazumno dugo?”

U četvrtak, 8. juna 2023. godine, u 15.30 časova, u Svečanoj sali Osnovnog suda u Valjevu biće organizovana Tematska otvorena vrata, panel na kojem će građani Valjeva moći da čuju izlaganja i postave pitanja sagovornicima na temu “Koja su moja prava ukoliko suđenje traje nerazumno dugo?”. Sagovornici su sudija Osnovnog suda u Valjevu Milka Džoković, vanredni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu i član Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) dr Bojan Spaić, advokat Mladen Nikić. Moderatorka događaja je Teodora Tomić Lazarević, advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM. Svi zainteresovani građani mogu da se prijave i učestvuju u diskusiji putem e-mail adrese [email protected] ili pozivom telefonskog broja 018/306-975.

Otvorena vrata pravosuđa

“U saradnji sa Osnovnim sudom u Valjevu održavaju se Tematska otvorena vrata. Ona predstavljaju otvoreni forum za diskusiju sa građanima o načinu rada institucija. Na taj način građani će imati priliku da upoznaju institucije iz drugačije perspektive i kroz dijalog sa predstavnicima pravosuđa reše brojne dileme koje imaju kao realni ili potencijalni učesnici u postupku”, piše u najavi ovog događaja.

Tematska otvorena vrata organizuju se u okviru projekta “Otvorena vrata pravosuđa”, koji se sprovodi u 15 gradova i opština u Srbiji. Cilj projekta je povećanje i jačanje poverenja građana u rad pravosudnih institucija u Srbiji kroz razvoj dijaloga i komunikacije između građana i predstavnika pravosuđa. Projektom se teži uspostavljanju proaktivnog odnosa predstavnika pravosuđa i građana, njihovo bolje upoznavanje sa samim sistemom koje bi doprinelo da se građani bolje upoznaju i razumeju svoja prava, kao i način njihovog ostvarivanja. Zadatak projekta jeste da pomogne građanima da bolje razumeju Ustavom zagarantovana prava, ali i da se građani upoznaju kako funkcioniše sistem pravosuđa i kako sudije i tužioci donose odluke koje su pravične i racionalne.

Teme “Tematskih otvorenih vrata” biraju se unapred i tiču se problema vezanih za pravosuđe za koje su građani u lokalnim sredinama najviše zainteresovani.

Otvorena vrata pravosuđa

Neposredne aktivnosti sa građanima se održavaju u 15 sudskih uprava i one se realizuju u saradnji sa Vrhovnim kasacionim sudom. U realizaciju projekta je, između ostalog, uključeno 12 organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, kao i strukovna udruženja pravosuđa, među kojima su: Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Centar za evropske politike (CEP), Udruženje tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji (CHRIS mreža), Društvo sudija Srbije, Transparetnost Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Partneri za demokratske promene (Partneri Srbija), Beogradski centar za ljudska prava, Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS), Narodni parlament Leskovac i Forum sudija Srbije.

Projekat “Otvorena vrata pravosuđa” podržan je od strane USAID-a i Misije OEBS-a u Srbiji.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.