Peto Tešnjarsko veče

Petog dana letnjeg festivala, Tešnjarske večeri su pokazale i svoj humani karakter, te je juče ispred Gradske uprave u organizaciji Crvenog krsta Valjevo i Instituta za transfuziju krvi Srbije organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi „Transfuziomobil“. Upravo je letnji period vreme kada su rezerve krvi na niskom nivou, te je ova akcija, 43. po redu, organizovana u sklopu najposećenije letnje manifestacije.

FB_IMG_1691628847630

Decenijama unazad Predškolska ustanova „Milica Nožica“ organizuje Maskenbal, a ta tradicija nije izostala ni ove godine. Preko 200 učesnika uzrasta od sedam meseci do 16 godina, prijavljenih u pet kategorija, sa svojim roditeljima još jednom su prikazali neiscrpnu kreativnost i maštovitost. Za Najnaj masku festivala proglašena je „Kraljica karata“, maska koju je ponela Angelina Trifunović (2017. godište). Nagrade su dodeljene u pet kategorija, a prva mesta osvojili su Tara Bogdanović u kategoriji 2021/23. godište (jaje u tiganju), Dunja Stevanović u kategoriji 2019/20. godište (eko dama), Novak Janković u kategoriji 2017/18. godište (farmer), Jakša Vesić u kategoriji Predškolaca i školaraca (Transformers), Lazar i Kalina Zečević u kategoriji Grupne maske (miš i mačka).

Moderna galerija Valjevo ugostila je pisca Uroša Petrovića, koji je održao sjajnu kreativnu radionicu pod nazivom „Mozgalica za bolji svet“, namenjenu i deci i odraslima. Radionica je realizovana u sklopu programa „Moderna galerija za decu“ koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem Dečja kulturna geografija DECImetar, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RS. Kako spoznati nešto novo na osnovu postojećih znanja i kako doći do novih ideja i rešenja, otkrio je ovaj neverovatno kreativan i među mladima izuzetno popularan pisac. Pošlo mu je za rukom da ubedi učesnike da imaju isti mozak kao Ilon Mask ili Nikola Tesla, kako da razbude neke ideje koje niko u istoriji čovečanstva nije smislio, doduše nešto lakše sa decom, nego odraslima.

1691665393589

Novina ovogodišnjih Tešnjarskih večeri, događaj koji je privukao veliku pažnju, bio je prvi Tešnjarski festival rakije i vina koji su priredile Turistička organizacija Valjevo i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba iz našeg grada. Festival je već prve godine okupio čak 25 izlagača, 14 destilerija i 11 vinarija, pretežno iz valjevskog kraja (vinarije Jelić, Pusula, Gradina, Milinković, Legat i druge, rakije Vesić, Čedina rakija, Gold N i druge), ali i Osečine, Ljiga, Lazarevca, Kruševca i Kragujevca. Prisutne su uz degustaciju vina i rakija zabavljali folklorno društvo „Abrašević“, a potom i Miloš Radovanović i Randevu bend.

IMG_20230809_192604

„Valjevo ima dugu tradiciju proizvodnje rakija i vina, te smo hteli da sve te proizvođače prezentujemo u okviru našeg najvećeg letnjeg festivala, da pokažu svoje potencijale, nagrade koje osvajaju. Sjajan odziv i proizvođača i publike nam je jasan signal da ova manifestacija ima potencijal i dalo nam je vetar u leđa da je i dalje razvijamo u okviru Tešnjarskih večeri“, poručila je direktorka TOV Ana Marković.

U okviru manifestacije Zavičajni književni agape predstavljena je knjiga Ica maštalica Marije Škornički, a najmlađi su i ove večeri uživali u sjajnom pozorišnom programu.

1691665393562

Za kraj večeri usledio je koncert bosansko-hercegovačkog sastava „Divanhana“ na letnjoj sceni na keju Kolubare koji je okupio veliki broj posetilaca koji su sa njima pevali čuvene sevdalinke odevene u novo ruho „Crven fesić“, „Duni vjetre malo sa Neretve“, „Kafu mi draga ispeci“ i druge.

1691665393598

B.M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.