Plava grobnica: Simbol srpskog stradanja!

Plava grobnica u Krfskom kanalu mesto je za počinak na hiljade srpskih vojnika koji su u Grčkoj tokom Prvog svetskog rata potražili spas i odmor pred čuveni porboj Solunskog fronta, oslobađanje Srbije i stvarnje Kraljevine Jugoslavije.

Plava grobnica

Izvor: Wikipedia – Ostrvo Vido Plava grobnica

Dana 23. januara 1916. počelo je sahranjivanje srpskih vojnika u Plavu grobnicu.

Posle natčovečanskih napora u albanskim gudurama i dodatne golgote od 160 kilometara pešačenja močvarnim primorjem od Skadra do Valone, zbog toga što se nisu pojavili obećani saveznički brodovi, vojnici su masovno umirali od tifusa, gladi i iscrpljenosti. Kako nije bilo dovoljno mesta na Krfu i ostrvcu Vido, na koje su prebačeni tifusari, a i zbog opasnosti širenja epidemije, odlučeno je da se sahranjuju u more.

Ostrvo Vido

Prema zvaničnim, ali nepotpunim podacima, jer svi umrli nisu evidentirani, do 23. marta 1916. u Krfskom kanalu sahranjeno je 4.847 srpskih vojnika. Kada su se srpski vojnici povukli iz Albanije – otišli su na ostrvo Vido. Zbog raznih bolesti i gladi mnogo njih je umrlo. Postojao je običaj da svi srpski brodovi koji prolaze Krfskim kanalom zastanu kako bi odali počast stradalim ratnicima.

Povlačenje srpske vojske i civila preko gudura Albanije na Krf počelo je u zimu 1915. godine. Od hladnoće, tifusa i drugih bolesti, kao i borbi s Albancima, život je izgubilo oko 240.000 ljudi.

Povlačenje preko Albanije

Srpska vojska je, dok se probijala preko Prokletija, bila pod konstantnim napadima. Vojnici su krenuli 3. decembra put Albanije i Crne Gore. Najviše problema stvarali su Albanci koji nisu priznavali vlast Esad-paše Toptanija, koji je bio saveznik Srbije.

Od 15. do 20. decembra srpska vojska je stigla u okolinu Skadra. Krajem januara Francuzi su odlučili da pošalju brodove koji će prevesti srpske vojnike na grčko ostrvo Krf. Iskrcano je oko 135.000 ljudi. Ostrvo Vido kod Krfa bilo je pretvoreno u bolnicu, odnosno “ostrvo smrti”, a more oko njega u Plavu grobnicu.

Izvor: Wikipedia

Iz pijeteta prema žrtvama, grčki ribari na tom mjestu nisu pecali 50 godina.

 

Izvor: Mondo.rs

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.