“Pobednička slika Srbije”

Povodom našeg najvećeg državnog praznika Sretenja – Dana državnosti, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu otvorena izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945”, rad grupe autora iz Istorijskog arhiva Požarevac, Vojnog arhiva, Vojnog muzeja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i Grada Valjeva. Na izložbi je prezentovano 160 arhivskih fotografija, 80 dokumenata iz 30 fondova i zbirki, koje se čuvaju u 13 kulturnih institucija iz sedam srpskih gradova. Ova izložba upotpunjena je predmetima iz fundusa Vojnog muzeja u Beogradu: odlikovanjima, ratnim zastavama jedinica NOV Jugoslavije, vojnim naoružanjem i opremom, delovima ratnih uniformi i odeće.

-изложба-у-Народном-музеју-2

Izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945” oslikava okupaciju zemlje, uspostvaljanje odnosa između jugoslovenske vojske i Crvene armije, ali i njihovu zajedničku ulogu u pobedi nad fašizmom i oslobođenju, dok sa druge strane prikazuje i okupiranu zemlju, logore, izbeglice, ratne zarobljenike i stradanje stanovništva.

“Nakon 75 godina pobede nad fašizmom, mnogo toga je zaboravljeno i započeti su negativni procesi izmene kulture sećanja i pamćenja. Čovečanstvo se seća samo onoga što kroz komunikaciju može da smesti u okvir kolektivnog pamćenja. Ova izložba, kao svojevrsni oblik komunikacije, ima takav koncept – istorijskim dokumentima i fotografijama doprinosi kulturi sećanja i pamćenja”, rekla je jedna od autora izložbe dr Jasmina Nikolić.

“Prošle godine na današnji dan smo otvorili salu Drugog svetskog rata i danas, 77 godina od Drugog svetskog rata, ovo je tema na osnovu koje procenjujemo čak i trenutak u kom se nalazimo. Brojne žrtve nas podsećaju na vreme koje ne smemo zaboraviti i opominje nas na očuvanje svesti o stradanju koje se više nikada ne sme ponoviti”, naglasila je Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja Valjevo

-изложба-у-Народном-музеју-1

“Srbija je prolazila kroz različite periode, menjala se i jačala. Srbija u svojoj istoriji pamti brojne oslobodilačke ratove, a jedan od onih koji je zabeležen kao jedan od najbolnijih za srpski narod je Drugi svetski rat. Ne možemo a da se ne podsetimo svih stradalih boraca i rodoljuba u periodu od 1941. do 1945. godine, ne samo na našim prostorima, već i šire u čitavom slobodarskom svetu. Zato se s pijetetom sećamo svih onih koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Oživljavanje tog doba nije ni malo lako, jer odjeci ratnih stradanja još uvek bole. Izložba daje odgovor na pitanje: Kakva je to ratna slika jedne zemlje, naše zemlje? Naša je zemlja iz ratova uvek izlazila kao pobednik i to je slika Srbije, pobedničke Srbije”, rekao je general-potpukovnik dr Goran Radovanović, rektor Univerziteta odbrane.

-изложба-у-Народном-музеју-5

Izložba “Ratna slika Srbije u Drugom svetskom ratu 1941 – 1945” biže otvorena u Galeriji valjevskog Narodnog muzeja do 5. marta ove odine.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.