Poboljšati položaj novinara kroz zakonodavne aktivnosti

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije, na inicijativu Sindikata novinara Srbije, organizovalo je danas tematski društveni dijalog „Kako do dostojanstvenog rada u medijima i odgovornog novinarstva“.

Ministarstvo-za-ljudska-prava-i-manjinska-prava

Ministarka Gordana Čomić je na skupu u Palati Srbija istakla da bez novinara nema demokratije ni u jednom društvu, pa tako ni u Srbiji, ali da bez elementarne sigurnosti i poštovanja za novinare taj posao nije moguće raditi.

U zajedničkom nam je interesu da se to ispravi, zato se i organizuje ovaj dijalog, objasnila je ona.

U dijalogu su učestvovale i državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja Stana Božović i posebna savetnica ministarke kulture i informisanja Gordana Predić, koje su poručile da država nastoji da poboljša položaj novinara kroz zakonodavne aktivnosti.

Predsednik Nezvisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić je istakao da je položaj novinara u našoj zemlji izuzetno težak i da je strah za opstanak najveći cenzor.

Možemo voditi bezbroj dijaloga i zakone dovesti do savršenstva, ali neće biti promene dok su jedni vlasnici zaštićeni i povlašćeni, a drugi tlačeni, istakao je on i naglasio neće biti bolje dok svi ne budemo jednaki pred zakonom.

Prema njegovim rečima, da bi se obezbedio bolji radno pravni status novinara i drugih medijskih profesionalaca potrebno je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi im garantovao uslove rada.

Takođe, kako je dodao, neophodno je i osnažiti novinare da se sindikalno organizuju, obezbediti im edukaciju o njihovim pravima, obezbediti veću nezavisnost novinara od vlasnika i menadžmenta, posebnu zaštitu novinara u lokalnim medijima od pritisaka, imati efikasnije inspekcije koje bi reagovale kad se krše prava novinara.

Predsednica Sindikata novinara Srbije (SINOS) Dragana Čabarkapa je istakla da se svakodnevno govori o slobodi medija, ali se ćuti o slobodi novinara, o njihovoj egzistencijalnoj i ekonomskoj ugroženosti.

Ona je ponovila da je položaj novinara izuzetno težak, navodeći podatke o broju frilensera, novinara ber stalnog radnog odnosa, primoranih da se angažuju na dva posla istovremeno da bi preživeli, uz loše uslove rada.

Prema njenim rečima, sa privatizacijom medija mnogi od novih vlasnika koriste te medije za sopstvenu promociju, a ne u javnom interesu.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Radičević ukazao je na to da je problem izrazito lošeg socijalno-ekonomskog položaja novinara naročito vidljiv u lokalnim sredinama, a upravo je tu mnogo novinara i medija.

Problema je mnogo, pored ugrožavanja medijskih sloboda i nezavisnog novinarstva, problema bezbednosti i lošeg ekonomskog statusa, pada u oči jedan novi oblik nejedinstva ili čak razdora među medijima, što znači i manje objektivnosti, objasnio je Radičević.

Zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara Džeremi Dir je u video-obraćanju rekao da su ga novinari Srbije upoznali sa problemima koje imaju u radu, dok je zamenica šefa Misije OEBS-a Sara Gruen istakla da nesiguran položaj novinara utiče na njihov rad i kvalitet informisanja građana, od čega zavisi i kakve odluke oni donose.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.