Počela izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava”, najvećeg ekološkog projekta u Srbiji

Danas je obeležen početak radova na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Eko-Tamnava” u selu Kalenić u opštini Ub, najvećeg ekološkog projekta u Srbiji. Događaju su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić zajedno sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović. Ukupno 15 lokalnih samouprava, među kojima je i Valjevo, u kojima živi više od pola miliona građana, gravitiraće ka ovom Regionalnom centru. U njemu će se, kako je rečeno, na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada. Obeležavanju početka radova prisustvovali su i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, predsednici opština Kolubarskog okruga, direktor “Eko-Tamnave”, načelnik Kolubarskog okruga i direktor JKP “Vidrak” Valjevo, kao i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Francuske agencije za razvoj (AFD) Arno Dofen i direktor Regionalne kancelarije za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Mateo Kolanđeli.

Ana Brnabić i Irena Vujovič - Početak izgradnje Regionalnog centra Kalenić, foto - Grad Valjevo

Premijerka Ana Brnabić i ministarka Irena Vujović obeležile početak izgradnje Regionalnog centra Kalenić / Foto – Grad Valjevo

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je izgradnja Regionalne sanitarne deponije “Kalenić” kod Uba jedan od velikih i kompleksnih projekata u oblasti zaštite zemljišta, ali i da je u budžetu za narednu godinu izdvojeno deset puta više sredstava za projekte iz oblasti zaštite životne sredine.

Brnabić je istakla da je neophodno da se radi na tome da se otpad skuplja na održiv način, te da svaka od 15 lokalnih samouprava, koje će obuhvatiti ovaj regionalni centar, taj otpad adekvatno dovozi do transfer stanica, a zatim od transfer stanica do ovog regionalnog centra.

Ana Brnabić - Početak izgradnje Regionalnog centra Kalenić, foto - Grad Valjevo

Premijerka Ana Brnabić – Početak izgradnje Regionalnog centra Kalenić / Foto – Grad Valjevo

Premijerka je takođe naglasila da je Vlada Srbije kao jedan od osnovnih prioriteta u aktuelnom mandatu postavila zaštitu i unapređenje životne sredine. Prema njenim rečina, u oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha postoji najveći izazov, jer termoelektrane u Srbiji koriste lignit koji je ugalj najlošijeg kvaliteta, ali da je u poslednjih osam godina u oblasti zaštite i kvaliteta vazduha uloženo 1,4 milijarde evra.

“Pre svega kroz postrojenja za odsumporavanje termoelektrana, nešto preko 600 miliona evra, a takođe i projekte energetske efikasnosti i sanacije u preko 9.000 domaćinstava i javnih ustanova. Zatim kroz projekte gašenja kotlarnica i zamene energenata gasifikacijom“, rekla je premijerka Brnabić.

Počela izgradnja Regionalnog centra Kalenić, foto - Grad Valjevo

Počela izgradnja Regionalnog centra Kalenić / Foto: Grad Valjevo

Ministarska zaštite životne sredine Irena Vujović zahvalila se premijerki na prepoznavanju problema neadekvatnog upravljanja otpadom i njegovom postavljanju kao prioritet Vlade Srbije.

“Svi smo uložili ogroman napor kako bismo postavili čvrste temelje i krenuli u sistemsko rešavanje ovog problema i zato smo danas ovde. Danas kreće izgradnja najvećeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Srbiji, gde će se na najsavremeniji način tretirati više od 260.000 tona otpada koliko se godišnje generiše na teritoriji 15 gradova i opština koje će gravitirati ka centru. Ovo je najveći ekološki projekat, koji je ujedno bio i najveći izazov, ali kojim smo pokazali da 15 gradova i opština funkcioniše kao jedno, jer svi žele bolji kvalitet života za svoje građane”, rekla je ministarka Vujović.

Ana Brnabić i Lazar Gojković, Regionalni centar Kalenić, foto - Grad Valjevo

Rukovanje premijerke Ane Brnabić i gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića / Foto: Grad Valjevo

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.