Počinje ispitivanje kolektivnog imuniteta

“Masovno testiranje na uzorku od oko 7.000 domaćinstava počinje u ponedeljak sa ciljem da se utvrdi stepen kolektivnog imuniteta i koliko je osoba razvilo antitela na korona virus, odnosno, koliko se zarazilo, a da nije imalo simptome”, kaže imunolog Srđa Janković.

Coronavirus

On je pojasnio da je do sada testovima zasnovanim na PCR metodi ispitivano da li je osoba zaražena kovidom-19, dok će testiranje na uzorku populacije otkriti koliko je osoba razvilo antitela na virus i kako bi se došlo do odgovora da li smo stekli kolektivni imunitet.

“Tako možemo da vidimo koji je odnos otkrivenih slučajeva infekcije prema ukupnom broju slučajeva koji se dogodio u populaciji. Od ovog odnosa zavisi i stepen kolektivnog imuniteta, na koji sada ne možemo da računamo”, rekao je Janković za TV Pink.

Objasnio je da je kolektivni imunitet situacija kada je većina ljudi u populaciji ili preležala zaraznu bolest ili je vakcinisana što sada, kaže, nije moguće jer vakcine nema.

Kako je rekao, istraživanje će se raditi na uzorku od 7.000 domaćinstava i naglasio da je važno da je taj uzorak sistematičan i dovoljno nasumičan, kako određena grupa ne bi bila previše zastupljena u uzorku.

“Ako je jedna grupa više zastupljena u uzorku, rezultat se teško može preračunavati na celu populaciju. Ovo se, inače, zove reprezentativni uzorak, i on se bira po metodologiji koja je odavno priznata za takve situacije”, naveo je Janković.

Na pitanje o uvođenju gradskog i međugradskog prevoza i ponašanju putnika, Janković je podvukao da je poželjno držati što veću distance, sedeti samo na obeleženim sedištima, nositi maske i rukavice.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.