POKS o “kompletnom promašaju” nove ulične rasvete i zaštiti Tešnjara od propadanja

Valjevski POKS je na konferenciji za medije predložio hitno obustavu daljeg menjanja rasvete u gradu, jer se pokazala kao “kompletan promašaj”, a data je i preporuka da se izradom adekvatnog plana na republičkom nivou Tešnjar zaštiti od propadanja.

POKS Valjevo

Marija Ilić i Snežana Ranković na konferenciji za medije GrO POKS Valjevo

O novoj, “vidno lošijoj” rasveti na ulicama Valjeva govorila je Marija Ilić, predsednica GrO POKS Valjevo. Ona je ukazala da im svakodnevno stižu žalbe i predložila hitnu obustavu daljeg menjanja rasvete, dok se ne nađu “kvalitetnije svetiljke”.

“Stara rasveta i nije bila toliko loša, a nova je kompletan promašaj, jer je vidljivost na ulicama smanjena za minimum 30% u odnosu na staru rasvetu. Čemu i zašto je bilo neophodno staru rasvetu zameniti ovom, koja je vidno lošija? Ako grad ima viška novca, a ne zna gde da ga potroši, predlažemo pomoć porodici Maksimović, čija je kuća izgorela, zatim popravljanje ulica, ulaganje u stambene jedinice gde je fasada oronula, i to u najužem gradskom jezgru. Pored navedenog, ima još dosta opcija, shodno činjenici da nam se grad raspada deo po deo. Rasveta je, definitvno, bilo poslednje što nam je trebalo da se menja, jer je mnogo prečih stvari. Ovako nismo dobili nikakvo rešenje, samo smo stanje grada pretvorili u još gore”, istakla je Marija Ilić.

Ona je zatražila urgentna rešenja za staru kafanu “Drina”, na uglu ulice Vojvode Mišića i duplih traka, jer može ugroziti živote ljudi. Takođe, da se objekti na duplim trakama kod Nove pijace, u blizini Ekonomske škole, “koji predstavljaju ruglo”, saniraju ili sruše, a da se na tom mestu izgradi stambena zgrada, parking, ili “bilo šta da se one horor scene uklone sa najprometnije saobraćajnice u Valjevu”.

Snežana Ranković, predsednica Foruma žena GrO POKS Valjevo govorila je lošem stanju Tešnjara, značaju njegove zaštite i turističkom potencijalu stare gradske čaršije. Ona je ukazala da neke zgrade imaju više naslednika, da se jedna srušila do temelja, da su mnoge ruinirane, a da je broj zatvorenih lokala jako veliki.

“List Napred je još davne 1968. godine objavio da je formirana komisija za adaptaciju Tešnjara, nakon 56 godina ništa nije završeno. Da su po 2-3 objekta adaptirana godišnje, do sada bi naš Tešnjar sijao kao i Skadarlija, Bit pazar i Baš čaršija. Preporuka je da se uradi adekvatan plan na republičkom nivou da se zaštiti Tešnjar od propadanja”, rekla je Ranković.

Ona je iznela nekoliko predloga kako se situacija u Tešnjaru može popraviti:

“Obnova starih zanata – grnčar, bojadžija, vunovlačar, narodne nošnje, na primer žena sedi ispred i plete čarape, to je atrakcija i posećivale bi ekskurzije, i može da bude interaktivno, da deca učestvuju. U sklopu ulaznice za Muzej i Muselimov konak bi se i ta poseta naplaćivala. Uloženo bi se vraćalo. Tešnjar zaslužuje svoj Muzej, gde bi bile izložene slike, potom rekviziti koji su korišćeni prilikom snimanja filmova, turisti to vole da vide, voštane figure naših knezova na primer. Sledeći predlog je postavljanje rampe na početku Tešnjara. Imali smo priliku da vidimo da automobili ulaze, parkiraju se najčešće na početku, prolaze kao kroz bilo koju ulicu u gradu. Pristup bi imali samo stanari i preduzetnici koji posluju tu. Pokušaj sa nalepnicama za stanare mislimo da nije dobro rešenje, jer opet Tešnjar služi kao parking”, rekla je Snežana Ranković.

Dodatno je ukazala na jako loše stanje cele Ulice Kneza Jovice uputivši ovom prilikom apel gradskoj vlasti da se ta ulica rekonstruiše. Potom se osvrnula na Tešnjarske večeri uz komentar da su programi ove manifestacije “prisutni svuda više nego u Tešnjaru”, ukazujući da je gornji deo ulice, gde je nekada bila postavljena bina, “mrtav”, jer se za neke programe koristi bašta Doma Vojske i Trg Živojina Mišića.

Snežana Ranković je istakla da su razgovarali sa stanarima i preduzetnicima iz Tešanjara, da su njihovi problemi mnogobrojni, ali da ti problemi nisu samo njihovi već problemi celog grada.

“Deo stanovnika zborio se da se umesto elektronske koristi akustična muzika, što je rezultiralo da se jedan lokal sa 3 stalno zaposlena radnika već zatvorio. Sledeće što su naši sagovornici istakli je da su i trubači akustika i da to isto stvara buku, zatim da su iz Grada dolazile nestručne i neobučene osobe da mere jačinu buke sa novim aparatom. Gosti se iz Tešnjara sele u Knez Miloševu, gde takođe treba da bude uvedena zabrana. Apsurd je što je dozvoljeno parkiranje od Bobovčeve ulice do vrha Tešnjara, a u prvom delu ne. Postoji problem zapušenih slivnika, usled jake kiše voda sa Bajira se sjuri u Tešnjar. Jako je loše osvetljenje, odaje utisak lošeg kraja, mračno je. Takođe, jako je loša komunikacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Ako vlasnik želi sam da obnovi svoj objekat, nema tu mogućnost, Zavod ili nije nadležan, već Republički zavod, pa nema novca. Sve je to dovelo da je jedan vlasnik srušio svoj objekat i taj prostor služi kao parking, nije mogao naći majstore za krov koji to znaju da rade. Takođe, pre su stanovnici i preduzetnici dobijali pismeno obaveštenje na vreme da će ulica biti zatvorena zbog snimanja filmova ili serija, da mogu da se organizuju oko nabavke, a sada samo dođu postave sve i imaju obavezu samo Grad da obaveste u kom periodu će biti prisutni”, završila je Snežana Ranković.

Na konferenciji za medije je rečeno i to da potpredsednika GrO POKS Valjevo Boška Rankovića centrala stranke unapredila i postavila za člana IO POKS.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply