POKS Valjevo: Gradonačelnik Valjeva i Gradsko veće moraju doneti hitne mere za zaštitu proizvođača malina

Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije u Valjevu oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u celini:

“Pošto je sada već više nego jasno da će ovogodišnja otkupna cena malina biti najmanje tri puta manja od prošlogodišnje, postavlja se pitanje šta se to desilo pa da se desi takav pad otkupne cene? U našim trgovinama kilogram smrznute maline, koja je lošijeg kvaliteta od sveže, koja će biti ubrane ove godine, kreće se između 12 i 15 evra. ( MAXI, 700 din/400 grama). Na evropskom i svetskom tržištu cena je slična ili veća. Proizvođači ove godine plaćaju skuplju struju, vodu, đubrivo, gorivo i sve ostalo što učestvuje u formiranju proizvođačke cene, pa je na osnovu svega toga logično bilo da se otkupna cena poveća ili u najgorem slučaju ostane na nivou prošlogodišnje.

Poljoprivreda, a naročito voćarstvo, posebno malina, moraju biti jedna od najvažnijih privrednih grana grada Valjeva. U širem smislu to je i uslov opstanka porodica koje žive u selu. Najava kriminalnog udruživanja u kartel onih koji na osnovu svoje monopolske pozicije svake godine ubiraju na desetine miliona evra zaslužuje uključivanje policije, tužilaštva, državne bezbednosti i ostalih državnih institucija.

Gradonačelnik Valjeva je dužan da zaštiti proizvodnju u valjevskim selima posebno maline, jer je to interes grada Valjeva i njenog budžeta u svakom smislu i zato treba da pokrene istragu kod nadležnih državnih institucija. Takođe, očekujemo da gradonačelnik zatraži od Ministarstava poljoprivrede i brige o selu da pripreme mere materijalne podrške i subvencija proizvođačima malina kako bi se ublažio užasan udar koji ih očekuje ove godine delovanjem kriminalnog kartela koji je napravio plan da im otme ovogodišnji rod bestidnom i nepristojnom ponudom otkupne cene. Bolje je da se u ime malinara pobuni gradonačelnik, nego da malinari dangube i idu na proteste.

Dugoročno rešenje ovog problema zahteva razbijanje i kažnjavanje kartelskog udruživanja hladnjačara i trgovaca izvoznika maline. Valjevo to može da reši pritiskom na nadležna ministarstva, kako bi se dozvolio slobodan izvoz.

Grad Valjevo mora da zajedno sa proizvođačima voća i zainteresovanim vlasnicima kapitala, a po principu “javno privatnog partnerstva” da osmisli i pokrene izgradnju otkupnih stanica i hladnjača spremnih na fer poslovanje, u kome će biti zaštićeni interesi svih učesnika u proizvodnji i izvozu malina i ostalog voća.

Na kraju, grad Valjevo mora da bude spreman da jednokratno finansijski pomogne proizvođače malina, jer se zbog svakodnevnih kiša može očekivati manji rod od prosečnog.

 

Info služba POKS Valjevo,

Marija Ilić, portparol”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.