POKS Valjevo: Zašto je prosečna plata u Valjevu ispod republičkog proseka?

Na osnovu poslednjih statističkih podataka, prosečna plata u našem gradu iznosi 70.874 dinara i oko 13.300 dinara manje od republičkog proseka. Ovaj trend ispodprosečnih primanja se nažalost nastavlja i nema kvalitativnog pomaka po tom pitanju već duži niz godina, konstatovano je u Savetu za ekonomiju Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije, apreneto u saopštenju za javnost ove partije u Valjevu.

POKS-1

“Da bi problem bio rešen potrebno je konstatovati uzroke koji su prouzrokovali katastrofalnu situaciju privrede grada i samim tim doprineli niskim primanjima. Sve je počelo kriminalnom privatizacijom preduzeća koja su bila sinonim grada. Mašinska industrija je praktično nestala sa nestankom Gradca, Elinda i drugih manjih preduzeća. Prehrambena industrija na čelu sa Srbijankom je zamrla. Praktično, gde god da “zagrebemo” naići ćemo na potpunu devastaciju. Tokom štetočinskih privatizacija u poslednjih tri decenije, smenjivale su se nekompetentne gradske vlasti. Ništa nije učinjeno da se preduzeća, koja su bila predmet privatizacije, zaštite i da sa osigura nastavak poslovanja u sferi u kojoj su poslovala. Ovo je prouzrokovalo velikim brojem otpuštanja radnika. Došli smo u situaciju da je poremećeno tržište rada. Zbog smanjene ponude radnih mesta, sa jedne strane, i povećanja nezaposlenih sa druge strane, shodno zakonu ponude i potražnje, smanjivane su plate, podvlače ekonomisti Gradskog odbora POKS Valjevo. To je bio ključni momenat i razlog zaostajanja za republičkim prosekom”, navodi se u saopštenju valjevskog POKS-a.

Istine radi, u prošlosti su uloženi napori da se dovedu strane firme i na taj način da se nadomesti gašenje domaćih firmi. Nažalost, kako se radi o gradu Valjevu sa blizu sto hiljada stanovnika, ovi napori su samo ublažili negativan trend, ističe se u nastavku saopštenja.

“Zbog tako loše privredne situacije, Valjevo postaje samo formalno sedište Kolubarskog okruga. Suštinski, liderstvo regiona se premešta na Ub. To se, između ostalog, oslikava i u zapošljavanju. Po pravilu, kada se pojave nova radna mesta, prvenstvo dobijaju meštani Uba ili Mionice. Valjevci moraju da se zadovolje ostacima. Suština problema je nedostatak radnih mesta. Taj veliki problem samo uvećava zapošljavanje radnika iz drugih sredina. Rešenje je u otvaranju novih i proširenju postojećih preduzeća. Pohvalno je to što trenutna vlast ozbiljno radi na konačnom završetku industrijske zone. Takođe, brza saobraćajnica do auto puta Miloš Veliki i direktna železnička veza će sigurno povećati primamljivost za dovođenje novih kompanija u Valjevo. Da li će to biti dovoljno? Neće. Potrebno je već sada razmišljati o novoj industrijskoj zoni i(li ) proširenju postojeće”, ukazuje se u informaciji za javnost.

Savet za ekonomiju Gradskog odbora POKS Valjevo veruje da grad mora podržati otvaranje i razvoj domaćih kompanija. Posebnu pažnju i podršku, kako se navodi, zaslužuju mala i srednja porodična preduzeća koja beleže uspehe i šire se iz godine u godinu. U tom procesu i stimulisanju registrovanja seoskih domaćinstava POKS vidi najveću šansu za rešenje problema nezaposlenosti i povećanja plata.

Na kraju, Gradski odbor POKS predlaže formiranje posebnog tela u okviru Gradske uprave koje bi, uz asistenciju Regionalne privredne komore, napravilo tematske panele sa vlasnicima lokalnih preduzeća kako bi im se olakšalo poslovanje i samim tim povećalo zapošljavanje.

“Zaposleni u Regionalnoj privrednoj komori, kako sada rade i deluju, ne opravdavaju plate koje primaju. Postavlja se pitanje osnovanosti institucije u kojoj sede kadrovi koji “skrštenih ruku” posmatraju potonuće Valjeva kao da ih se to ne tiče”, piše u saopštenju.

Ekonomisti Gradskog odbora POKS Valjevo predlažu i aktiviranje ogromnog potencijala srpske dijaspore.

“Poznato je da postoji veliki broj uspešnih Valjevaca koji žive u inostranstvu. Oni pomažu redovnim mesečnim doznakama, putem kojih pomažu rodbinu i prijatelje. Potencijal naše dijaspore je ogroman. Neophodno je aktivirati njihove kontakte, znanje, kapital i iskustva u pokretanju i vođenju najkrupnijih privrednih sistema. Naravno, od grada Valjeva se očekuje da ih pozove i stimuliše njihov povratak stvaranjem ravnopravnih uslova za život i rad sa svim stranim ulagačima i investitorima”, zaključuje se na kraju saopštenja za javnost Info službe Gradskog odbora POKS Valjevo.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.