“Poruka sedmog protestnog skupa: Borićemo se za pravdu, slobodu, mir i bezbednost svih podjednako!”

Na sedmom protestnom skupu „Valjevo protiv nasilja” Valjevcima okupljenim na Gradskom trgu obratili su se Lazar Simić, student Fakulteta političkih nauka. Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ i dr Vladimir Krivošejev.

1690531379478

Mladi Kraljevčanin Lazar Simić je govorio ispred neformalne grupe „Studenti protiv nasilja“, kako je rekao, grupe studenata i studentkinja koju je spojila ulica i borba za bezbednu Srbiju.

1690531379450

„Danas sam shvatio jednu stvar – Valjevo i Kraljevo imaju jednu vrlo važnu zajedničku crtu, to su gradovi boraca i heroina, a to ste vi dragi moji! Čast mi je što sam danas u gradu Katarine Petrović i Aleksandra Obradovića, čija su dela pokazatelj onoga što je ispravno, onoga što treba da činimo i onoga što će, siguran sam u to, popločati put do Srbije u kojoj ćemo svi želeti da živimo, u kojoj zakon i pravda postoje. Čast mi je Što sam danas u gradu svakog od vas poimence jer u državi plaćenih, besramnih botova, koji seju mržnju i laži na naš račun, korumpiranih i nesposobnih političara, koje opet mi izdržavamo, i kriminalaca svoje vrste, koji opet postaju moćni preko naše grbače, biti ovde, u Valjevu, na ulici, na trgu, svih ovih nedelja unazad i danas znači biti slobodan, neustrašiv i na pravom putu! Vi ste slobodni i neustrašivi i na pravom putu“, poručio je Simić i uz onu poznatu studentsku rečenicu „Računajte na nas!” dao obećanje:

„Čuvamo i čuvaćemo jedni drugima leđa, borićemo se za pravdu i slobodu, za mir i bezbednost svih podjednako, i onih koji ne dolaze na ove proteste i za one koji nas ne podržavaju jer to jesu vrednosti za celo društvo“.

1690531379463

Zlatko Kokanović iz udruženje „Ne damo Jadar“ osvrnuo se na Zakon o konverziji zemljišta koji je pre neki dan izglasan u Narodnoj skupštini RS.

„Trenutna aktuelna vlast nam sprema omču za vrat! Stavili su na dvnevni red Zakon o konverziji zemljišta. To znači da večeras možemo da legnemo u svojoj kući, sutra da nas niko ne obavesti da nećemo biti vlasnici svoje imovine, a to se sve priprema za domaće tajkune, mafijaše, strane investitore i ljude koji su bliski trenutno aktuelnoj vlasti. Juče je taj zakon izglasan. Mi smo kao organizacija krenuli akciju prikupljanja potpisa od strane opozicionih poslanika, trebalo nam je 84, mi smo u tome uspeli i napravili smo zahtev za ocenu ustavnosti tog nakaradnog zakona”, rekao je Valjevcima Kokanović uz napomenu da Zakon treba da izađe u Službenom glasniku i od tog trenutka vreme odbrojava.

1690531379493

“Imamo sedam dana da se organizujemo i da spasemo svoj narod, svoju državu, jer Srbija je i naša, nije samo njihova, tajkunska! Moramo se sabrati i ujediniti. I oni koji su na vlasti, proći će njihovo vreme, neće biti zauvek na vlasti, neko će baciti pik i na njihovu kuću i imovinu, jer imaju mnogo više nego mi”, upozorio je Kokanović.

1690531379441

Prof. dr Vladimir Krivošeje, istoričar u Narodnom muzeju Valjevo podsetio je okupljene na neke od, kako je rekao, katastrofalnih posledica rada ove vlasti.

“Prosečna plata u Valjevu je manja za oko 12.000 dinara od proseka republike, broj stanovnika Valjeva je za deset godina manji za 8.000 ljudi, cela jedna varoš. Mi živimo u gradu u kome sve rade oni koji su nesposobni, oni koji bi morali da odu iz javnog života ovog grada, da odlete. Dobrodošli na drugu valjevsku balonijadu”, poručio je Krivošejev prozvavši po imence, ali i po nadimku, deset funkcionera iz grada, od načelnice Školske uprave Zorice Jocić, člana Gradskog veća Nenada Patijarevića, pa preko Tucka, Fazana, Konrada sve do multimedijalnog umetnika Dejana Bogojevića, koje su u vidu crnih balona pustili da simbolično “odlete” iz grada.

1690531379430

Usledila je uobičajena šetnja gradskim ulicama, a sledeći protestni skup “Valjevo protiv nasilja” zakazan je za sedam dana, narednog četvrtka.

 

B.M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.