Posledice olujnog nevremena – Padalo drveće, leteli krovovi, srušeni odžaci, oštećena vozila, požari usled oštećenja eletromreže……

Preko 20 intervencija u gradu i okolini imao je valjevski Vatrogasno-spasilački bataljon sinoć posle nevemena. Najviše intervencija bilo je vezano za stabla drveća koja su usled udara olujnog vetra, koji je dostizao brzinu  70 km/h, padala po ulicama i vozilima koja su bila parkirana u neposrednoj blizini. Ekipe su intervenisale i na par lokacija gde je spao krov sa zgrade, pri čemu je takođe oštećeno više automobila. Usled jakog vetra, najviše su stradali krovovi i odžaci zgrade Galerije na Petom puku i Uzorove zgrada koja ne izlazi direktno na Karađorđevu ulicu. Intervencija je bilo i vezano za požare nastale usled oštećenja elektromreže, a nekoliko požara na otvorenom izazvano je, kako se pretpostavlja, usled udara groma, pri čemu se zapalilo nisko rastinje, obala, trava na delovima njiva i pored puteva. Prema podacima dobijenim od vatrogasne službe, niko od sugrađana nije povređen.

Olujni vetar - Pao krov na vozila (7)

Posledice olujnog vetra – Limeni krov sa zgrade Galerije na Petom puku oštetio vozila / Foto: Valjevska posla

Najgora situacija zabeležna je na Petom puku i zgradu Galerije. Tamo je spao veći deo limenog krova, prilikom čega su oštećena tri vozila. U nekoliko stanova na poslednjem spratu tog dela zgrade prokišnjava. Krov sa Uzorove zgrade u Karađorđevoj ulici pao je na jedan deo obližnje Muzičke škole. Tu su spala i dva dimnjaka, oštećena su jedna kola, drveća su pala. Takođe kisne u nekoliko stanova.

Olujni vetar - Pao krov na vozila (1)

Posledice olujnog vetra – Limeni krov sa zgrade Galerije na Petom puku oštetio vozila / Foto: Valjevska posla

Ekipu Odseka za vanredne situacije zatekli smo na Petom puku, kod zgrade Galerija, kojoj je zabranjeno da se priđe, jer je krov pao direktno na tri vozila koja su bila parkirana ispred ulaza. Na krovu visi nekoliko delova lima, koji predstavljaju dodatnu opasnost za prolaznike. Rečeno je da ekipa Odseka prikuplja informacije na licu mesta i da fotografiše gde god je načinjena šteta usled olujnog vetra. Trenutno ne postoji zakonski osnov da se pomogne građanima koji su pretrpeli štetu, jer nije proglašena vanredna situacije, ali će Odsek za vanredne situacije svakako o svemu što je zatekao na terenu izvestiti gradonačelnika. Ukoliko je previše građana ugroženo, donose se mere i odluke o dodeli pomoći koja mora da prođe skupštinsku proceduru.

Olujni vetar - Pao krov na vozila (6)

Delovi limenog krova na Galeriji na Petom puku još uvek vise i dodato ugrožavaju prolaznike / Foto: Valjevska posla

Razgovarali smo sa Draganom Milovanovićem, vlasnikom je jednog od automobila na koji je pao limeni krov sa zgrade Galerije na Petom puku.

“Sinoć je bilo katastrofa. Bio samu zgradi tokom nevemena. Izleteo sam da preparkiram kola, ali nisam stigao. Krov je pao direktno na parkirana vozila. Posle toga sam zvao i policiju i vatrogasce. Vatrogasci su pokušali da skinu delove lima koji su ostali da vise sa krova, ali nisu uspeli. Iz policije su popisali kola i ko su vlasnici. Zvao sam Dunav osiguranje, rekli su mi da će mi se javiti. Ja sam sad u čekanju. Nas zanima ima li ko i ko je nadležan da skine ovaj lim sa vozila!?  Ako nema niko, skinuću ja. Vidite da šteta ne može da se  naplati. Ja isto živim na poslednjem spratu, sva sreća lim je iznad mog stana ostao čitav. Meni je samo bitno da se ovo ukloni odavde, da se pusti prolaz, ali kome god da se obratim, niko ne zna da nam da pravu informaciju. Bio sam u Gradskoj upravi, tamo su mi rekli da nije proglašena vanredna situacija. Pa, zar treba da padne zgrada ili da je neko, ne daj Bože, poginuo, pa da bude vanredna situacija”, kazao je Dragan Milovanović.

Dragan Milovanović

Dragan Milovanović, stanar Galerije i vlasnik oštećenog vozila / Foto: Valjevska posla

Zlata Glišić i Bojana Dostić su komšinice, stan do stana na poslednjem sprsatu Galerije. Ista ih je muka sinoć zadesila. Limeni krov iznad njihovih stanova je bukvalno odleteo i sada im u stanovima prokišnjava.

“Nisam bila tu sinoć, radila sam noćnu smenu. Kada sam jutros došla, zatekla sam katastrofu. U stanu prokišnjava, kaplje, krova nema, već su se na plafonu pojavile fleke. Planiram da se obradim Gradskoj upravi, moramo da se informišemo ko je nadležan, jer ne znamo još ni ko treba da skine lim sa kola, i ove delove što vise sa krova”, rekla je Zlata Glišić.

Građani Galerije na Petom puku

Razgovor stanara Galerije sa ljudima iz Odseka za vanredne situacije / Foto: Valjevska posla

“Bila sam u stanu kada je krenulo nevreme. Čulo se ujanje, kovitlao je lim. Jak vetar je skinuo lim skroz sa krova. Baš sam se uplašila, jer nije svejedno kada ne znate da li će dalje da se ruši ili ne. U stanu mi sada prokišanjava i ne znam kako ću kada krene novo nevreme, jer su za noćas najavili ponovo kišu”, zabrinuto priča Bojana Dostić.

Olujni vetar - Pao krov na vozila (9)

Posledice olujnog vetra – Limeni krov sa zgrade Galerije na Petom puku oštetio vozila / Foto: Valjevska posla

Na sajtu grada Valjeva postavljeno je obaveštenje da građani treba da obavestiti predsednika mesne zajednice ili da predaju zahtev na šalteru Pisarnice u Gradskoj upravi o šteti nastaloj kao posledica elementarne ili druge nepogode. U slučajevima kad se očekuje hitno postupanje treba pozvati broj telefona 014/243-273″

M.P.M.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.