POSTAVLJENO 30 ZVONA ZA STAKLENU AMBALAŽU U VALJEVU I NA DIVČIBARAMA

U susret Danu planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila, JKP „Vidrak” Valjevo je od Nacionalnog operatera za upravljanje ambalažnim otpadom dobilo 30 zvona za staklenu ambalažu odnosno posuda za odlaganje ambalažnog stakla. U strogom centru grada postavljeno je 25 kontejnera kako bi bili na dohvat ruke svim građanima, ali i ugostiteljima, a pet će biti postavljeno u turističkom mestu Divčibare. Grad Valjevo kao osnivač, obezbedio je sredstava za nabavku grejfera (hidraulični utovarivač) koji je nadogađen na postojiće vozilo JKP „Vidrak” zahvaljujući čemu je omogućena postavka pomenutih kontejnera ili zvona.

1681901370946

– Cilj nam je da sva staklena ambalaža koja završava pored reka, u parkovima, manja količina na našoj deponiji, sada bude odlagana u ove posude. Svi znamo koliko je staklo opasno kada se nalazi u mešanom otpadu i nadamo se da ćemo ovim putem uspeti da utičemo na buđenje svesti građana o zaštiti životne sredine i da uspešno sprovedemo ovaj projekat. Nadam se da će građani Valjeva prihvatiti ovaj projekat i da neće biti potrebe u nekom trenutku sklanjati ove kontejnere, nego da ćemo iz godine u godinu povećavati količinu selektovanog otpada koji ide na dalju obradu u naš reciklažni centar. S obzirom da imamo jako dobar, opremljen reciklažni centar koji trenutno radi sa jako malim kapacitetom, planiramo da svo prikupljeno staklo bude u tom centru odakle ga dalje prosleđujemo operaterima sa kojima sarađujemo – rekla je direktorka JKP „Vidrak” Ksenija Badem i pojasnila da se u ovom trenutku u reciklažnom centru radi samo primarna selekcija, odvajanje papira, kartona i plastičnih flaša, ali i da se spremaju za otvaranje regionalne deponije Kalenić i u tom smislu je neophodno da rekonstruišu transfer stanicu, obezbede veći broj izvršilaca, kao i neophodnu mehanizaciju.

1681901370912

Direktorka Nacionalnog operatera za upravljanje ambalažnim otpadom SEKOPAK Violeta Belanović Koker podsetila je ovom prilikom da je ovaj projekat započeo pre četiri godine, najpre sa četiri grada u Republici Srbiji, pa se pridružila još dva.

1681901370905

– Do sada smo postavili oko 800 kontejnera za stakleni ambalažni otpad širom Srbije i mogu da kažem da je projekat zaživeo i pokazao dobre rezultate jer smo mi u svim gradovima povaćali sakupljanje staklenog ambalažnog otpada za 90 odsto. Ti gradovi daju godišnje po kontejneru otprilike jednu tonu tog otpada, nama je cilj da dođemo do 1,5 tone. Nadamo se da će Grad Valjevo sa nama da postigne taj cilj i da će svaki od ovih kontejnera koje ćemo postaviti danas dati 1,5 tonu na godišnjem nivou. Cilj svega ovoga je da nam gradovi budu čistiji, da nam država bude čistija i da svaku vrstu ambalažnog otpada na kraju dana pošaljemo tamo gde joj je mesto, a to je reciklaža. Staklo je vrlo bitan materijal jer je sto odsto reciklabilan i može milion puta da se okreće i zato pozivam građane Valjeva da, pošto imaju zvona za stakleni ambalažni otpad, ubacuju u njih ono što je predviđeno – poručila je Violeta Belanović Koker, a na pitanje ima li gradova u Srbiji u kojima je zaživela ideja selekcije otpada, nešto što se u svetu radi decenijama, a što Valjevci nisu prihvatili i sporveli u praksi iako su svojevremeno postavljani kontejneri za različite vrste otpada, kaže da postoje gradovi u kojima je to zaživelo i gde je visok procenat sakupljanja svake vrste ambalažnog otpada.

1681901370932

– Ima gradova u kojima su građani prepoznali važnost reciklaže i kada vide kontejner koji ima naznaku za šta treba da se koristi oni ga za to i koriste, a ne da u njega ubacuje sve i svašta. Znači, edukacija je veoma bitna, to je prvi korak zajedno sa postavljanjem infrastrukture i mnogi gradovi u Srbiji dali su dobre rezultate i dalje to rade. Valjevo sa ovim čini prvi korak ka ozbiljnijem sakupljanju ambalažnog otpada – poručila je direktorka SEKOPAK–a i uručila direktorki JKP „Vidrak” Kseniji Badem sertifikat koji se dodeljuje onim javno–komunalnim preduzećima koja rade u saradnji sa SEKOPAK–om i sakupljanjem i sortiranjem ambalažnog otpada doprinose uštedi CO2 na nivou cele republike.

1681901370984

Dragutin Kuzmanović, pomoćnik gradonačelnika Grada Valjeva izrazio je zadovoljstvo što je Valjevo, posle drugih, velikih gradova, dobilo svoja zvona za odlaganje staklene ambalaže i zahvalio predstavnicima SEKOPAK–a, ali i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, što su omogućili da Valjevo dobije ova zvona. On je naglasio da Grad Valjevo ulaže dosta napora i sredstava za unapređenje zaštite životne sredine te da je ovo samo jedan od koraka u tom pravcu.

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.