Povećanje premije za mleko za 40 odsto

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Vlada donela odluku o povećanju premije za mleko od 40 odsto, odnosno sa sedam na deset dinara za svaki litar.

0B9F8E8E-55BA-45A0-A31D-1279DBE031C0
Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije objasnio da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove bez ikakvih problema i da je samo potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju.

On je istakao i da nema uvoza mesa mesecima, navodeći podatak da je cena mesa u Srbiji porasla sa 140 na 180-190 dinara po kilogramu, a da je cena svinjskog mesa u Evropskoj uniji približno 140 dinara.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da berba kukuruza još nije završena i da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati 20 do 23 odsto manje ove žitarice, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka.

Suncokret je rodio bolje nego prošle godine, sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i dobro će zaraditi ove godine, naglasio je Nedimović.

Prema njegovim rečima, cena pšenice je viša za 50-60 odsto, dok je kukuruz prošle godine bio 14-15 dinara u berbi, a sada je 25-26 dinara, pri čemu je suncokret bio 35 dinara, a sada se prodaje između 53 i 57 dinara.

Nedimović je ukazao na to da su, prema izveštaju Svetske organizacije za hranu, cene hrane u čitavom svetu, kao posledica pandemije, porasle za 14 odsto.

Potpredsednik Vlade je istakao da je Srbija agrarna zemlja, koja proizvodi hranu, dodavši da rastu svi bilansi vezani za izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.