Predlog za određivanje privremene mere protiv “Toplane” čeka odluku Osnovnog suda!

Nedavno osnovani Valjevski pokret otpora izvestio je javnost da je jedan od članova tog udruženja 19. oktobra 2022. godine podneo Osnovnom sudu u Valjevu predlog za određivanje privremene mere protiv JKP “Toplana” radi uključenja grejanja u njegovom stanu.

 

Logo-Valjevski-pokret-otpora

 

“Cilj podnošenja predloga za određivanje privremene mere je da njegovim usvajanjem svi naši sugrađani, koji su korisnici usluga JKP “Toplana” Valjevo, dobiju toplotnu energiju, jer je sasvim jasno da se uključenje iste ne može izvršiti samo za jedan stan ili jednu zgradu. Očekujući odluku nadležnog suda u ovoj pravnoj stvari, nama ostaje da u narednim danima vidimo da li će nadležni organi u ovom gradu ponovo ignorisati zakon, sudske odluke i interes građana Valjeva kao što su to činili mnogo puta do sada”, navodi se u saopštenju za javnost Valjevskog pokreta otpora uz napomenu da će ovo udruženje blagovremeno obaveštavati sugrađane o svim daljim dešavanjima u vezi podnetog predloga za određivanje privremene mere.

U predlogu za određivanje privremene mere podnete valjevskom Osnovnom sudu, između ostalog, navodi se da je JKP “Toplana” (izvršni dužnik) bez pravnog osnova donela odluku o odlaganju početka grejne sezone za 1. novembar 2022. godine, a da prethodno Odluka Skupštine Grada Valjeva nije izmenjena, čime su prekršene navedene odredbe Odluke o snabdevanju toplotnom energijom, kao i odredbe ugovora sa izvršnim dužnikom.

“U obaveštenju objavljenom na sajtu izvršnog dužnika navodi se da se obaveštavaju građani da na osnovu preporuke Vlade Srbije, a sa ciljem uštede energenata za predstojeću grejnu sezonu i na osnovu povoljne dugoročne vremenske prognoze grejna sezona u Valjevu se odlaže i počeće najkasnije 31. oktobra. Preporuka Vlade Republike Srbije je akt koji ne postoji u pozitivnom pravnom sistemu Republike Srbije, nikoga ne obavezuje, niti istom mogu biti menjani imperativni propisi doneti od strane nadležnih organa, u ovom slučaju Odluka o isporuci toplotne energije doneta od strane Skupštine Grada Valjeva. Imajući u vidu napred navedeno, kao i činjenicu da su na teritoriji Grada Valjeva, u periodu od 15. oktobra 2022. godine, do dana podnošenja ovog predloga, u ranim jutarnjim časovima i kasnim popodnevnim časovima zabeležene temperature od 2 do 8 stepeni celzijusa, da je temperatura u stanu izvršnog poverioca u najtoplijem delu dana ispod 20 stepeni celzijusa, a ujutru i uveče oko 12 stepeni celzijusa, to je zbog niskih temperatura izvršni poverilac primoran da zagreva stambeni prostor”, precizira se u predlogu za određivanje privremene mere uz napomenu da dodatno zagrevanje stambenog prostora višestruko povećava potrošnju električne energije i uvećanje računa za struju.

 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.