“Predsednik Srbije ne sme stranački da se svojata i prisvaja, on pripada svima nama jednako koliko i SNS-u”

Dragan Popović-Pop, odbornik Jedinstvene Srbije, koja u Skupštini grada Valjeva deluje u okviru koalicije sa Socijalističkom partijom Srbije, oglasio se samostalno saopštenjem za javnost. Njegovo saopštenje je, kako je precizirano, reakcija na nedavne medijske objave, posebno na portalu Embargo.rs, a koje se odnose na predlog da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva, koji su Skupštini grada zajednički uputili upravo Dragan Popović-Pop i Đorđe Pavlović (SPS), koji čine vodeći dvojac odborničke grupe SPS-JS. Popović je u saopštenju, koje je sam potpisao, istakao da nema nameru da se meša u uređivačku politiku bilo kog medija, ali da se u cilju istine, neizostavno mora pozabaviti spornim objavljivanjima koja dele Srbiju na građane prvog i drugog reda.

Odbornik Jedinstvene Srbije Dragan Popović-Pop na jednoj od konferencija za medije / Foto: Arhiva Valjevska posla

Prema Popoviću, tvorci i podržavaoci, za njega spornih tekstova, nameću opasnu tvrdnju da samo članovi SNS-a imaju pravo da Aleksandra Vučića doživljavaju kao svog Predsednika Republike, a da ga svojim Predsednikom Republike ne smeju videti i svi ostali u Srbiji.

“Tvorci i podržavaoci takvih tekstova izvode zaključak da mi nismo ni smeli da predložimo Aleksandra Vučića kao Predsednika Republike za počasnog građanina Valjeva, jer on nije naš Predsednik. Takvi stavovi su krajnje diskriminatorski, jer ljudima koji nisu članovi SNS-a, već pripadaju nekoj drugoj političkoj opciji, ili su pak politički neutralni, oduzimaju građansko pravo da uopšte imaju Predsednika Republike. To je direktan atak ne samo na osnovna prava građana, već i na samu instituciju Predsednika Republike. Od sramne objave, hoću da zaštitim i samog Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer ne dam da ga neko stranački svojata i prisvaja samo za sebe. On pripada svima nama jednako koliko i SNS-u, a njegovi dobri rezultati uspeh su svih građana Srbije, a ne samo članova pomenute stranke. Samo onaj ko to ne razume može da podrži štetočinske objave i da se hvali njima. Svi treba da znaju da takvi tekstovi degradiraju pre svega Aleksandra Vučića, jer ga vide samo kao šefa jedne stranke, a ne kao Predsednika svih građana Srbije. Takvo omalovažavanje našeg Predsednika Republike neću dozvoliti”, naglasio je u informaciji za javnost Dragan Popović.

On je sa ponosom istakao da su odbornici SPS-JS uputili Skupštini grada predlog da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasi počasnim građaninom Valjeva i da su tim predlogom strančarenje i sebični partijski interesi poslati u drugi plan u odnosu na potrebe i očekivanja Valjevki i Valjevaca.

“Za mene je ljudski opravdano i politički ispravno da se uvek držimo činjenica, a ne partijske ostrašćenosti. Činjenice upravo govore da je za preporod Srbije najviše zaslužan Aleksandar Vučić. Sa druge strane, ponosan sam na sjajne rezultate koje su Ivica Dačić i Dragan Marković Palma učinili za našu zemlju obavljajući važne državničke dužnosti kao najbliži saradnici Aleksandra Vučića. Sa njima u timu, uspeh je zagarantovan. Zna to veoma dobro Aleksandar Vučić. Zato su Ivica Dačić i Dragan Marković Palma nezaobilazni faktor svake vlasti koju Aleksandar Vučić predvodi. Ipak, svesni smo da Srbiju nezaustavljivo vodi napred upravo Aleksandar Vučić, kome je to kao šefu države posao. Zbog izvanrednih rezultata koje je kao Predsednik Srbije, a ne kao predsednik SNS-a, postigao za našu zemlju i naš grad, doneli smo prirodnu odluku da baš Aleksandra Vučića predložimo za počasnog građanina Valjeva”, navodi se u saopštenju.

Popović je istakao da se u svom radu i odlučivanju uvek drži načela da mu je interes Valjeva preči od bilo kakvih partijskih interesa, kao i da kada radi u korist svih građana, da radi u najboljem interesu partije i naše koalicije. Naveo je da to nikada neće razumeti oni koji se vode sebičnim interesima, jer takvi uvek i polaze od sebe kada kritikuju druge.

“Međutim, moj princip političkog delovanja itekako razumeju i podržavaju predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, jer sam od njih naučio da interes države i naroda mora biti iznad svakog pojedinca i svake političke organizacije. Zbog toga poručujem da jesmo uz predsednika SPS-a Ivicu Dačića i predsednika JS Dragana Markovića Palmu, jer oni u svom političkom radu potrebe naroda i države uvek stavljaju na prvo mesto. U skladu sa Ustavom naše zemlje, Aleksandar Vučić, kao Predsednik Republike Srbije, je oličenje jedinstva naroda. Upravo to jedinstvo mora biti važnije od stranačke i svake druge podele u koju nas sporni tekstovi žele uvesti. Tome se žestoko i svim snagama protivim, jer branim stav Aleksandra Vučića, koji u svakoj prilici ističe da je Predsednik svih građana Republike Srbije”, istakao je u saopštenju Popović.

Odbornik Jedinstvene Srbije Dragan Popović-Pop na jednoj od konferencija za medije / Foto: Arhiva Valjevska posla

Dalje navodi da smatra da je besmisleno tražiti motive za donošenje dobrih odluka i da motiv SPS-JS svakako nije da se nekome dodvori da bi ušli u lokalnu vlast u Valjevu. O tome, kako precizira, svedoče izjave odbornika u Skupštini grada Valjeva iz koalicije SPS-JS sa konferencije za štampu održane dana 27. maja 2021. godine.

“Naime, oni su bili složni i nepokolebljivi u stavu da naša koalicija ne želi i neće da bude deo lokalne vlasti u Valjevu. Takođe, nemam ništa protiv da naš predlog lokalne vlasti u Valjevu prihvate. Na taj način, na delu se pokazuje da smo konstruktivna opozicija, a na šta smo se obavezali građanima u trenutku kada je bez nas formirana vladajuća većina u Valjevu. Istovremeno, to me raduje, jer lokalna vlast i treba da pokaže da ako ništa drugo barem ume da sluša bolje i pametnije od sebe. Ja, sa svoje strane, obećavam da ću nastaviti da joj i dalje govorim šta treba da radi u interesu svih građana Valjeva”, poručio je Popović.

On naposletku ističe da mu nije jasno kome to smetaju njihovi poklici: “Živeo Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić! Živelo Valjevo! Živela Srbija!”

“Možda oni koji stoje iza ovih skandaloznih objava i podržavaju ih, traže od nas da se mi stidimo Valjeva i da kličemo tuđem Predsedniku i tuđoj državi. Na kraju, neka znaju svi da za mene nema nikakve dileme – Ja volim naše Valjevo! Rezervnu otadžbinu nemam i neću drugog Predsednika! Zato ponovo jasno i glasno kažem: “Neka je živ i zdrav Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić! Neka je večno Valjevo! Neka je večna naša majka Srbija!”, završava u saopštenju odbornik Jedinstvene Srbije u Skupštini grada Valjeva Dragan Popović – Pop.

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji rwgionalne Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je više projekata, među kojima su "Da Valjevo prodiše", "UdahnimO2", Vazduhograf" i drugi, koji se na portalu Valjevska posla podrobno bave problemom aerozagađenja u Valjevu od 2017. godine. Dobitnica je Nagrade grada Valjeva za oblast Informisanje i društveno angažovanje u 2019. godini.