Predstavljena zbirka “Kap po kap” Radovana Rađevskog

U četvrtak, 21. decembara 2023. godine, u velikoj čitaonici Narodne biblioteke Osečina predstavljena je pesnička zbirka “Kap po kap” Radovana Rađevskog. Izdavač je Prometej iz Novog Sada, urednik Zoran Kolundžija, a autor pogovora je Milutin Ž. Pavlov. Zbirka je svetlost dana ugledala 2023. godine i do sada je predstavljena u Novom Sadu.

IMG_1170-1

Stvaralaštvo Radovana Rađevskog predstavila je njegova školska drugarica, a saradanica Bibleteke u Osečini, profesorka srpskog jezika i književnosti Dragica Puljezević, kroz topao i odmeren prikaz i osvetljanje glavnih motiva koje se protežu kroz poeziju Rađevskog.

Pesnik jeste svedok lične ćutnje, ćutnja mu dođe kao utopljeniku slamka spasa. Pred golemim stidom reč je gotovo nevidljiva. Kako oblikovati milostinju da iz skrivenog kuta uma vaskrsne seme koje bi da nikne u nevreme kad:

„Stadoh na ivicu,

napunih ruku suzama svojim,

utopi se ja u njima.

Otvoriše se nebesa“.

To bi mogao biti sjaj tame kojoj se javlja Kain kao kobni usud izgovorene pesme u potrazi za minulim vremenom koje zbijenim slogovima lirike ište istinu.

Brankica Živanović kazivala je odabrane pesme iz zbirke.

Ovo je druga pesnička zbirka Radovana Rađevskog. Pre nje objavio je zbirku pod nazivom “Reč i reč” 2008. godine.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.