Pregledi penzionera povodom Svetskog dana srca

Povodom Svetskog dana srca danas će biti realizovani preventivni pregledi u Udruženju penzionera Valjevo, uz zaštitne epidemiološke mere. Nosilac aktivnosti je Patronažna služba Doma zdravlja Valjevo, a partneri Crveni krst Valjevo i Zavod za javno zdravlje Valjevo.

U okviru akcije penzionerima će biti izmereni: pritisak, nivo šećera, holesterola i triglicerida, telesna masa i visina, uz određivanje bodimas indeksa.

Osim toga, biće sprovedena anketa o kardiovaskularnim oboljenjima, a posle pregleda zdravstveni radnici će prisutnima dati preporuke za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

ValjevoSvetski dan srca ove godine se obeležava pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce“. Kampanja ističe značaj bolesti srca i krvnih sudova, koje su vodeći uzrok smrti u svetu, a srčani bolesnici su dodatno ugroženi zbog pandemije virusa SARS-CoV-2. Svake godine u svetu 17,9 miliona ljudi umre zbog posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.