Preko 68.000 pacijenata i 31.000 testiranih za godinu dana rada Kovid ambulante u Valjevu

U prethodnih godinu dana kroz Kovid ambulantu i Kovid Dom zdravlja prošlo je 68.837 pacijenata, od čega je testirano 31.596 . U proseku je svaki pacijent četiri puta došao u Kovid ambulantu, tako je broj usluga za ovih godinu dana višestruko veći. Napravljeno je i 16.829 snimaka pluća mobilnim rendgen aparatom, koji je Dom zdravlja nešto kasnije nabavio. Broj pregledane dece do 18 godina je 1.417, što je odličan podatak jer govori koliko deca manje oboljevaju, a kad obole imaju blagu kliničku sliku.

Na godišnjicu rada Kovid ambulante u Valjevu

To su podaci koje je povodom godinu dana postojanja Kovid ambulante u Valjevu, novinarima predočila direktorka valjevskog Doma zdravlja dr Branka Antić. Ona se osvrnula i na činjenicu da i posle godinu dana puno sugrađana čeka na pregled ispred Kovid ambulante u Novom naselju.

“Nažalost, ponovo beležimo povećan broj i pregleda i zaraženih. U poslednjih 10 dana prosek nam je 320 dnevno, što je puno za našu ambulantu, s tim što ne treba zaboraviti da u ukupnom broju pregleda ima dosta i kontrolnih. Juče smo imali u Valjevu 71 pozitivnu osobu, svakako da nismo očekivali da će posle godinu dana biti tako. Ali, dobro je što dominira lakša klinička slika, nema mnogo težih oblika, sporadično pacijenti stižu do respiratora”, kazala je dr Branka Antić.

Dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo

Ona je naglasila da smo već na “kritičnoj masi” kada bi trebalo ponovo vratiti preglede na COVID-19 u Dom zdravlja, ali da je zbog rekonstrukcije zgrade i glavnog ulaza to sada nemoguće.

“Ako završe glavni ulaz u narednih nedelju dana, moraćemo da vratimo preglede u centralni objekat. Nadamo se da će se brpj pregleda smanjiti, videćemo. Svima nam je korone preko glave, ali moramo da se sačuvamo kako bismo došli do kolektivnog imuniteta, da bi se ljudi vakcinisali i revakcinisali u dovoljnom broju kako bismo imali pad novozaraženih”, istakla je direktorka DOma zdravlja Valjevo dr Branka Antić.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.