Preporuke Stručno-operativnog tima za epidemije

Komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović je saopštio da oboleli koji su na lečenju, kao i njihovi kontakti koji su u kućnoj izolaciji, ukazuje da se virus nalazi u našoj sredini i to zahteva da se građani ponašaju odgovorno kao da su svi oboleli ili sumnjivo oboleli i dosledno sprovode mere kućne izolacije i lične zaštite. Prisustvo virusa u našoj sredini posebno ugrožava starije osobe i hronične bolesnike (bolesti srca i krvnih sudova, respiratorna oboljenja,šećerna bolest i osobe na citostatskoj i imunosupresivnoj terapiji).

Na osnovu preporuka Stručno-operativnog tima za epidemije, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju pojavu i povećanje broja obolelih sprovodiće se sledeće protivepidemijske mere:

1. Nalaže se da u dozvoljeno vreme za izlazak se nose dostupna lična sredstva zaštite (masku i rukavice). Ako imate simptome respiratorne infekcije (kašljete i kijate i/ili imate povišenu telesnu temperaturu ) izolujte se u kući dok ne dobijete bliže informacije od epidemiologa ili izabranog lekara. Ukoliko vam predlože da ostanete u kući neka vas neguje samo jedna osoba.

2. U kućnoj izolaciji češće provetravajte prostorije, brišite i dezinfikujte nameštaj,predmete, radne površine i podove, perite ruke i pojačano održavajte ličnu higijenu.

3. Nalaže se da, svi oni koji traže lekarsku pomoć u zdravstvenim ustanovama, nose dostupna sredstva lične zaštite (maske i rukavice).

* Sprovođenje naloženih mera se odnosi i na poslodavce koji su za svoje zaposlene bliže odredili mere zaštite.

Grad je blagovremeno pojačao čišćenje, pranje i dezinfekciju javnih površina , a posebno neposrednog okruženja zdravstevnih ustanova i najprometnijih objekata i iste će i dalje sporovoditi, a po potrebi i pojačavati.

Epidemiološka situacija se prati, a mere će se prilagođavati aktuelnom trenutku.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.