Preventivni pregledi kolektiva u organizaciji Doma zdravlja

Već duže vreme u radu Preventivnog centra Doma zdravlja Valjevo ističu se i besplatni preventivni pregledi valjevskih kolektiva, o čemu govori šef centra dr Milica Milićević:

Dr Milica Milicevic izjava

– U toku prošle godine završeno je 280 preventivnih pregleda koji su obuhvatili zaposlene osnovnih škola „Vladika Nikolaj Velimirović“ i „Nada Purić“, Poljoprivredne škole, kompanije „Bosis“ i kolektiva našeg Doma zdravlja. Od početka godine do danas smo obavili oko 120 preventivnih pregleda zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, Prvoj osnovnoj školi i OŠ „Andra Savčić“. U planu su pregledi zaposlenih u Policijskoj upravi Valjevo, Medicinskoj školi, Gradskoj upravi i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. Preventivni pregledi su veoma sadržajni i obuhvataju: merenje telesne visine i težine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks; merenje nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida; popunjavanje preventivne karte na osnovu koje procenjujemo faktore rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti; ultrazvuk stomaka; fizikalni pregled, merenja krvnog pritiska i individualne zdravstveno-vaspitne savete. Za žene je obezbeđen ginekološki pregled i obuka za samopregled dojki. Cilj ovakve akcije je prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici.

Opsti pregled lekara

Interesovanje i zadovoljstvo sprovedenim pregledima je izuzetno, čak stižu i pisma zahvalnosti od pojedinih kolektiva, a među pregledanima već ima prijavljenih za novi krug sistematskih preventivnih pregleda. Realizuju se najčešće dve subote u mesecu, u ordinacijama Doma zdravlja.

Dr Milićević je izdvojila i obuku prosvetnih radnika za zbrinjavanje hipoglikemije (pada nivoa šećera) kod dece obolele od dijabetesa tipa 1, koja je u saradnji sa pedijatrima sprovedena početkom školske godine na inicijativu Ministarstva prosvete.

Ultrazvuk abdomena

– To su dramatične situacije i tu prosvetni radnici imaju zadatak da budu pribrani, da pruže prvu pomoć dok ne stigne Hitna pomoć. Obuka se odnosila na prepoznavanje hipoglikemije kod dece i brzu reakciju dok su deca još svesna. Dobili su Glukagone – injekcije hormona koji podiže šećer u takvim situacijama i pokazali smo im kako se primenjuju. Zatim su škole izabrale svoje ekipe iz obe smene i poslali ih u Dom zdravlja, gde smo im na praktičnim primerima pokazali kako se primenjuje injekcija Glukagona.

Uz kontinuirani rad Savetovališta za dijabetes i Savetovališta za pravilnu ishranu, Preventivni centar Doma zdravlja Valjevo svoju misiju ispunjava i drugim aktivnostima, kao što su zdravstvene tribine i radionice, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru javnog zdravlja i slično, zajedno sa Službom polivalentne patronaže. Tako da je akcenat na prevenciji u radu Doma zdravlja, kao ustanove primarne zdravstvene zaštite, sve izraženiji.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply