Priznanja na međunarodnim poetskim festivalima u Rumuniji kruna višedecenijskog stvaralaštva Jovanke Božić

Internacionalna akademija u Krajovi dodelila je našoj Valjevki Jovanki Božić medalju najblistavije plemenitosti, sa likom Mihaja Emineskua i Diplomu „Ambasador kulture“ – za razumevanje različitih kultura, promociju duhovne baštine i književnu saradnju. Pored tog priznanja, ovoj našoj pesnikinji i piscu, Akademija „Tomitana“ u Konstanci uručila je zlatnu medalju sa likom Sv. Dionisija i Diplomu sa zvanjem punopravne članice Univerzalne akademije pesnika za izuzetnost njene poezije. Od Hrišćanskog univerziteta „Dimitrije Kantemir“ u Bukureštu dobila je Diplomu člana osnivača Evropske akademije nauke, umetnosti i književnosti „Dimitrije Kantemir“. Navedena priznanja koje je dobila u Rumuniji krunišu višedecenijsko književno stvaralaštvo Jovanke Božić, proisteklo iz saradnje sa mnogim obrazovnim, kulturnim i književnim institucijama, prepoznato ne samo u Rumuniji, već i u drugim sredinama.

Jovanka Božić - Rumunija - priznanje

Jovanka Božić u Krajovi sa zlatnom medaljom “Mihaj Eminesku” / Foto: Privatna arhiva

Pesnikinja iz Valjeva, Jovanka Božić, u junu 2023. boravila je u Rumuniji, na dva međunarodna poetska festivala. Najpre je, u organizaciji Internacionalne akademije u Krajovi, od 16. do 21. juna, učestvovala je na svetskom festivalu poezije „Mihaj Eminesku“. Predstavila je pesmu posvećenu ovom velikom rumunskom pesniku i nekolike sonete iz nove knjige poezije „Uvek“. U zajedničkom Zborniku pesama i biografija 32 svetska pesnika, učesnika ovog festivala, objavljene su četiri njene pesme na rumunskom jeziku. Kao i prvi put (2019) kada je na ovom festivalu, nagrađena zlatnom medaljom i ovoga puta je, od organizatora festivala, takođe primila medalju najblistavije plemenitosti, sa likom Mihaja Emineskua i Diplomu „Ambasador kulture“ – za razumevanje različitih kultura, promociju duhovne baštine i književnu saradnju.

Jovanka Božić

Jovanka Božić ispred spomenika Mihaju Emineskuu u Krajovi / Foto: Privatna arhiva

Akademija poezije „Tomitana“, u rumunskom gradu Konstanci (Tomisu), u periodu od 21. juna do 1. jula organizovala je svetski Poetski simpozijum na kome je učestvovala i naša sugrađanka, sa preko dvadeset pesnika. Najpre se predstavila sa četiri lire posvećene velikom pesniku Ovidiju (koji je, u vreme Rimskog carstva izgnan u ovaj grad, gde je i završio život). A, svoje kaligrafski ispisane pesme, na srpskom jeziku, poklonila je arhivi Akademije. Biblioteci Akademije „Tomitana“ poklonila je dva originalna dokumenta o međudržavnim odnosima Srbije i Rumunije iz 1883. i 1886. (Inače, Zbornik dokumenata srpskog diplomatskog predstavništva u Rumuniji – period od 1879. do 1902. štampaće Državni arhiv Srbije, ove godine.)

Aktivno je učestvovala u kreativnim poetskim radionicama, napisala nekolike tekstove, pesme, posvete i imala veoma zapaženu video prezentaciju na temu „Izgnanstvo kao
konstanta života“. Pored obilaska grada, praćenja kulturnog programa, prisustva u Ovidijevom gradu, učesnici ovog Simpozijuma, posetili su i manastire: Sv. Andreja i Dervent, na Delti Dunava.

20230622_132625

Jovanka Božić u Konstanci – video prezentacija “Izgnanstvo kao konstanta života” / Foto: Valjevska posla

Na Petrovdan (po gregorijanskom kalendaru), nakon liturgije, Predsednik Akademije „Tomitana“, Arhiepiskop Akademik profesor Univerziteta dr Teodosije Petresku uručio je Jovanki Božić zlatnu medalju sa likom Sv. Dionisija. Diplomu i zvanje punopravne članice Univerzalne akademije pesnika za izuzetnost njene poezije (Titlul de Membru Titular Akademia Universalis Poetarum pentru eminenta poeziei sale) primila je od velikog rumunskog pisca i naučnika, Barbu Konstantina, predstavnika Akademije.

Jovanka Božić - Rumunija

Jovanka Božić sa pesnicima iz Rumunije pred spomenikom Ovidiju u Konstanci / Foto: Privatna arhiva

U Bukureštu, od Hrišćanskog univerziteta „Dimitrije Kantemir“, primila je Diplomu člana osnivača Evropske akademije nauke, umetnosti i književnosti „Dimitrije Kantemir“ – Bukurešt, koja je osnovana 2023. povodom 350. godišnjice rođenja velikog naučnika.

Jovanka Božić - priznanje Rumunija

Jovanka Božić prima priznanje senegalske Međunarodne akademije “Leopold Sedar Singer” od predsednika Cheikh Tidiane Gaye /Foto: Privatna arhiva

Na predlog akademskog senata Međunarodna akademije „Leopold Sedar Sengor“ (sa sedištem u Milanu) Jovanki Božić je dodeljena titula počasnog člana ove Akademije za zasluge koje proizilaze iz njenog personalnog nastavnog plana i programa. Priznanje joj je uručio pesnik i predsednik Akademije Cheikh Tidiane Gaye, nastanjen u Italiji, koji je, na pesničkim festivalima u Rumuniji, predstavljao svoju domovinu Senegal.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.