PROJEKAT OPŠTINE OSEČINA „KULTURNO SRCE PODGORINE“ PRIMER DOBRE PRAKSE

U sredu, 24. aprila 2024. godine u Graskoj kući u prestonici kulture Srbije 2024. godine, gradu Užicu održana je konferencija „Politike decentralizacije kulture u Srbiji”.

439319540_874804154694697_5973179167716073075_n

Organizatori konferencije bili su Desk Kreativna Evropa Srbije pri Ministarstvu kulture Republike Srbije u saradnji sa gradom Užicem, i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Cilj ove jednodnevne konferencije bio je da kroz prezentaciju inovativnih domaćih i evropskih programa, kulturnih politika i primera dobre prakse, promovišu mogućnosti za razvoj lokalnih kulturnih politika i decentralizaciju kulture u Srbiji.

Događaj je okupio više od 50 predstavnika/predstavnica lokalnih uprava zaduženih za kulturu i lokalnih institucija kulture iz cele Srbije.

Konferenciju su otvorili Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica, Marko Tomašević (Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije) i Vuk Radulović, rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija pri Ministarstvu kulture R. Srbije.

U okviru drugog temata pod naziovom „Gradovi u fokusu” predstavljeni su primeri dobre prakse gradova i opština koji su realizovali projekte u okviru ovog konkursa.

Kao primer dobre prakse pored Paraćina, Novog Pazara, Kikinde, Despotovca, predstavila se optina Osečina, koju je predstavljala direktorka Narodne biblioteke Osečina Ana Vasiljević. Direktorka je predstavila projekat opštine Osečina pod nazivom „Novi bioskop i pozornica Biblioteke u Osečini – Kulturno srce Podgorine“ kao dobar primer projekata kojim su obezbeđana sredstva u okviru poziva za infrastrukturne projekte „Gradovi u fokusu”. Predstavljanje je imalo za cilj da inspiriše i motiviše i druge opštine u Srbiji.

Zahvaljujući podršci resornog Ministarstva kulture kroz projekte konkursa „Gradovi u fokusu“ u okviru 4 faze opština Osečina je dobila 60 miliona dinara i tim sredstvima rekonstruisali smo i uspećšemo da opremimo bioskop i pozornicu Biblioteke u Osečini. Bez podrške Ministarstva kulture, opština Osečina u skorijoj budućnosti ovaj posao ne bi mogla izneti sopstvenim budžetom.

Realizacijom ovog projekta u opštini Osečina biće poboljšani uslovi života lokalnog stanovništva: osposobljen prostor bioskopske sale i pozornice, sa magacinskim prostorom za potrebe biblioteke, koji će biti u skladu sa zahtevima savremenih programa i koncepata organizacije i održavanja kulturnih manifestacija.

Oblast kulture i umetnosti biće unapređena; obogaćen društveni i kulturni život mesta, podstaknut razvoj kreativnosti i kulturne raznolikosti i uključivanja Romske nacionalne manjine u kulururni život mesta.

Multifunkcionalni prostor transformiše Narodnu biblioteku Osečina u živo središte susreta, promocije kulture i umetnosti. Kroz inovativan pristup, biblioteka postaje mesto koje privlači različite grupe korisnika i pruža im mogućnost da istražuju i uče .

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply