Promocija knjige “Jedna izgubljena istorija – Srbija u 20. veku”

U utorak, 15. maja, sa početkomu 19 časova, u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu biće upriličena promocija knjige “Jedna izgubljena istorija – Srbija u 20. veku” istoričara dr Koste Nikolića.

Ova monografija dr Koste Nikolića, potencijalnog saradnik valjevskog Muzeja u pripremi sale Drugog svetskog rata, istražuje uticaj koji su ideologije imale na stvaranje i razvoj srpskog nacionalnog identiteta u 20. veku. Nikolić se u ovoj knjizi bavi pitanjima da li Srbija ima budućnost, kako je izgubila ceo XX vek i zašto je protivrečna razumu i činjenicama matrica, po kojoj Srbi, Hrvati i Slovenci jesu jedan narod. Prema Nikoliću, odgovor na ta pitanja nije moguć bez poznavanja istorijskih činjenica, a u tom procesu centralno mesto ima Prvi Svetski rat, kako zbog velikih žrtava i demografskog sloma, čije su posledice veoma jasno vidljive u savremenoj epohi, tako i zbog političkih procesa koji su potpuno preokrenuli srpsku istoriju.

Autor se u ovoj svojoj knjizi ne bavi klasičnom politickom istorijom, on istoriju Srbije i srpskog naroda prelama kroz prikaz ideoloških sistema u kojima smo živeli.

Kosta Nikolić rođen je 1963. godine. Naučni je saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Istraživački se bavi istorijom komunističkog pokreta u Kraljevini Jugoslaviji i istorijom srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Doktorirao je 15. juna 1999. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Do sada je objavio 39 monografija i više od 120 članaka u naučnim časopisima u zemlji i inostrasnstvu.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.