Protest ubskih poljoprivrednika!

Poljoprivrednici ubskih sela Pambukovica, Novaci, Trlić, parkirali su jutros svoje traktore u centru Uba, na platou kod “NIS”-ove pumpe, a potom krenuli u protestnu vožnju centrom varoši, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo položajem poljoprivrednih proizvodjača na području Tamnave.

UB-protest-poljoprivrednika-4

UB – protest poljoprivrednika / Foto: Milena Kuzmanović

Jedan od učesnika i organizatora skupa, Branislav Glišić, iz sela Pambukovica, rekao je da je očekivao masovniji skup, ali da je policija jutros bila prisutna na svim prilaznim putevima Ubu, a prema njegovim saznanjima bilo je i drugih pritisaka na seljake da se ne pojave i podrže ovaj skup.

“Mi se ne bavimo politikom, mi samo želimo da poručimo da ovako više ne ide! Cene goriva rastu iz dana u dan, cena veštačkog đubriva nikad veća, a subvencije po hektaru neprihvatljive s obzirom na sva ova svakodnevna poskupljenja”, kaže Branislav Glišić.

UB-protest-poljoprivrednika-3

UB – protest poljoprivrednika / Foto: Milena Kuzmanović

Istakao je da je on mlad čovek, da ima 33 godine i da se opredelio za ostanak na selu i bavljenje poljoprivredom, ali da pod ovakvim uslovima ne može da opstane.

“Obrađujem 50 hektara oranica. Ove godine samo pod pšenicom imam 24 hektara. Sa ovom cenom veštačkog đubriva, evro za kilogram, nema šanse da obavim neophodno prehranjivanje useva. Prošle godine sam državi predao 100 tona pšenice po ceni od 21 dinar za kilogram”, priča Glišić i pita se gde je ovde računica.

On je rekao da će poljoprivrednici, pored svih pritisaka, nastaviti da se bore za pravedniji položaj u društvu.

UB-protest-poljoprivrednika-2

UB – protest poljoprivrednika / Foto: Milena Kuzmanović

Pored tamnavskih poljoprivrednih proizvođača, danas su iz istih razloga protestvovali poljoprivrednici sela u okolini Kraljeva, Zrenjanina, Batočine, Rače i Lapova.

Cena dizel goriva u Srbiji iznosi 180 dinara (1,53 evra) po litru. Prema podacima sajta tolls.eu, Srbija je sa tom cenom skuplja od Austrije, Hrvatske, Češke, Francuske, Italije, Poljske.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.