Prva valjevska dečja likovna kolonija podrška stvaralaštvu dece i mladih

Kula Nenadovića “ugostila” je dvadesetak učesnika Prve valjevske dečje likovne kolonije, čiji su organizotori Časopis za književnost, umetnosti i kulturu “AKT” i Narodni muzej Valjevo. Kolonija je pokrenuta kao izraz podrške stvaralaštvu dece i mladih, a podrške nema bez interakcije i konkretnog rada sa mališanima, objavljivanja radova i kasnije prezentacije njihovih dela u okviru izložbe.

Dvadesetoro mališana, uzrasta od 4 do 15 godina, po vlastitom izboru tehnike crtalo je i slikalo teme po izboru u inspirativnom ambijentu Kule Nenadovića. Prema rečima organizatora, među njima ima itekako talentovane dece.

“Talentovane dece ima, a kroz ovakav vid rada ih samo treba podržavati. Bez konkretnih akcija nema prave podrške deci i mladima. Tih akcija ima, i treba da ih ima, a ova kolonija je jedna od njih. U budućnosti bi trebalo organizovati još ovakvih dečjih likovnih okupljanja. Svakako bi trebalo proširiti se i obuhvatiti što više učenika. To bi možda moglo da se ostvari u saradnji sa profesorima likovne kulture u osnovnim školama, jer ipak oni mogu da preporuče decu koja su zainteresovana za crtanje i slikanje”, kaže Dejan Bogojević, osnivač Prve valjevske dečje likovne kolonije.

Sa Prve valjevske dečje likovne kolonije održanoj na Kuli Nenadovića

Mentor ove likovne kolonije Marija Vukosavljević, koja je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i koja poseduje bogato iskustvo u radu sa decom, ističe da među učesnicima ima i početnika i pravih umetnika, da se deca odlično snalaze sa svim tehnikama, neki od njih su prvi put probali tuš, a pored toga što se umetnički izražavaju, divno se druže i sklapaju nova poznanstva.

“Deca su najkreativnija i mi umetnici učimo od dece. Svi bismo voleli da se vratimo u taj period, jer kroz period umetničkog obrazovanja izgubite to dečje, izgubite tu igru sa onim što vas uče tokom školovanja. Umetnicima je cilj da se vrate prvobitnom dečjem crtežu, onome čime smo se nekada igrali bez nekih stega, ograničenja i napada sujete”, kaže naša sugrađanka Marija Vukosavljević, mentor Prve valjevske dečje likovne kolonije.

Sedmogodišnja Sofija Milosavljević je samo jedna od naših umetnički nastojenih najmlađih sugrađanki koja je učestvovala u Prvoj dečjoj likovnoj koloniji održanoj u Kuli Nenadovića.

“Sviđa mi se mnogo ovde, crtala sam ptice i livadicu sa mnogo buba mara. Upoznala sam nove drugarice ovde i jako se lepo družimo”, kaže Sofija, koja za nekoliko dana kreće u prvi razred.

Nikola Nastić (12), učenik OŠ “Milovan Glišić” Valjevska Kamenica

Nikoli Nastiću (12), iz OŠ “Milovan Glišić” iz Valjevske Kamenice životinje su omiljena tema za crtanje i organizatori Prve valjevske dečje likovne kolonije ga smatraju jako talentovanim dečakom, koji ima sav potencijal da postane pravi umetnik.

“Omiljena tema su mi životinje. U trećem razredu sam počeo da se interesujem za dinosauruse, da ih crtam, da čitam knjige o njima i enciklopedije. Kad porastem planiram da budem nastavnik biologije ili zoolog, a slikarstvo će da mi bude hobi”, kaže Nikola pokazujući svoj rad.

Katarina Rajević (10), učenica OŠ “Andra Savčić”

Desetogodišnja Katarina Rajević iz OŠ “Andra Savčić” jedna je od retkih koja je koristila samo tehniku olovke na papiru.

“Crtala sam samo običnom olovkom i uz senčenje sam se potrudila da dočaram 3 D efekat šake. Volim da crtam još od predškolskog, tata me učio i pokazao kako da radim ovu tehniku. Učešće u ovoj koloniji mi je bio lep način da upotpun jedan dan na raspustu”, kaže Katarina.

Najstarije učesnice Prve valjevske dečje likovne kolonije Milica Gajić (15) i Katarina Gajić (17)

Radovi nastali u okviru Prve valjevske dečje likovne kolonije biće prezentovani na izložbi koja se planira do kraja godine, a biće štampan i katalog u kojem će svako od učesnika biti zastupljen sa svojim crtežom. Sva deca koja su učestvovala u koloniji dobila su diplome i knjige kao uspomenu na slikarski proveden i ispunjen dan na Kuli Nenadovića.

Prva valjevska dečja likovna kolonija

Pokrovitelji Prve valjevske dečje likovne kolonije su Grad Valjevo, Turistička organizacija Valjeva i Hotel “Heba”, Divčibare.

 

M.P.M.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.