Pun sjaj “Bele žive prirode” u valjevskoj Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji u Valjevu svečano je otvorena izložba slika “Bele žive prirode”, akademske slikarke Ljubice Mrkalj, koja dugi niz godina živi i radi u Parizu. Ovo je druga samostalna izložba Ljubice Mrkalj u valjevskoj Modernoj galeriji, a ovoga puta slikarka je prikazala 43 rada, od toga 25 ulja na platnu i 21 akvarel, koji su nastali u periodu od 1990. do 2017. godine. Na postavci dominiraju umetnička dela sa motivima mrtve prirode.

Ljubica-Mrkalj-6

Ljubica-Mrkalj-1

Sa svečanog otvaranja izložbe “Bele žive prirode” Ljubice Mrkalj u Modernoj galeriji u Valjevu

Vojislav Jovanović, direktor Moderne galerije u Valjevu, rekao je na svečanosti otvaranja izložbe, da je Ljubica Mrkalj deo galerije od samog njenog osnivanja. Prvi put je samostalno izlagala 1997. godine.

“Kada govorim o Ljubici Mrkalj, moram da budem iskren da je ona deo porodice Moderne galerije u Valjevu od samog osnivanja. Ljubica živi sa Modernom galerijom. Ovo je njena druga samostalna izložba ali, u svim kolektivnim izložbama Ljubica je bila autor, a mnogim svojim angažovanjima činila je da galerija bude ono što je danas. Ovaj događaj, pored velike umetničke vrednosti, ima i veliku dozu emocije odnosa autora i Moderne galerije”, rekao je  Vojislav Jovanović.

Ljubica-Mrkalj-3

Ljubica-Mrkalj-2

Sa svečanog otvaranja izložbe “Bele žive prirode” Ljubice Mrkalj u Modernoj galeriji u Valjevu

Kustos Moderne galerije, istoričarka umetnosti Jelena Matić, pojasnila je da je većina izloženih sika određena kao mrtve prirode ili pejsaži.

“I to su dve važne teme u kojima se istražuje odnos između umetničkog lepog i prirodnog lepog. Taj odnos je naročito bio važan za novovekovnu umetnost kada su mnogi filozofi tvrdili da se sud o lepom može odnositi samo na prirodu. Među tim filozofima bio je i Kant. Istorija nastanka “Belih živih priroda” u više navrata objašnjen je od strane autorke. Plodovi koji su bili nabavljeni za posmatranje i prehranu incidencijom su bili rasuti po beloj površini, pobuđujući kod umetnice niz asocijacija, od onih da su ti rasuti plodovi koji su skloni propadanju – slika života, do usmerenja pogleda ka istoriji slikarstva kao saznanje da su rasuti plodovi po beloj površini mogli da figuriraju kao klasična mrtva priroda u punom sjaju holadskog slikarstva”, istakla je Jelena Matić.

Ljubica-Mrkalj-oderna-Galerija-1

Sa svečanog otvaranja izložbe “Bele žive prirode” Ljubice Mrkalj u Modernoj galeriji u Valjevu

U likovnoj kritici istoričarke umetnosti Jelene Matić ističe, između ostalog, ističe se da je svim slikama Ljubice Mrkalj iz opusa “Bele žive prirode” zajedničko ponavljanje motiva.

“To ih čini bliskim eksperimentu impresionista i postimpresionista. Eksperimentu u kom se beleže preobražaji stavri kojima ne treba vraćati dodstojanstvo značenjem. One nisu beznačajne u smislu u kom Hegel govori o sadržajima holandskog slikarstva, One su samodovoljne i ne zavise od subjekta koji ih percipira. One su stvari čija se svojstva dekodiraju kako bi se ispitale sve pojave stvarnosti.  Kako bi se iz stvarnosti došlo do istine u slikartsvu, istine koja se mora reći”, navodi se u delu likovne kritike koja je štampana u katalogu koji prati ovu izložbu.

Izložba Ljubice Mrkalj “Bele žive prirode” u Modernoj galeriji Valjevo biće otvorena do 8. maja.

Facebook komentari

About MILENA KUZMANOVIĆ

Novinarka sa diplomom Fakulteta Političkih nauka u Beogradu. Karijeru započela u Radio Valjevu gde je prošla put od novinara-pripravnika, urednika do v.d. direktora. Pisala i za valjevski nedeljnik "Napred". Od 2011. godine dopisnica je redakcije RSE. Trenutno radi kao dopisnik N1. Za portal Valjevskaposla.info piše od 2018. godine.