Put u središte sveZnanja

Narodna biblioteka Osečina u utorak, 17. maja, bila je domaćin skupa bibliotečko-informacionih radnika koja je tom prilikom ugostila predstavnike više biblioteka Okruga: kolubarskog i mačvanskog i beogradske podružnice, koje su sastavni deo Društva bibliotekara Srbije.

Skupština Podružnice Bibliotekarskog društva Srbije za kolubarski okrug održana je sa početkom u 10 sati u velikoj čitaonici. Učesnike seminara pozdravila je Ana Vasiljević, direktor Biblioteke u Osečini. Kako aktivno učestvuje u radu strukovnog udruženja, Bibliotekarskog društva Srbije, kao predsednik Podružnice i član sekcije za kulturne obrazovne programe, naglasila najvažnije aktivnosti Društva u ovoj godini, te pozvala sve bibliotekare da podrže rad BDS-a. Izabran je sekretar podružnice Jelena Čkojić Ikonić i razmatran je Poslovnik o radu.

Po okončanju Skupštine Podružnice nastavilo se u radnoj atmosferi. Prisutnim bibliotekarima i knjižničarima pridružile su se kolege iz beogradske i podružnice mačvanskog okruga i poslušale instruktivni seminar za zaposlene u kulturnim ustanovama i turističkim subjektima u lokalnoj zajednici pod naslovom „SADRŽAJI KULTURE I NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA U FUNKCIJI KULTURNOG TURIZMA“. Na ovu temu govorio je Mirko S. Marković, samostalni konsultant, Bibliotekar savetnik za posebne projekte – konsultant LCP-Southeast Europe. Licencirani nosilac sertifikata seminara je Internet klub iz Ljiga, koji je već dvadeset godina lider u umrežavanju i objedinjenom nastupu subjekata iz oblasti kulture, hortikulture i ruralnog turizma, uz treninge i edukacije u realnom okruženju.

Kreativnu i podsticajnu radnu atmosferu uz predavača gradili su kolege iz Šapca, Vladimiraca, Loznice, Ljubovije, Krupnja, Malog Zvornika, Lazarevca, Valjeva, Lajkovaca, Uba, Mionice i Ljiga. Ovo je bila prilika da se bibliotekari i knjižničari nakon dvogodišnjeg perioda funkcionisanja u uslovima Kovid-19 pandemije okupe, druže, rade i steknu nova znanja.

U prijatnom raspoloženju, Nakon seminara, usledio je izlet na Rožanj, jednom od tri vrha Sokolskih planina, gde je nastavljena razmena iskustava i dogovorena buduća saradnja. Kolege su posetile: manastir Svetog Vasilija Ostroškog i imanje Igora Rabata „Sokolske kolibe“, na kom se gaje autohtone srpske rase domaćih životinja.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.