Razne sfere „Preobražaja“ sjajnog slikara Saše Marjanovića

Snažno, autentično umetničko delo, baš kao nekada mit, jeste priča koja nas poziva na unutrašnji preobražaj, predstavlja inicijaciju koja nam pomaže da obavimo virituelni prelazak iz jedne faze života u drugu, iz jednog stanja u drugo. I to je ono što velika umetnost zaista čini – pomaže nam da izvršimo jedan unutrašnji prelaz, jedan unutrašnji preobražaj, da iz jedne duševne faze uđemo u drugu.

IMG_20230930_120601

Iznoseći citat iz knjige britanske naučnice Karen Armstrong „Kratka istorija mita“ u kojoj govori o tome da ono što su nekada bili mitovi, to su u naše vreme umetnička dela, književnik Vojislav Karanović, autor teksta za katalog izložbe „Preobražaj“ uveo je publiku u druženje sa fantastičnim slikama Saše Marjanovića.

IMG_20230930_120441

„Kako istinska umetnička dela deluju na nas? Meni se uvek činilo da su ona neka vrsta poziva da krenemo na put, da prihvatimo taj izazov i da krenemo putem ličnog preobražaja. I upravo taj pojam preobražaja mi je jako važan za doživljaj slikarstva Saše Marjanovića. Ono što mi je bilo interesantno kod slika Saše Marjanovića je da one zaista tako deluju na nas, pogotovu one njegove najuspelije slike“, poručio je Karanović pružajući prisutnima pojašnjenja Marjanovićevih slika, odnosno ukazavši na prisustvo više sfera preobražaja, iz sveta detinjstva u svet odraslih, iz sfere prisutnosti u sferu odsutnosti, iz živog u neživo…

IMG_20230930_115356

„Slike koje tematizuju mitove iz našeg folklora, priča Nemušti jezik ili Carević ili Biberče, nam pokazuju izvesne elemente mita, ali mnogo toga zapravo sklone iza našeg pogleda. Igra prisutnog i odsutnog kod Saše Marjanovića je uvek prisutna i to je ono što pojačava umetnički doživljaj njegovih dela. Glava Gorgone govori o preobražaju živo u neživo“, otkrio je književnik koji je vrlo precizno i jasno ukazao na simboliku Marjanovićevih dela, dodaviši da je ova postavka u Modernoj galeriji dobra i reprezentativna, te da prikazuje razvoj Marjanovića kroz vreme i omogućava nam da na pravi način ivamo u ovim slikama, i da sami, doživljavajući neke od njegovih slika, krenemo putem nekog svog, ličnog, pojedinačnog preobražaja…

IMG_20230930_121518

Stvaralac koji se konstantno menja – ovim rečima samog sebe predstavio je autor postavke u Modernoj galeriji, slikar Saša Marjanović.

IMG_20230930_121615

„To je krenulo od ranog perioda, uvek sam imao tri, četiri linije koje sam pratio. Mnogi su mi to zamerali, u smislu da je nemam neki svoj prepoznatljiv stil, rukopis. Ja se nikad nisam vodio tim strahom da moram da budem prepoznatljiv da bi žrtvovao svoju kreativnost, uvek sam se vodio idejom Danila Kiša da je on napisao samo sedam knjiga koje su potpuno različite. Zašto bih ja morao da budem isti? Ja sam čovek koji se konstantno menja. Ne možete imati isto saznanje kada ste mlad čovek od 20 ili u zrelo doba od 40 godina! Ja uvek govorim o istini, trudim se da saopštim istinu, a istina je ono što vi doživljavate i onako kako prikazujete određene stvari“, otkrio je umetnik koji iza sebe ima preko 20 samostalnih i 40 grupnih izložbi, a ovo mu je prvo samostalno predstavljanje u Modernoj galeriji i kako reče, upravo je odlučio da prikaže jednu od svojih najinteresantnijih faza.

IMG_20230930_122004-1

„U Modernoj galeriji Valjevo izložio sam slike iz faze koja mi je možda najinteresantnija, to su slike sa motivima iz narodnih pripovetki gde bih hteo da naglasim da su one samo jedan povod, jedan impuls za nastajanje ovih slika. Ja nisam želeo da to napravim kao puku ilustraciju, već je to samo povod za jednu moju likovnu avanturu!“, otkriva nam autor, a ukoliko ste raspoloženi da krenete sa njim u ovu avanturu, svratite u Modernu galeriju do kraja novembra i pogledajte ova neverovatno slojevita, dela prepuna simbolike!

IMG_20230930_122001

B. M.

Facebook komentari

About Valjevo Vesti

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.