Raznovrstan program za ovogodišnju Noć muzeja

Noć muzeja ove godine kalendarski se poklapa sa Međunarodnim danom muzeja, koji se 18. maja obeležava od 1977. godine. Program ovogodišnje manifestacije u Narodnom muzeju u Valjevu je raznovrstan i u skladu sa interesovanjima publike različitih starosnih doba. Svečano otvaranje je u 18 časova.

Sa konferencije za medije povodom najave Noći muzeja 2019

“Odrastanje u nekoliko priča” naziv je izložbe koju je, u saradnji sa kustosom etnologom Natalijom Marković  i kustosom istoričarem Marinom Ćirović, priredila etnolog Gordana Pajić.

“Odrastanje je veoma složen biološki, sociološki, društveni i kulturološki proces koji je obeležio život svakog pojedinca, ali i grupe, u skladu  sa kulturnim obrascima i društveno – istorijskim procesima. Poslednjih godina ovom temom bavili su se mnogi, a valjevski Muzej je prelistavao “Album lepih uspomena” u kojem je i detinjstvo imalo svoje stranice. U etnološkoj zbirci Narodnog muzeja Valjevo, u zbirci nematerijalnog kulturnog nasleđa i istorijskoj zbirci baštinimo predmete, fotografije i vizuelnu građu, a sve to govori o različitim aspektima ove teme. Zato smo odlučili da priču o odrastanju u valjevskom kraju predstavimo kroz formu izložbe koju ćemo ispričati kroz etape: vaspitanje dece i to domaće i društveno, zatim školsko doba, deca u običajima životnog i godišnjeg ciklusa, dečje odevanje i kako smo se i čime igrali. Vremenski okvir ovih muzejskih priča datira s kraja 19. do druge polovine 20. veka”, kazala je autorka ove izložbe, etnolog Gordana Pajić, na konferenciji za novinare održanoj radi najave predstojeće manifestacije “Noć muzeja”, koja će svečano biti otvorena u Galeriji Narodnog muzeja u Valjevu u subotu, 18. maja, od 18 časova, uz nastup Dečjeg hora Centra za negovanje tradicionalne kulture Abrašević.

Etnolog Gordana Pajić, autor izložbe “Odrastanje u nekoliko priča”

Potom, od 18 sati i 30 minuta, slede “Čobanske igre” u izvođenju Doma kulture Izvor iz Valjeva, dok je radionica za decu “Izrada odeće za lutku”, koju vodi Aleksandra Maksimović, od 19 časova, u prostoru centralne postavke.

U ovogodišnji program Noći muzeja uključuje se i Društvo matematičara – podružnica Valjevo, prezentacijom “Istorija najznačajnijih igara na tabli” koju, takođe u Centralnoj postavci, priređuje predsednik Podružnice, profesor Veljko Ćirović. Ovim naučno popularnim predavanjem predstaviće najznačajnije misaone igre, njihov istorijat i matematičke osnove, uz hronologiju koje su civilizacije najviše doprinosile razvoju ovih igara i njihovom očuvanju. Gde je najzastupljeniji šah, a gde “dama” ili “mankale” saznaćete na prezentaciji “Istorija najznačajnijih igara na tabli” u Narodnom muzeju Valjevo, u subotu, od 20 sati i 30 minuta.

Pored toga, kustos istoričar Marina Ćirović najavljuje niz pratećih zabavnih programa koji će biti održani u Narodnom muzeju Valjevo, u okviru ovdašnje šesnaeste po redu Noći muzeja. Posetioci će imati priliku da učestvuju u pronalaženju “Zagonetnog predmeta” koji treba da uoče u Centralnoj postavci i da odmah popune prijavu za nagradnu igru, a proglašenje troje nagrađenih biće 20. maja.

“Igrajmo se zajedno” program je za sve posetioce koji vole da se zabavljaju društvenim igrama, a ovog puta je to omogućeno sve do ponoći, u sali Centralne postavke Narodnog muzeja Valjevo. Na istom mestu, u isto vreme, zaljubljenike u stare fotografije zasigurno će privući pano, priređen u stilu porodice iz davnina pod nazivom “Delimo uspomene zajedno”.

Arheolog Elizabeta Čebašek najavljuje program “Kada su mamuti hodali”. Naime, povodom ovogodišnje Noći muzeja, po prvi put u prijemnoj sali valjevskog Narodnog muzeja biće prikazani izuzetno interesantni eksponati, ostaci mamuta, pronađeni na području Srbije, u Čortanovcima, kao i na lokalitetima kod Lazarevca i Lajkovca.

Povodom manifestacije Noć muzeja, koju u čitavom svetu ove godine priređuju u subotu, 18. maja, ulaz u Narodni muzej Valjevo i Muselimov konak je besplatan, a postavke su otvorene od 18 sati, pa sve do ponoći, jer primarni cilj je predstavljanje ostvarenja iz prethodnog perioda, kao i afirmacija muzeja kao javnih ustanova.

S.J.K.

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.