“Rezultate nemara i neznanja lokalne vlasti u upravljanju kvalitetom vazduha gledamo u čituljama u Napredu”

Lokalni front je konferenciju za medije posvetio problemu aerozagađenja, sve većem broju prerano umrlih u Srbiji i Valjevu od posedica zagađenog vazduha, programu korišćenja sredstava gradskog budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, kao i “fantomskom” novom Planu kvaliteta vazduha koji još nije usvojen.

Lokalni-front-LF-Ljubomir-Radovic

Sa konferencije za medije Lokalnog fronta

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta izneo je podatke Instituta “Batut” da je Srbija tokom 2016. godine prerano izgubila 6.592 života od bolesti koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenjem vazduha, kao i da se tri godine kasnije, stiglo se do cifre od 8.718 prerano umrlih od posledica zagađenja vazduha.

“To su cifre koje veoma precizno prikazuju neznanje, nemar i neosetljivost službenika države Srbije prema zdravlju i prema životima sugrađana. Štaviše, otkrivaju i jedan od uzroka drastičnog pada broja stanovnika naše Republike između dva popisa. Tu crnu hroniku obelodanila je Državna revizorska institucija na 35. strani svog izveštaja sa kraja 2021. godine. Revizori su utvrdili da mnogo hvaljena SNS država Srbija, kao i mnoge njene lokalne samouprave, nisu svrsishodno upravljali kvalitetom vazduha, koji je, naglašava se, jedan od deset glavnih globalnih faktora rizika po zdravlje ljudi”, kazao je Radović uz komentar da su to stvarni rezultati jedne vlasti i jedne politike, a ne prazna samohvala o istorijskim uspesima i dostignućima.

Da li uopšte treba pominjati kako je Valjevo prošlo u “zlatnom dobu”, upitao je Radović i podsetio na podatke iz istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da naš grad od posledica zagađenja vazduha godišnje prerano gubi najmanje 240 života.

“Šta je koalicija SNS-SPS od 2016. do 2020. godine i sadašnja SNS većina u Skupštini grada činila da ovo spreči? Ništa. Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva za godine od 2015. do 2021. usvojen je krajem 2016, objavljen u “Službenom glasniku” i zaboravljen. Neozbiljni, nemarni i neosetljivi službenici grada, na čelu sa gradonačelnikom Gvozdenovićem, sasvim slučajno, zar ne, zaboravili su da nas obaveste kako Ministarstvo zaštite životne sredine nikada nije odobrilo ovaj dokument! Rezultate takvog odnosa gledamo u čituljama u “Napredu” i na stubovima ispred Gradske uprave”, istakao je Radović.

Ljubomir-Radovic

Ljubomir Radović, Lokalni front

On je nagalsio da je pred nama prvi rebalans Programa korišćenja sredstava gradskog budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine, u kojem je za kvalitet vazduha planirano 3,5 miliona dinara, što iznosi svega 1,68% ukupnih sredstavatog Fonda.

“Od toga je milion dinara za brošuru o zaštiti životne sredine i edukativne video emisije, dva i po miliona za izradu Plana kvaliteta vazduha, Akcionog plana, lokalnog Registra izvora zagađivanja i još neimenovanih projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Po članu 31 Zakona o zaštiti vazduha, trebalo je da posle prvog, faktički nepostojećeg Plana kvaliteta vazduha, dobijemo drugi, za period od 2022. do 2027. Tako kaže zakon. Šta kaže gradonačelnik Gojković, novopečeni član SNS i šef Gradskog odbora? Od pohvala mudroj politici predsednika svoje stranke nema vremena da se bavi sitnicama kao što su životi 240 ili 250 Valjevaca godišnje? Gospodina Gojkovića nismo videli na Javnoj raspravi o Planu kvaliteta vazduha, koja je kasnila “samo” godinu dana. Uostalom, zašto bi on bio vredniji od mnogo hvaljene doživotne predsednice Vlade, Vlade koja je Program zaštite vazduha u Republici Srbiji usvojila punih godinu dana posle održane javne rasprave”, kazao je aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović.

Radović je podsetio da je Lokalni front učestvovao u Javnoj raspravi o Programu zaštite vazduha koji za naš grad do 2030. godine predviđa posebna sredstva iz raznih izvora u ukupnom iznosu od 13,9 miliona evra.

“Da li je neko u Gradskoj upravi ovo bar pročitao? Da li će sredstva još jednom zaobići Valjevo zato što nemamo još usvojen ni Plan kvaliteta vazduha? Gde je izveštaj sa Javne rasprave o Nacrtu plana kvaliteta vazduha održane pre skoro tri meseca? Šta se dogodilo sa stotinama primedbi koje su pale na samoj raspravi i u pisanim prilozima? Gde su u budžetu, u Fondu za zaštitu životne sredine, sredstva za sprovođenje Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu Valjevu? Da li sve ovo znači da novi Plan kvaliteta vazduha neće biti usvojen ni u ovoj godini? I zašto se taj fantomski Plan u februaru 2023. još uvek naziva Planom za 2022? Najzad, kakve su garancije da će novi akt, ako i bude usvojen, biti odobren od strane Ministarstva? Da li će to ponovo biti skrivano od nas”, postvaio je niz pitanja Radović.,

“Znamo da nije dobro kada se obraćanje javnosti završava u turobnoj atmosferi. Ne očekujemo previše ni od ovog od pokušaja da crnim statistikama trgnemo uspavane službenike građana, bar one koji među sobom galantno dele honorare za rad u komisijama što su zagađenje vazduha u Valjevu smanjile za milijarditi deo jednog promila”, rezimirao je on.

 

 

 


„Medijski projekat „VAzduhograf 2“ sufinansira se iz budžeta grada Valjeva“
„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“!


 

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.