Rio Tinto 3 godine istraživao litijum u Osladiću!

Čim se u Srbiji spomene litijum, sve oči su uprte u kompaniju Rio Tinto. Među prvoborcima za zaštitu životne sredine provejava sumnja da je Rio Tinto krovna kompanija za istraživanja litijuma na nivou Srbije. S obzirom na to da se u Valjevu tek nedavno saznalo da su na teritoriji našeg grada deceniju unazad vršena bušenja i istraživanja litijuma, tragali smo za odgovorom na pitanje koje interesuje mnoge naše sugrađane, a to je da li postoji sprega između kompanije Rio Tinto i kanadske kompanije Euro Lithium i njene podružnice u Divcima, koja je obavljala istraživanja litijuma na području Valjeva. Glavni savetnik za odnose sa medijima i komunikaciju kompanije Rio Tinto Andrea Radonjić je za Valjevska posla rekla da Rio Tinto nema nikakve veze sa kompanijom Euro Lithium, ali je za naš medij otkrila informaciju da je Rio Sava, kao ćerka kompanija Rio Tinta, vršila trogodišnja istraživanja u selu Osladić, u blizini Valjeva, u periodu od 2012. do 2015. godine. Prema rečima naše sagovornice, rezultati analiza pokazali su da nema značajnijih nalazišta i da je nastavak istraživanja ekonomski neisplativ, te su istraživanja od strane kompanije Rio Sava prekinuta 2015. godine.

Kako je za Valjevska posla izjavila Andrea Radonjić, Rio Tinto nema nikakve veze sa kompanijom Euro Lithium i preko svoje ćerke kompanije Rio Sava Exploration doo (Rio Sava) razvija samo jedan projekat u vezi sa litijumom u Srbiji, a to je projekat Jadar na području Loznice, koji se nalazi u fazi studije izvodljivosti. Ona je pojasnila da je Rio Sava u periodu od 2012. do 2015. godine istraživala u Osladiću na četiri lokacije.

“Rađena su geološka i geofizička istraživanja, kao i geohemijska prospekcija sa kartiranjem terena, kao i određene laboratorijske analize. Rezultati istraživanja i analiza su pokazali da na ovom području nema značajnih nalazišta i da nije ekonomski isplativo nastavljati sa istraživanjem. Od 2015. nadalje nismo nastavljali istraživanja u blizini Valjeva, niti nameravamo da nastavljamo ubuduće”, kazala je Andrea Radonjić.

Na pitanje koliko su u kompaniji Rio Tinto upoznati sa poslovanjem kompanije Euro Lithium i kakvu reputaciju ova kanadska firma ima među rudarskim poslenicima, Andrea Radonjić je odgovorila da je nezahvalno govoriti o drugim kompanijama i da se to ne praktikuje. Ona je kazala i da u Rio Tintu nisu upoznati sa istraživanjima Euro Lithiuma na teritoriji grada Valjeva.

Bušenje u Jadru / Izvor: www.riotinto.com

Andreu Radonjić smo upitali i da prokomentariše brojne sumnje tipa da će u Valjevu biti odlagalište radnika u Jadru i da će Valjevo biti samo deo jednog velikog rudarskog basena koji će se prostirati od Loznice do Lazarevca.

“To nije tačno. Dostavljamo Vam mapu koja je sastavni deo Prostornog plana za područje posebne namene na kojoj se vide granice proizvodno-industrijskih aktivnosti (2A), rudarskih aktivnosti (1A), podzona deponije Stavice (3A), u ukupnoj površini od 385 hektara. Ovi dokumenti su od usvajanja dostupni na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kao što se na mapi vidi, rudnik se neće prostirati do Lazarevca”, pojasnila je Andrea Radonjić.

Kada je reč o deponiji industrijskog otpada, Andrea Radonjić je naglasila da je prvobitno bila planirana lokacija koja je navedena u Prostornom planu, ali da su tokom daljeg razvoja projekta stručni timovi kompanije Rio Sava došli do boljeg rešenja koje je “optimalnije i u ekološkom i u ekonomskom smislu”.

“Predlog je da se nova lokacija nalazi na teritoriji Gornjih Nedeljica kod Loznice, u neposrednoj blizini kompleksa Jadar. Mi ćemo preduzeti sve korake kako bismo dobili potrebne dozvole za tu lokaciju koja će biti predviđena i izmenama i dopunama Prostornog plana. U toku postupka izmena i dopuna, Prostorni plan će ponovo biti dostupan javnosti koja će moći da daje svoje komentare i sugestije kroz javni uvid, javnu prezentaciju i na kraju javnu sednicu komisije za planove”, izjavila je za Valjevska posla Andrea Radonjić, glavni savetnik za odnose sa medijima i komunikaciju kompanije Rio Tinto.

 

Facebook komentari

About Marija Petrović - Marković

Iako po struci diplomirani novinar, novinarstvom se bavi iz ljubavi honorarno, na „hajdučki i uskočki" način iz sfere kulture, gde joj je radna matica. Kao student novinarstva krajem 1999. godine počela da radi u informativnoj redakciji Vujić televizije Valjevo (VTV), čiji je deo novinarskog tima bila 4 godine. Potom bila novinar-urednik u informativnoj redakciji Regionalne Televizije Valjevo (TVA) skoro 2 godine. Tokom 2004. i 2005. godine živela u Londonu i u tom periodu imala novinarsko mentorstvo na Channel 4 News od strane poznate britanske novinarke Darshne Soni. Po povratku iz Londona kratko vreme bila u informativnoj redakciji TV B92. U okviru projekta TV Training bila stipendista Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a potom i stipendista Fondacije Konrad Adenauer. Njeni tekstovi objavljivani su u nedeljniku „Napred“, „Reviji Kolubara“ i „Tešnjarskom glasonoši“. Od osnivanja portala valjevskapola.info 2016. godine radi kao novinar-urednik ove medijske kuće. Autor je projekata “Da Valjevo prodiše”, “Da Valjevo prodiše - Faza dva”, “Valjevo ima rešenje za aerozagađenje” i "UdahnimO2", koji se na portalu valjevskaposla.info bave problemom aerozagađenja u Valjevu unazad 4 godine.