Rio Tinto: “Protivnici Projekta Jadar ne žele dijalog zasnovan na činjenicama!”

Nakon sinoćnjeg neuspeha da se održi prezentacija Projekta Jadar u Valjevu, saopštenjem za javnost oglasila se kompanija Rio Tinto u kojem se, između ostalog, ističe da su “pojedinci pretnjama, zastrašivanjem i napadima na predstavnike kompanije Rio Tinto i prisutne građane Valjeva sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija, a pod izgovorom izražavanja slobodne volje građana koji se protive Projektu Jadar”. Ukazuje se da Rio Tinto “poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije”, kao i da dešavanja tokom prezentacije Projekta Jadar u Valjevu pokazuju da “protivnici Projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama”.

Prezentacija Projekat Jadar - Valjevo (5)

Građani ne dozvoljavaju održavanje prezentacije Projekta Jadar u Valjevu / Foto: Valjevska posla

Saopštenje Rio Tinta prenosimo u celini:

“Sa žaljenjem konstatujemo poražavajuću činjenicu da su danas u Valjevu prilikom organizacije javnog dijaloga na temu Projekta Jadar pojedinci, pretnjama, zastrašivanjem i napadima na predstavnike kompanije Rio Tinto i prisutne građane Valjeva sprečili slobodan dijalog i razmenu informacija, a pod izgovorom izražavanja slobodne volje građana koji se protive Projektu Jadar.

Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Današanja dešavanja tokom prezentacije Projekta Jadar u Valjevu, međutim pokazuju da protivnici Projekta ne žele dijalog zasnovan na činjenicama. Ovakva dešavanja predstavljaju nastavak širenja netačnih i neosnovanih optužbi na račun kompanije.

Rio Tinto je javno izjavio da nastavljamo razgovore sa svim zainteresovanim stranama kako bismo podržali javni razgovor o budućnosti Projekta Jadar. Prezentacije Projekta Jadar namenjene su svim zainteresovanim građanima Srbije.

Broj prisutnih građana takođe zavisi i od kapaciteta lokacija na kojima se prezentacije održavaju. Na osnovu do sada održanih prezentacija u različitim delovima Srbije, možemo reći da broj varira između 20 i 150 prisutnih građana. Do danas smo se direktno sastali sa više od 3.000 članova zajednice samo u Loznici.

Na raspolaganju smo da otvoreno razgovaramo sa svim zainteresovanim stranama u Srbiji kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti. Ovaj dijalog je moguć samo sa onima koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama. Debata o projektu je u interesu svih. Sve ostalo je samo pokušaj privlačenja negativne medijske pažnje.”

Facebook komentari

About REDAKCIJA VALJEVSKA POSLA

Početkom 2016. godine sa radom je počeo novi gradski portal na adresi www.valjevskaposla.info, koji je za vrlo kratko vreme, zbog svoje nepristrasnosti i objektivnosti, zabeležio izuzetnu posećenost i zadobio naklonost građana Valjeva. Cilj portala nije samo objavljivanje vesti, već i interakcija sa sugrađanima kroz različite sadržaje.

Leave a Reply